FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 9. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

OSIJEK/SOMBOR - Nakon cjelodnevnog sastanka vodnogospodarskih stručnjaka iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, u Somboru u Srbiji, sinoć je dogovoren dolazak četiri mađarska ledolomca u Hrvatsku i Srbiju i potpisan načelni sporazum o tome. Tri su strane detaljno analizirale situaciju na terenu vezanu za teško stanje na Dunavu, koji je već sada najvećim dijelom zamrznut, a s obzirom na najavu niskih temperatura, može se očekivati za desetak dana da će Dunav biti sto posto zaleđen, rekao je u telefonskom razgovoru za Hinu iz Sombora Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, vodnogospodarskog područja Osijek. Naglasio je kako će sutra sve strane "koje su na lokalnoj razini i struci raspravljale i potpisale sporazum predočiti ga svojim nadležnim državnim tijelima na usuglašavanje". Može se očekivati da će to biti riješeno za nekoliko dana kada bi u Hrvatsku i Srbiju trebala doći četiri mađarska ledolomca, od kojih bi dva trebala biti stacionirana na Dunavu u Vukovaru, a dva u Apatinu, kazao je Đuroković. Dodao je da će sve strane biti u stalnom kontaktu, jer je situacija ozbiljna.

ZAGREB - Vlade Republike Hrvatske danas će na otvorenom dijelu sjednice raspravljati o nacrtima prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Zakona o porezu na dobit, Zakona o porezu na dohodak, Zakona o doprinosima, Zakona o Financijskom inspektoratu, Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, s nacrtima konačnih prijedloga ovih zakona. Vlada će, među ostalim, razmatrati i nacrte prijedloga zakona o Poreznoj upravi, o dopuni Stečajnog zakona, o Agenciji za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, o izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, također s nacrtima konačnih prijedloga zakona. Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada će raspravljati o kadrovskim pitanjima.

NOVA GRADIŠKA - Prosvjedi seljačkih udruga počet će danas u 12 sati u gotovo svim kontinentalnim županija bez blokiranja prometa, a povod za prosvjede je ignoriranje seljačkih zahtjeva upućenih Vladi kojima se traže isplata prošlogodišnjih poticaja i razgovori o najavljenom smanjenju dijela proračuna namijenjenog poljoprivredi, istaknuli su predstavnici Stožera za obranu poljoprivrede nakon sastanka u srijedu u Novoj Gradiški. Prosvjedi su prijavljeni u gotovo svim kontinentalnim županijama na pedesetak lokacija, rekao je predsjednik Stožera za obranu poljoprivrede Stjepan Kunovec. Rečeno je da neće biti blokade prometnica. Najviše prosvjednih mjesta, devet trebalo bi biti u Osječko-baranjskoj županiji. U Brodsko-posavskoj prosvjedovati će se na tri mjesta Vrpolju, Rešetarima i Lužanima, za Zagrebačku županiju prosvjedno mjesto je u Ivanić Gradu, u Velikom Grđevcu za Bjelovarsko-bilogorsku županiji, u Sisačko-moslavačkoj u Sisku, a prosvjedno mjesto u Požeško-slavonskoj županiji i ovaj put biti će u Ferovcu.

ZAGREB - Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru dobila je oko 21.30 sati dojavu da je tijelo nestalog ronioca A.V. isplivalo kod rta na sjevernoj strani otoka Hvara, izvijestilo je sinoć Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Riječ je o mladiću koji je jučer popodne išao roniti na dah zbog ribolova u uvali Priluka-Žukova na otoku Hvaru, a kako se do mraka nije vratio za njim je oko 19 sati pokrenuta potraga. Odmah po dojavi u akciju se uključio brod „Pojišan“ Lučke kapetanije Split i brod „Sv. Mihovil“ pomorske policije, te je iz Starog Grada isplovio kapetan Ispostave s privatnim plovilom. U pretragu obalnog dijela uključila se temeljna policija Hvar, kao i rodbina i prijatelji nestalog. Usprkos buri, potraga je nastavljena, te su na kraju tijelo ronioca kod rta Smočiguzica pronašli mještani koji su isplovili s privatnim plovilom.

PULA - Hrvatska praizvedba predstave "Čorba od kanarinca", prema tekstu Miloša Radovića i u režiji Marija Kovača, održana je sinoć na Maloj sceni pulskoga Istarskog narodnog kazališta. Predstava, koja je iznimno dobro primljena kod pulske publike, bavi se emocijama, odnosno muško-ženskim odnosima kroz priču jednoga para gdje je ona deset godina starija od njega. Prikazuju se usponi i padovi jednoga para kroz ovu glumačku dramu u kojoj, kako je kazao redatelj Mario Kovač,, "nema specijalnih efekata i multimedije, već je riječ o jednoj iskrenoj životnoj priči". U predstavi su glumili Dora Lipovčan i Rade Radolović, dok je glazbu skladao Fedor Boić.

ZAGREB - Tribina Hrvatskoga kulturnog vijeća (HKV) "Hrvatski jezik opet u političkom vrtlogu" na kojoj su govorili predsjednik HKV-a Hrvoje Hitrec te jezikoslovci Nataša Bašić i Mario Grčević održana je sinoć u Zagrebu. Hitrec je ocijenio kako Hrvati nalaze usred nove jezične agresije, koja svoj kontinuitet vuče još iz 80-ih godina te dodao kako je provode iste snage unitarističke snage samo sada u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Ustvrdivši kako je ministar Željko Jovanović "bez ikakva znanja o hrvatskom jeziku" u nazivu ministarstva promijenio šport u sport, Hitrec je dodao kako je i ministar Rajko Ostojić "bez ikakvih temeljnih znanja o jeziku" zamijenio u nazivu svoga ministarstva zdravstvo u zdravlje. Hitrec smatra kako je žurno potrebno donijeti zakon o hrvatskom jeziku. Po riječima Nataše Bašić uguravanjem Hrvatske u Jugoslaviju 1918. otpočeo je dugotrajni problem srbizacije nacionalnoga i jezičnog života, koji traje sve do danas.

ZAGREB - Knjige priređivača Juraja Batelje "Blaženi Alojzije Stepinac, Propovijedi, govori, poruke (1941.–1946.)" i "Blaženi Alojzije Stepinac, Propovijedi na Magnificat" te Bateljina knjiga "Blaženi Alojzije Stepinac – uzor svećenik - priručnik pri državnom natjecanju iz vjeronauka" predstavljene su sinoć u Nadbiskupskome pastoralnom institutu u Zagrebu. O knjizi Stepinčevih propovijedi, govora i poruka govorio je šibenski biskup mons. Ante Ivas koji je podsjetio na zauzimanje blaženoga Alojzija Stepinca za dostojanstvo svakoga čovjeka i naroda te podsjetio na njegove riječi kako svaki narod, a onda i hrvatski ima pravo na samostalnost. "Hrvatski se narod plebiscitarno izjasnio za svoju hrvatsku državu i ja bih bio ništarija kad ne ne bih osjetio bilo svoga naroda, koji je bio rob u bivšoj Jugoslaviji", podsjetio je šibenski biskup na Stepinčeve riječi pred jugoslavenskim komunističkim sudom te dodao kako je Stepinac uvijek govorio iz svoga dubokog uvjerenja. Biskup Ivas je napomenuo kako je Stepinac osuđivao rasne zakone te materijalizam i bezbožni komunizam. Šibenski biskup je ocijenio kako danas u našem vremenu ponovno oživljava onaj duh koji je optužio Stepinca i Katoličku crkvu. Desetljećima je naš hrvatski narod trovala Komunistička partija, rekao je ustvrdivši kako će još dugo od toga osjećati posljedice.

ZAGREB - Sudjelovanje Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u inozemnim izložbenim projektima bila je tema sinoćnjeg stručnog predavanja znanstvene suradnice i kustosice te galerije dr. Ljerke Dulibić, koja je na primjeru posudbe nekoliko djela starih majstora pokazala na koji se način predstavlja i afirmira Hrvatska u Europi te ukazala na značaj koji takvi projekti imaju za revalorizacije umjetnina. Galerija je, kazala je Dulibić, prepoznala velike međunarodne izložbe kao iznimno dragocjenu priliku približavanja umjetničkih djela iz svoga fundusa njihovu primarnom kontekstu. Jedna od takvih prilika bila je i prva monografska izložba Giovannija Bellinija u Rimu 2008., za koju je Strossmayerova galerija posudila svoje slike Sveti Augustin i Sveti Benedikt. Galerija Strossmayer posudila je i za monografsku izložbu Fra Angelica 2009. u Rimu svoju sliku Stigmatizacija svetoga Franje Asiškoga i smrt svetoga Petra Mučenika. Ta je enigmatska slika, kazala je Dulibić, nakon izložbe postala je "vrlo tražena roba" i "otkriće izložbe" čije je izlaganje popraćeno u brojnim medijima. Sumnje koje su se javljale vezane uz autorstvo slike nakon izložbe su se izgubile, a najveći skeptici revidirali su svoje stavove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙