FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

ZAGREB, 2. veljače 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

NASHVILLE - Lisa Marie Presley otvorila je u Gracelandu novu izložbu posvećenu svom slavnom ocu, kralju rock'n'rolla, povodom njezina 44. rođendana. Na izložbi pod nazivom "Elvis... u očima njegove kćeri" izloženi su predmeti poput Lisinih dječjih otisaka stopala, njezina tricikla i kolijevke, rekao je Kevin Kern, glasnogovornik tvrtke koja se brine o Elvisovoj ostavštini. "Ona je dugo htjela tu izložbu i bila je jako uzbuđena", rekao je Kern, dodajući da su izložene i obiteljske fotografije i kućni filmovi na kojima se vidi njezino djetinjstvo i odnos s ocem prije njegove smrti 1977. godine. U emisiji "Good Morning America" ABC-ja u srijedu Lisa Marie je pokazala šal iz 1972. na kojem joj je Elvis napisao: "Volim svoju Lisu, tata". Rekla je i kako se sjeća da joj je pjevao "Can't Help Falling in Love" i dodala da je u novu izložbu uključena i neka njegova odjeća koja dosad nije prikazana i škrinjica koju je nosio sa sobom na turneje i u njoj držao osobe stvari, poput fotografije njegova oca i svoje vozačke dozvole.

BRUXELLES - Brončani kip dječaka koji urinira, manekena Pisa, simbola Bruxellesa i velike turističke atrakcije, morao je prestati puštati vodu niskih temperatura, javio je belgijski turistički ured. Gradski čelnici su prekinuli protok vode kroz kip kako se ne bi pokvario mehanizam kipa postavljenog u XVII . stoljeću. U Bruxellesu je srijedu navečer temperatura pala na -10 stupnjeva C, što je bitno niža temperatura od prosječne za veljaču. Ako temperatura poraste, fontana će proraditi, dodali su iz turističkog ureda.

ZAGREB - Oglas za L'Orealovu kremu protiv bora sa savršenom oscarovkom glumicom Rachel Weisz ipak je pretjeran, zaključili su stručnjaci za reklamne standarde, a piše u srijedu Guardian na svojoj internetskoj stranici. "Koža vam je glatka, ten bez nepravilnosti", kaže se u reklami na dvije stranice. "To nije facelift, to je Revitalift", ide dalje reklama. Uprava za standarde u reklamiranju ASA ocijenila je da se taj oglas više ne smije pojaviti u sadašnjem obliku. Na reklami za Revitalift Repair 10 u crno-bijeloj tehnici prikazano je lice Rachel Weisz. Na temelju pritužbe zastupnice liberalnih demokrata u britanskome parlamentu Jo Swinson, uprava je objavila da je slika lica Rachel Weisz u postprodukciji izmijenjena te da je "njezina put znatno promijenjena da bi izgledala glatka i ravnomjerna" te da u zabludu dovodi pretjerana (tvrdnja) o djelotvornosti proizvoda".

NEW YORK - Audio snimka njemačkog državnika Otta von Bismarcka pronađena je u muzeju Thomasa Edisona u SAD-u i objavljena nakon što joj je potvrđena autentičnost, što je svijetu dalo prigodu da čuje Bismarckov glas nakon više od sto godina, piše BBC na svojoj internetskoj stranici. Snimku je napravio 1889. godine njemački tehničar koji je radio za izumitelja fonografa, Thomasa Edisona. Snimku je obnovio Edisonov muzej u New Jerseyju koristeći se digitalnom tehnologijom. Njemačka Zaklada Otta von Bismarcka ovo je otkriće nazvala "senzacionalnim", jer je smatrala da je snimka izgubljena. Bismarck na snimci recitira poeziju, pjesme i daje savjete svom sinu Herbertu. Intrigantno, kako piše BBC, u jednom je trenutku recitirao prve stihove francuske himne Marseljeze, zemlje koju je razbio u Francusko-pruskom ratu 1870. godine. Ovo je jedina poznata audio snimka "željeznog kancelara". Otto von Bismarck (1809-1898) bio je pruski premijer i prvi njemački kancelar nakon njezina udjedinjenja pod pruskim vodstvom 1871. godine.

PORT-AU-PRINCE - Američki glumac Sean Penn proglašen je veleposlanikom Haitija u svijetu u znak priznanja za sve što je učinio za tu zemlju opustošenu potresom 2010. godine, javljaju američki mediji. Hollywoodska zvijezda primila je priznanje iz ruku haićanskog predsjednika Michela Martellyja u svečanosti u utorak u predsjedničkoj palači u Port-au-Princeu. Martelly je zahvalio Pennu za sav humanitaran rad na prikupljanju pomoći za Haiti. Penn je osnovao humanitarnu organizaciju za Haiti nekoliko mjeseci nakon razorna potresa 12. siječnja 2010. godine, u kojem je živote izgubilo 315 tisuća ljudi, a milijun ih je ostalo bez krova nad glavom. Penn se posebno angažirao na osiguranju smještaja za ljude koje je potres učinio beskućnicima.

ZAGREB - Još do prije nekoliko tjedana 70 kućanstava izoliranog poljodjelskog španjolskog sela Sodeta teško se nosilo s gospodarskom krizom u zemlji, pojačanom teškom sušom u njihovu kraju, a onda im se sreća preko noći promijenila - cijelo je selo postalo dobitnikom rekordnog iznosa na španjolskoj lutriji, piše The New York Times u reportaži iz toga, sada "bogatog" sela. Neki su mještani bilo toliko malodušni da su namjeravali preskočiti uplatu španjolske božićne lutrije, koja se zbog bogata fonda naziva i El Gordo (debeli) i koja je u Španjolskoj svojevrsna nacionalna opsesija. No naposlijetku je 69 od seoskih 70 domaćinstava uplatilo lutriju iz lojalnosti prema mjesnoj udruzi kućanica, koja prodaje srećke i od toga ima mali postotak zarade. A onda su počeli stizati brojevi... Listić iz Sodeta osvojio je prvu nagradu, 950 milijuna dolara (nešto manje od sedam milijarda kuna), najvišu u povijesti. Nisu svi stanovnici Sodeta, većinom seljaci ili nezaposleni građevinarci, osvojili jednako. Ovisno o doprinosu zajedničkoj uplati, neki su postali bogatiji za milijune, ali čak su i oni "najnesretniji" dobili minimalno 130 tisuća dolara (750 tisuća kuna). Nakon što su u selu shvatili koji su brojevi izvučeni, kako je rekao jedan od mještana, njime je zavladalo kolektivno ludilo. Već u sljedećim danima ta točkica na zemljopisnoj karti, tri sata vožnje sjeverozapadno od Barcelona, postala je mjesto hodočašća raznih bankara, prodavača automobila i svih sorti putujućih trgovaca. Jedini kojeg nisu posjetili je onaj jedini mještanin koji nije uplatio. Grčki filmaš Kostis Micotakis, koji se u to selo doselio iz ljubavi prema ženi. Micotakis nije imao sreće ni u tome, ljubav je pukla, ali je on ostao živjeti u Sodetu, na posjedu otprilike kilometar od centra sela. Kada su žene iz udruge kućanica obilazile udaljene kuće i nudile srećke, njega su jednostavno zaboravile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙