FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 13. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB/ - Identificirana su najmanje dvojica od četiri marinca s video snimke koja prikazuje kako uriniraju po mrtvim talibanskim borcima, izjavio je jedan dužnosnik američke vojske za BBC. Snimka, koja je postavljena na internet, prikazuje četvoricu muškaraca u vojnim odorama koji, kako se čini, uriniraju po tri očito beživotna tijela i pritom poziraju, svjesni da ih se snima. Na tlu leže muškarci tamnije kože, bosi. Jedan od njih je prekriven krvlju. Američki mediji su izvijestili da su marinci sa snimke pripadnici 3. bataljuna 2. mornaričke pukovnije koji je sudjelovao u borbenim i mirovnim misijama od Iraka i Afganistana do Guantanama te u gašenju požara u Idahou. Prema izvješćima, ta postrojba se nalazi u vojnoj bazi Lejeune u Sjevernoj Karolini. Ona je poslana u Afganistan početkom 2011. godine, a vratila se u rujnu ili listopadu, izvijestio je CNN. Američki ministar obrane Leon Panetta, državna tajnica Hillary Clinton i afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudili su najoštrijim riječima takvo ponašanje. Porijeklo snimke nije poznato, a prvotno je postavljena YouTubeu. Još nije provjerena njezina autentičnost, ali postoje naznake da je prava. Talibani su snimku ocijenili barbarskom, ali su objavili da neće utjecati na započete pregovore s Amerikancima.

MOSKVA - Krhotine ruske svemirske sonde Fobos-Grunt iz neuspjele misije na Mars trebale bi pasti u nedjelju u Atlantski, a ne u Indijski ocean, kazao je u petak izvor iz ruske svemirske agencije. "Fobos-Grunt ući će u atmosferu kad bude prelijetao Argentinu. Krhotine će pasti u Atlantski ocean", izjavio je taj izvor. Sonda će ući u Zemljinu atmosferu oko 17 sati po srednjoeuropskom vremenu u nedjelju. Svemirska agencija Roskosmos najavila je u četvrtak da će sonda pasti u Indijski ocean sjeverno od Madagaskara i istočno od obala Tanzanije i Kenije u 13 sati i 12 minuta.

JERUZALEM - Izraelski predsjednik Shimon Peres izjavio je da ne zna za eventualnu upletenost svoje zemlje u nedavno ubojstvo iranskog nuklearnog znanstvenika u Teheranu, u izjavi koju je u petak emitirala američka tv postaja CNN. Upitan o mogućoj upletenosti Izraela u atentat u Teheranu u srijedu, Peres je odgovorio: "Koliko ja znam nije je bilo". Iran je optužio Izrael za ubojstvo znanstvenika Mustafe Rošana s ciljem ometanja kontroverznog nuklearnog programa. "Ne znam tko se osvećivao iranskom znanstveniku, ali sigurno neću pustiti nijednu suzu za njim", odreagirao je u srijedu izraelski vojni glasnogovornik general Yoav Mordechai na svojoj službenoj Facebook stranici. Rošan je radio na postrojenju u Nantanzu, gdje je bio zamjenik direktora za komercijalne poslove. On je četvrti znanstvenik ubijen od siječnja 2010. Nekoliko iranskih znanstvenika smrtno je stradalo posljednjih godina u atentatima ili su neobjašnjivo nestali, što Teheran pripisuje Izraelu i zapadnim silama optuženim da pokušavaju zaustaviti napredak iranskog spornog nuklearnog programa.

SINGAPUR - Toplija ljeta na sjevernoj polutci uzrokuju poremećaje obrazaca vremenskih prilika, a time i hladnije zime u SAD-u i Europi, objavili su znanstvenici u studiji, a njihova otkrića mogla bi poboljšati dugoročne vremenske prognoze. Mećave i ekstremno niske temperature tijekom zime 2009/2010. i 2010/2011. izazvale su prometni kaos u dijelovima Europe i SAD-a, a neki su se zbog toga zapitali je li globalno zatopljenje stvarno. Judah Cohen, voditelj studije objavljene u petak u stručnom časopisu Environmental Research Letters, i njegovi kolege otkrili su da postoji jasan trend snažnog zatopljenja na Arktiku od srpnja do rujna. Postojeće prognoze također bi očekivale trend zatopljenja i tijekom zime. Međutim, Cohen i njegova ekipa otkrili su da to nije slučaj u nekim regijama. "Umjesto toga, u posljednja dva desetljeća zabilježen je trend hladnoće uzduž velikih dijelova istočne Sjeverne Amerike i sjeverne Euroazije", navode znanstvenici u studiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙