FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

ZAGREB, 7. veljače 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

NEW YORK - Super Bowl, finale doigravanja profesionalne lige američkog nogometa (NFL), u kojoj su New York Giantsi pobijedili New England Patriotse, gledalo je rekordnih 111,3 milijuna Amerikanaca, no sportske zvijezde pobjedila je glazbena superzvijezda Madonna čiji je nastup u poluvremenu utakmice pratilo čak 114 milijuna gledatelja. Utakmica Giantsa i Patriotsa bila je najgledaniji TV prijenos u američkoj povijesti, tako da je i za tri milijuna gledaniji nastup Madonne u Kleopatrinom stilu najgledanija izvedba u poluvremenu Super Bowla u povijesti. Unatoč spektakularnom koncertu koji je hip-hop impresario P. Diddy na tweeteru ocijenio "najboljim nastupom u poluvremenu Super Bowla svih vremena", Madonna je ponovno izazvala kontroverze jer su se nacionalna TV mreža NBC i NFL morali ispričati zbog "neprikladne" geste britanske reperice M.I.A.-e, koja se na pozornici pridružila Madonni tijekom pjesme "Give me All Your Luvin" i pritom publici pokazala srednji prst. Glasnogovornik NFL-a Brian McCarthy izjavio je kako je "ta gesta bila potpuno neprimjerena i vrlo razočaravajuća, zbog čega se ispričavamo našim obožavateljima", a pokazivanje srednjeg prsta odmah je potaknulo usporedbe sa skandalom iz 2004. godine kada je u istoj prigodi Janet Jackson, koja je nastupala u duetu s Justinom Timberlakeom, auditoriju pokazala bradavicu od dojke - navodno nenamjerno.

PORTLAND - Grad Portland u američkoj saveznoj državi Maine uskoro bi se mogao upisati na kartu gradova u kojima se održavaju poznati filmski festivali jer bi ovog proljeća trebao organizirati prvi međunarodni filmski festival o brkovima. Festival najavljen za 30. ožujka predstavit će kratke filmove s pričom koja uključuje brkove ili glavne glumce koji nose "ukras muškog lica", rekao je Nick Callanan, čelnik kompanije za video produkciju No Umbrella Media koja organizira taj događaj. Ideja za "brkati" filmski festival razvila se na temelju lokalne godišnje svečanosti u slavu brkova, na kojoj se prikupljaju sredstva za dobrotvorne namjene, poput borbe protiv raka ili za pomoć lokalnim umjetnicima. Ovogodišnja proslava okupit će natjecatelje sa svim tipovima brkova, od dugih zafitiljenih brkova, preko brkova u obliku potkove, do "morž" ili "Fu Manchu" stilova. Filmovi koji se mogu prijaviti na festival moraju biti dugi najviše osam minuta te se baviti tematikom brkova ili imati brkatog glavnog junaka. Popularni holivudski filmovi koji se mogu smatrati dovoljno "brkatim" su, recimo, "Smoky i Bandit" s nezaboravnim Burtom Reynoldsom ili svi filmovi od Chucka Norrisa. Callanan kaže da je interes velik, pa je dobio prijave čak iz Norveške, a filmovi će biti prikazani prije početka godišnje svečanosti posvećene brkovima, koja se već pet godina odvija u lokalnim barovima, kuglanama i sl.

WASHINGTON - Mimi Alford je s 19 godina radila kao pripravnica u Bijeloj kući kada je prvi put srela predsjednika Johna F. Kennedyja, što je bio početak 18-mjesečne afere koju je sadašnja baka čuvala u tajnosti dulje od 40 godina. New York Post je ovoga vikenda izvijestio o knjizi u kojoj Alford otkriva sve: "Bila jednom tajna: Moja veza s predsjednikom John F. Kennedyem i nakon nje", koju će izdavačka kuća Random House objaviti u srijedu. Post kaže da je primjerak knjige Mimi Alford kupio u jednoj knjižnici na Manhattanu. Alford, koja je kao 19-godišnjakinja radila u Bijeloj kući preko ljeta, bila je u to vrijeme poznata kao Mimi Beardsley. Nije otkrila tajnu, čak ni svojoj obitelji, sve dok joj ime nije otkriveno prije osam godina kada je objavljena Kennedyjeva biografija s dijelovima iz usmene povijesti iz 1964., u kojima se spominje afera. Alfordin agent Mark Reiter, izjavio je za New York Times 2009. da je bio zapanjen kada je afera izbila na vidjelo u tabloidima te odlučio da ona napiše vlastito viđenje kako bi "preuzela kontrolu" nad pričom. Alford će dati intervju za NBC News u srijedu navečer.

ZUERICH - Za sve one kojima niske zimske temperature ne smetaju, a žele provesti nezaboravno i neuobičajeno zimovanje u nekom od luksuznih hotela u Austriji, Švicarskoj ili Andori, mogu to učiniti u hotelima od leda. Riječ je o ledenom apartmanskom naselju hotelskoga lanca nazvanog Iglu-Dorf koje čini niz iglua. Hoteli se svake sezone moraju ponovno podizati, jer su izgrađeni od oko 3000 tona leda i snijega. Prvi je na zamisao o boravku u igluu svojedobno došao jedan skateboarder koji je želio provesti noć na vrhu skijališta, kako bi ujutro bio prvi na board-stazi. Nakon što je njegov izum zaživio, pojavili su se i drugi "hoteli" ovog tipa, no svake godine sve luksuzniji. Vlasnici Iglu-Dorfa svake godine pozivaju talentirane umjetnike koji osmišljavaju izgled hotela, kako bi ponudili nešto novo svojim starim, ali i novim gostima. Sobe su zagrijane, s komfornim krevetima, naselja imaju spa, icebar, a neki među njima i kapelicu od leda, ukoliko se netko od gostiju poželi ondje vjenčati. Do hotelskih odredišta dolazi se žičarom.

MOSKVA - Nakon 30 godina bušenja ekipa ruskih znanstvenika uspjela je dosegnuti do tajanstvenog jezera Vostok koje leži gotovo četiri kilometara ispod ledene kape Antarktika, objavio je u ponedjeljak izvor blizak znanstvenicima agenciji Ria Novosti. "Naši su znastvenici završili radove bušenja i dosegnuli površinu jezera na 3.768 metara dubine" ispod ledene kape južnog pola Zemlje, izjavio je izvor. Izoliran od površine zemlje milijunima godina prije, slatkovodno jezero 250 kilometara dugo i 50 km široko, otprilike 12.500 km četvornih, moglo bi znanstvenicima pomoći u otkrivanju do danas nepoznatih oblika života. Istraživačka stanica Vostok izgrađena je 1957. s ciljem proučavanja povijesti klime i po njoj je jezero dobilo ime. Bušenje je ponovno počelo u siječnju pošto su radovi bili prekinuti 1998. na dubini od 3.580 metara ili približno 188 metara iznad površine vode jezera. Razlog prekida bušenja bili su pozivi međunarodne zajednice znanstvenicima da pričekaju otkriće sigurnijih tehnologija kako bi se izbjegla moguća ekološka katastrofa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙