FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 15. siječnja 2012. (Hina) - Pregled viijesti iz svijeta do 9.30:

ASTANA

U Kazahstanu su u nedjelju otvorena birališta za prijevremene izbore organizirane nakon godine dana obilježene atentatima i nemirima u toj energentima bogatoj srednjoazijskoj državi. Birališta su otvorena u 7 sati po mjesnom vremenu, a zatvorit će se u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu u četiri regije na zapadu zemlje koje nisu u istoj vremenskoj zoni i kasne jedan sat za ostatkom zemlje. U sadašnjem sazivu parlamenta bili su predstavnici samo stranke Nur Otan predsjednika Nursultana Nazarbajeva. Predsjednik je u petak pozvao sunarodnjake da očuvaju "stabilnost i razvoj" nasuprot "populistima koji ne razumiju ništa i ocrnjuju situaciju". Nedjeljni izbori odvijaju se u trenutku kada je režim suočen s teškoćama, posljedicama globalne ekonomske krize posebno na naftni sektor kao glavni pokretač kazahstanskoga gospodarstva te nizom islamističkih napada prošle godine.

RIM

Vatrogasci su na nasukanom talijanskom brodu Costa Concordia uspjeli doći do dvoje putnika s kojima su nešto prije toga stupili u kontakt, izvijestila je talijanska agencija ANSA. Vatrogasci su par pronašli u kabini, a prije toga su čuli glasove muškarca i žene nekoliko paluba ispod one koju su pretraživali. U operaciji spašavanja sudjelovalo je 35 vatrogasaca. Točan broj nestalih još nije poznat. Prefekt Grossetta Giuseppe Linardi potvrdio je da su u nesreći poginule tri osobe, dodavši da je nestala 41 osoba, no glasnogovornik obalne straže Cosimo Nicastro procjenjuje da još nedostaje između 50 i 60 putnika.

TEHERAN

Iran je upozorio zemlje u Zaljevu da ne nadomještaju njegovu proizvodnju u slučaju zapadnih sankcija protiv iranskog izvoza nafte, piše u nedjelju dnevnik Shargh. "Ako naftne zemlje u Perzijskom zaljevu daju zeleno svjetlo zamjeni iranske nafte u slučaju sankcija, bit će najodgovornije za ono što će se dogoditi", izjavio je predstavnik Irana pri OPEC-u Mohamad Ali Hatibi kako je prenio list. "Ako naši susjedi s Juga iskoriste svoj proizvodni kapacitet za zamjenu naše nafte u slučaju sankcija i surađuju sa zapadnim zemljama, bit će odgovorni za incidente koji će se dogoditi i njihova gesta neće biti prijateljska", rekao je iranski predstavnik. EU bi 23. siječnja trebala donijeti odluku o embargu na iransku naftu koji bi se mogao uvesti postepeno tijekom šest mjeseci.

SANAA

Desetine boraca Al Kaide zauzeli su mali grad smješten oko 170 km jugoistočno od jemenske prijestolnice Sane, javlja agencija Reuters u nedjelju pozivajući se na izvore u jemenskoj policiji i svjedoke. Prema tim izvorima, militanti su u noći na nedjelju ušli u grad Radu u pokrajini al Bajda, gdje su naišli na slab otpor malobrojnih policijskih snaga. Borci Al Kaide zauzeli su staru utvrdu i džamiju u gradu. Zauzimanjem grada Rade se prostor pod nadzorom boraca Al Kaide proširio izvan granica pokrajine Abjan, u kojoj kontroliraju nekoliko gradova otkako su prošle godine započeli otvorenu pobunu protiv predsjednika Abdulaha Saleha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙