FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00

ZAGREB, 1. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21.00:

ZAGREB

Slovačka je prva zemlja članica EU-a koja je potvrdila u parlamentu hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji i to je vrlo važna i pozitivna poruka za Hrvatsku, ocijenila je u srijedu u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Veliko mi je zadovoljstvo i čast obavijestiti da je slovački parlament ratificirao pristupni ugovor RH-EU. Slovačka je prva zemlja članica Europske unije koja je potvrdila hrvatski pristupni ugovor", rekla je Pusić na konferenciji za novinare povodom ovog događaja kojoj je nazočio i slovački veleposlanik u Zagrebu Roman Supek. "Ovo je za nas vrlo značajna poruka i vrlo značajan događaj i svakako jedna vrlo pozitivna poruka prijateljstva Slovačke", kazala je. Na pitanje očekuje li probleme s ratifikacijom u drugim članicama EU-a, a posebice u Nizozemskoj, Pusić je kazala kako ne očekuje probleme u drugim članicama.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u srijedu glavnog ravnatelja Opće uprave Europske komisije za proširenje Stefana Sannina s kojim je razgovarao o hrvatskom pridruživanju Europskoj uniji, priopćio je Ured predsjednika RH. Razgovaralo se, također, o preostalim obvezama iz monitoringa te je, s posebnim naglaskom na preostale obveze iz Poglavlja 23, utvrđeno da provedbi preostalih obveza treba nastaviti pristupati s dužnom pažnjom, navodi se u priopćenju.

BEOGRAD

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da su napadači na hrvatske rukometne navijače prošlog tjedna u Novome Sadu bili plaćeni za napade, te je u srijedu zatražio da se istraži tko je "u eurima platio" napad na kolonu automobila s hrvatskim registarskim oznakama. Čanak tvrdi da se ne može ignorirati činjenica da se zlo nalazi na srbijanskim ulicama.

LJUBLJANA

Guverner slovenske središnje banke Marko Kranjec izjavio je u srijedu da smanjenje kreditnog rejtinga nekih europskih država možda odražava i činjenicu što je središte triju najvećih svjetskih bonitetnih agencija u Sjedinjenim Američkim državama. Kranjec je rekao da se u političkoj realnosti događa da su i u pozadini takvih ocjena "interesi jednih regija na račun drugih" i da je toga i ranije bilo. Agencija Fitch u petak je snizila kreditnu ocjenu Španjolskoj, Belgiji, Cipru, Italiji i Sloveniji, pri čemu je slovenski rejting smanjen s ranijeg AA- na A. Kreditni rejting Sloveniji su od jeseni prošle godine smanjile i agencije Standard&Poor, te Moody's.

LJUBLJANA

Slovenska veterinarska uprava objavila je da je u srijedu privremeno zabranila distribuciju mlijeka sa sedam farmi na sjeveru države, u koje je bilo isporučena manja količina kukuruznog šrota za koji je laboratorijsko ispitivanje utvrdilo da sadrži povećanu koncentraciju aflatoksina B 1. Riječ je o drugom slučaju otkrivanja stočne hrane s kancerogenim toksinom koji se stvara uslijed plijesni žitarica u zadnjih mjesec dana, nakon što je sličan slučaj otkriven u stočnoj hrani jedne tvrtke iz Ajdovščine. Ovaj put riječ je o kukuruznom šrotu jedne poljoprivredne zadruge iz Koruške, na granici prema Austriji.

MOSTAR

Županijski sud u Bihaću osudio je u srijedu na visoke zatvorske kazne petoricu bivših pripadnika vojske i pričuvnog policijskog sastava policije Republike Srpske zbog likvidacije sedmnaest zarobljenih bošnjačkih civila iz bihaćkih naselja tijekom ratne 1992. godine, izvijestila je Federalna televizija. Sud je odredio kazne nakon što su optuženi priznali krivnju te se nagodili sa županijskim državnim odvjetništvom u Bihaću.Prema navodima optužnice, petorica osuđenih zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije RS-a s maskama na licu i naoružani strojnicama likvidirali su sedamnaest zarobljenih civila iz bihaćkih naselja Ripač i Orašac. Nakon što su ih strijeljali, tijela ubijenih su stavili na hrpu i zapalili.

MOSKVA

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin, u srijedu je upozorio kako će Rusija uložiti veto na bilo kakav prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti o Siriji koji ocijeni "neprihvatljivim", dodavši kako će se pregovori nastaviti. "Ako tekst bude neprihvatljiv, glasovat ćemo protiv", rekao je, kako prenose ruske agencije, a svako negativno glasovanje Rusije u Vijeću sigurnosti jednako je pribjegavanju pravu te zemlje na ulaganje veta.

PARIZ

Francuska se nada da članice Vijeća sigurnosti UN-a mogu oblikovati kompromisnu rezoluciju o sirijskoj krizi do idućeg tjedna, izjavio je u srijedu u Parizu francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe. Francuska gura na usvajanje rezoluciju u kojoj se osuđuje obračunavanje vlade u Damasku s prosvjednicima i podržava mirovni plan Arapske lige za Siriju. Međutim, Rusija je zaprijetila da će iskoristiti svoje pravo veta kako bi blokirala svaku rezoluciju koju bude smatrala neprihvatljivom. Juppe je izjavio da su zapadne sile isključile mogućnost vojne intervencije.

Arapski ministri vanjskih poslova vjerojatno će se sastati 11. veljače, barem tjedna dana kasnije nego što su prvotno planirali, kako bi razmotrili krizu u Siriji, izjavio je jedan arapski diplomat u srijedu. Ta će im odgoda donijeti više vremena da vide hoće li svjetske sile poduprijeti mirovni plan Arapske lige za Siriju.

BEČ

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odlazi u novu misiju u Teheran 21. i 22. veljače nakon misije od 29. do 31. siječnja, objavila je u srijedu navečer UN-ova agencija u priopćenju. Izaslanstvo od 6 osoba se vratilo u srijedu u Beč nakon posjeta namijenjenog objašnjenju nekih pitanja nakon vrlo kritičnog izvješća agencije u studenome koje spominje moguću vojnu dimenziju iranskog nuklearnog programa. "Agencija intenzivira dijalog. Bitno je ostvariti napredak u otvorenim pitanjima", rekao je generalni direktor IAEA-e Japanac Yukiya Aamno. Iranske vlasti su objavile da su spremne nastaviti pregovore.

BERLIN

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja u srijedu navečer kreće u svoj peti službeni posjet Kini, tražit će tijekom višednevnog boravka potporu Pekinga za euro, javili su njemački mediji u svojim online izdanjima. Dok je većina članica EU-a pristala na ugovor o jačanju proračunske discipline u eurozoni, Merkel želi da Kina preko Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pridonese financijskoj zaštiti kako bi se zaustavilo širenje dužničke krize. Kao i mnoge druge neeuropske sile, Kina je duboko zabrinuta zbog eura - jedno od službenih glasila kineskog vrha prošle je godine usporedilo krizu sa srednjovjekovnom "crnom smrti" - ali prvo želi da sama Europa poduzme odlučnije mjere kako bi zaustavila krizu. Analitičari međutim neočekuju da će se politika Kine u tom smislu promijeniti, jer se, kako navode, jake snage u zemlji protive tome da Kina uloži više novaca u europske obveznice.

KIJEV/BEOGRAD

Rekordno niske temperature u dijelovima istočne Europe povećale su broj žrtava arktičke hladnoće na 89 u srijedu i prisilile ruskog naftnog diva Gazprom da upozori potrošače neka ne rasipaju energiju. Izvor iz ruske tvrtke koja ima monopol na izvoz plina i sama pokriva četvrtinu europskog uvoza, kazao je da su primili zahtjeve za povećanim isporukama no teško ih je ispuniti zbog pojačane potražnje u Rusiji. Gazprom je ipak odaslao umirujuću poruku europskim kupcima.

U Ukrajini su 43 osobe umrle od hladnoće u zadnjih pet dana, objavilo je ministarstvo za hitna stanja u toj zemlji u kojoj je zima najhladnija u zadnjih šest godina te noću temperature padaju na 33 ispod ništice. Europska meteorološka mreža Meteoalarm (www.meteoalarm.eu) upozorila je na "krajnje opasne" uvjete u nekim dijelovima istočne Europe, uključujući Srbiju gdje je četvrta osoba pronađena mrtva noću na planinskom području. U Moskvi je dnevna temperatura pala na 22 ispod ništice i oporbeni pokreti strahuju od slaba odziva na veliki prosvjedni skup protiv premijera Vladimira Putina sazvanog za subotu. U Bugarskoj je temperatura niža od 30 stupnjeva zamrznula bankomate u Sofiji, objavio je dnevnik Trud. U toj je zemlji osam osoba umrlo od hladnoće, a 14 u Rumunjskoj. U Poljskoj u kojoj je ranije deset osoba umrlo od hladnoće, broj žrtava povećao se noću na srijedu s novih pet žrtava niskih temperatura, 26 stupnjeva ispod ništice. Takve bi temperature trebale potrajati nekoliko dana i poljski plinski monopol PGNiG objavio je u srijedu da je ograničio plin za industriju kako bi namirio kućanstava. U Sloveniji su snažni vjetrovi nosili krovove te su vlasti zatvorile neke škole, objavile su vlasti.

BRUXELLES

Zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su u Bruxellesu kritizirali dosadašnji način rješavanja krize u Europskoj uniji, naglašavajući da se previše pozornosti posvećuje mjerama štednje, a ne mjerama za rast i zapošljavanje. Zastupnici su u srijedu na mini-plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljali o rezultatima summita čelnika EU-a održanog u ponedjeljak, na kojem je dogovoren tekst ugovora o proračunskoj disciplini i koji će biti potpisan početkom ožujka. Zastupnicima su se u vezi s tim obratili predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Međuvladin ugovor, kojim se zemlje potpisnice obvezuju da će voditi uravnoteženu proračunsku politiku i da će tu obvezu upisati u svoje ustave, potpisat će 25 od 27 zemalja članica, nakon što se, zasad, Češka priključila Velikoj Britaniji, koja je od samog početka odbila u tome sudjelovati. Posebno kritične prema dosadašnjem pristupu u rješavanju krize bile su lijeve stranačke skupine. Vođa europskih socijalista u Europskom parlamentu Hannes Swoboda je rekao da EU u trenutku rekordne nezaposlenosti građanima nudi fiskalni ugovor i nove podjele, umjesto investicija koje će osigurati rast. Swoboda je također kritizirao način na koji Njemačka, kao najveća i gospodarski najsnažnija članica, pristupa rješavanju krize, tvrdeći da on dovodi do podjela u Europi umjesto da je ujedinjuje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙