FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 10. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

SPLIT/VRGORAC - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas popodne posjetio je Vrgorac gdje se sastao sa članovima lokalnog Sožera za zaštitu i spašavanje, a u predvečernjim je satima obišao i više sela na vrgoračkom području koja su proteklih dana bila zahvaćena snježnim oborinama. "Uvjerio sam se da je lokalni Stožer obavio pripreme za eventualno nove elementarne nepogode koje se najavljuju za ovaj vikend i da je spreman nositi se sa takvim poteškoćama uz pomoć mjerodavnih službi RH“, kazao je ministar Ostojić. Po njegovim riječima vrlo je važno da u elementarnim nepogodama prošlih dana na vrgoračkom području nikomu nije bio ugrožen život. "Lokalni stožer je prošlog vikenda učinio sve što je u njegovoj moći da spriječi stradavanja ljudi, a vjerujem da će tako biti i u slučaju novog nevremena“, kazao je ministar Ostojić, dodavši kako su i policija i Ministarstvo obrane dodatnim snagama spremni intervenirati. Na upit kako komentira DORH-ovu istragu splitske gradske vlasti zbog sumnje da je nespremno dočekala vremenske nepogode u tom gradu, Ostojić je kazao kako to ne želi komentirati, jer se kao “ministar se ne bavi istragama”.

SPLIT - Državno odvjetništvo zatražilo je od ravnateljstva splitskoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC) podatke o broju Splićana koji su se ozlijedili u padu na snijegu ili poledici u tom gradu u proteklih tjedan dana. Dobili smo službeni dopis od Državnog odvjetništva da izvijestimo o tome koliko je ljudi ozlijeđeno iz Splita, a koliko iz drugih dijelova Splitsko-dalmatinske županije, izjavio je danas ravnatelj splitskoga KBC-a Dujomir Marasović. Marasović je rekao kako se "usuđuje reći da je oko 90 posto" onih koji su pali palo u Splitu. "Točan podatak mi nikada nećemo moći reći ni javnosti ni DORH-u jer na hitnome kirurškom prijamu nismo vodili evidenciju gdje je točno tko pao. Mi vodimo evidenciju mjesta stalnog boravka", rekao je Marasović i dodao da će DORH dobiti točne podatke o ozlijeđenima "samo po mjestu stalnog boravka".

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović odobrio je korištenje objekata Oružanih snaga u Kninu za privremeni smještaj civila iz okolnih mjesta koji zbog zdravstvenih tegoba redovito putuju u kninsku bolnicu ako se zbog snježnog nevremena ne budu mogli vratiti svojim domovima, priopćio je danas MORH. Riječ je o mogućem smještaju petnaestak civila iz okolnih mjesta koji zbog zdravstvenih tegoba redovito putuju u kninsku bolnicu na dijalizu i sl. MORH navodi da su Oružane snage Republike Hrvatske i danas bile angažirane na uklanjanju posljedica snježnih oborina u Dalmaciji. Na podučju Sinja, Imotskog i Trilja angažirana su tri kamiona za dostavu hrane i ostalih potrepština, a na cestama Cista Provo - Imotski, Cista Provo - Aržano te Kistanje - Đevrske angažirano je pet strojeva za čišćenje snijega.

DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pohvalio je na današnjem sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje sve hitne i komunalne službe koje su u gradu odmah počele čistiti snijeg. Rekao je da su u tijeku pripreme za vikend, za koji su najavljene nove oborine, te kako će do kraja dana sve javne površine u gradu biti očišćene, a prometnice su sve prohodne. Bit će podijeljeno 12 tona stonske soli građanima, okolnim kotarevima i mjesnim odborima. Sve škole i vrtići u Dubrovniku su otvoreni, a civilnoj zaštiti u čišćenju ulica na raspolaganju su i pripadnici Torcide. Gradski prijevoz teče bez većih teškoća, a Dubrovnik je spreman za moguće snježno nevrijeme, rečeno je na sastanku stožera.

ZAGREB - Volonteri i zaposlenici Hrvatskog Crvenog križa (HCK) i dalje pomažu najugroženijim stanovnicima u županijama u kojima su tijekom prethodnih dana pale velike količine snijega, priopćio je danas HCK. Navode kako se ravnatelji društava HCK s gradskim i općinskim stožerima zaštite i spašavanja dogovaraju o načinima i vrsti pomoći najugroženijim stanovnicima. U pružanju pomoći sudjeluju sva gradska i općinska društva HCK. Prema podacima pristiglim iz 21 Županijskog društva koje obuhvaćaju 110 općinskih i gradskih društava, u proteklih tjedan dana volonteri i zaposlenici Hrvatskog Crvenog križa zbrinuli su 300 beskućnika i podijelili 15,5 tona hrane. Oko 3000 građana zatražilo je i primilo odgovarajuću pomoć od Crvenog križa, a tisuću volontera i zaposlenika HCK pruža pomoć najugroženijim osobama.

ZAGREB - Ured predsjednika Republike potvrdio je danas da su kasno sinoć napadnute internetske stranice Ureda zbog čega su bile nedostupne oko dva sata. Izvijestio je kako je jučer oko 22.40 sati počeo je DDOS (distribuirani DoS) napad na internet stranice Ureda predsjednika RH zbog čega je stranica Ureda bila nedostupna neko vrijeme, a stanje se stabiliziralo oko jedan sat iza ponoći. Ureda predsjednika napominje da s su takvi napadi očekivani i teško se mogu spriječit te će u sklopu svojih redovitih aktivnosti poduzimati potrebne korake kako bi internet stranica Ureda bila dostupna te zaštićena od najavljenih napada. Napadu su, prema vlastitoj dojavi medijima, izveli pripadnici hakerske skupine Anonymous koji ponovni napad na internetske stranice Ureda predsjednika najavljuju za sutra. Napad na internetske stranice Ureda predsjednika Republike danas je osudio Institut hrvatske glazbe (IHG) ocjenjujući ga neprihvatljivom demonstracijom sile i ograničavanjem slobode javnog izražavanja na internetu.

KRAŠIĆ - Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić na svetoj misi u Krašiću istaknuo je kako danas slavimo najsvjetlijega lika Crkve u Hrvata, blaženika kardinala Alojzija Stepinca. Nadbiskup je ocijenio kako nas blaženi Alojzije Stepinac na najbolji način otvara i predstavlja na razini univerzalne Crkve i svijeta. Ocijenio je kako se bogata relikvija Stepinčeve ostavštine najbolje osluškuje srcem te dometnuo kako je Ljubav oblikovala najsvjetliji lik našega naroda. Ona ga je učinila prepoznatljivim u svome vremenu te ga uzdignula na čast oltara, napomenuo je splitski nadbiskup dodavši kako osluškujući Stepinčev govor čujemo odjek Božjeg Caritasa. Barišić je istaknuo kako Stepinčeva ljubav odgaja i potiče na još višu razinu ljubavi, na pomirenje i opraštanje. "Zato iz njegova života osluškujemo jasan poziv upućen onima koji su u opasnosti da zbog nanesenih nepravdi zadrže mržnju u srcu prema neprijateljima", rekao je.

ZAGREB - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske poziva Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) da javno progovore o stanju radničkih prava u društvu i medijima i tako se suprotstave instrumentaliziranju novinarske profesije u "križarskom ratu" koji se vodi protiv kolektivnih ugovora, odnosno svrhe radničkog udruživanja, priopćio je danas taj sindikat. Potaknut medijskom razudbom "privilegija" zaposlenika javnog sektora, kojima se ovih dana bave gotovo svi mediji, a naročito jedan u kojem otkrivaju "tajne" kolektivnih ugovora objavljenih u Narodnim novinama, sindikat podsjeća da su sindikati javnog sektora podržavali novinare u borbi za očuvanje kolektivnih ugovora, ali i digniteta novinarske profesije pa je stoga logično da, ako to već ne mogu učiniti kao novinari svojih medijskih kuća, kao profesija i sindikalci reagiraju na tretman i kontekst u kojem se u medijima govori o radničkim pravima 240.000 zaposlenih u javnom sektoru.

DUBROVNIK - U dubrovačko-neretvanskoj Policijskoj upravi održana je danas poslijepodne konferencija za novinare u povodu jučerašnje zapljene 25 kilograma marihuane na graničnome prijelazu Karasovićima. Kako je istaknuo načelnik odjela kriminalističke policije dubrovačko-neretvanske Policijske uprave Miljenko Lovrić, tijekom redovite granične kontrole u rezervnoj gumi osobnog vozila talijanskih registracija kojim je upravljao 38-godišnji državljanin Kosova pronađeni su paketi u kojima je bila marihuana. Pregledom vozila u spremniku goriva i rezervnoj gumi pronađeno je 45 paketa s 25 kilograma marihuane čija se vrijednost procjenjuje na najmanje 375 tisuća kuna, rekao je načelnik Lovrić. U rezervnoj gumi bilo je 16 paketa, a u spremniku goriva 29 paketa. Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe opojnih droga, 38-godišnji državljanin Kosova uhićen je i priveden.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙