FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 15. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

RIM - Vatrogasci su na nasukanom talijanskom brodu Costa Concordia uspjeli doći do dvoje putnika s kojima su nešto prije toga stupili u kontakt, izvijestila je talijanska agencija ANSA. Vatrogasci su par pronašli u kabini, a prije toga su čuli glasove muškarca i žene nekoliko paluba ispod one koju su pretraživali. Točan broj nestalih još nije poznat. Prefekt Grossetta Giuseppe Linardi potvrdio je da su u nesreći poginule tri osobe, dodavši da je nestala 41 osoba, no glasnogovornik obalne straže Cosimo Nicastro procjenjuje da još nedostaje između 50 i 60 putnika. Nesreća se dogodila u petak navečer kada je Costa Concordia, prevozeći 4229 osoba, udarila u stijenu u blizini otoka Giglia. U nesreći su poginule tri osobe, a 42 su ozlijeđene, od kojih dvije teško.

ASTANA - U Kazahstanu su u nedjelju otvorena birališta za prijevremene izbore organizirane nakon godine dana obilježene atentatima i nemirima u toj energentima bogatoj srednjoazijskoj državi. Birališta su otvorena u 7 sati po mjesnom vremenu, a zatvorit će se u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu u četiri regije na zapadu zemlje koje nisu u istoj vremenskoj zoni i kasne jedan sat za ostatkom zemlje. Za izbore organizirane šest mjeseci prije predviđenog roka, kandidiralo se sedam stranaka, ali je oporba već upozorila da nije imala dovoljno vremena za pripremu.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Borut Pahor u subotu je nakon bilateralnih razgovora s čelnicima stranaka postigao dogovor o tome da se u utorak u Vili Podrožnik u Ljubljani održi sastanak na kojem će, među ostalim, biti riječi i o izboru sudaca za arbitražu s Hrvatskom, prenosi agencija STA. Iz Pahorova ureda objavljeno je da bi na sastanku trebalo biti riječi o izboru arbitara u arbitražni sud, razmatranju pripreme slovenskih stavove uoči samita EU 30. siječnja te o smanjenju kreditnog rejtinga.

MARIBOR - Svrha određivanja europske prijestolnice kulture je istaknuti europsku pripadnost na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini jer je Europa zajedničko mjesto iz kojeg svi potječemo, kao i naša kultura, koja je dio zajedničkog, europskog kulturnog kruga i naslijeđa, ocijenila je hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić koja je u subotu navečer nazočila središnjoj proslavi otvaranja projekta Maribor 2012. – Europska prijestolnica kulture. Svečanost su otvorili slovenski predsjednik Danilo Tuerk i europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost, sport, medije i mlade Androulla Vassiliou. Ministrica Zlatar ocijenila je program svečanosti zanimljivim jer je spajao "visoku poetičnost s apsolutno suvremenom urbanom glazbom i u tom smislu pokazao ono što kultura danas jest". Europska prijestolonica kulture naslov je koji se godišnje dodjeljuje barem jednome europskom gradu koji Europska unija odredi na razdoblje od jedne godine, tijekom koje mu se ukazuje prilika u najboljem svjetlu prikazati svoj kulturni život te svoju kulturno-povijesnu baštinu.

BUKUREŠT - Tisuće Rumunja su u subotu treći dan za redom prosvjedovale u Bukureštu i drugim gradovima protiv vladinih mjera štednje. Bijes zbog predložene reforme zdravstvenog sustava u Rumnjskoj je prerastao u širi prosvjed protiv mjera štednje a prosvjedi se nastavljaju iako je vlada, suočena s prosvjedima i kritkama, u petak povukla prijedlog reforme. Prosvjednici su u subotu tražili prijevremene izbore i ostavku predsjednika Traiana Basescua uzvikujući "Zaustavite lopovluk", "Lagao si i opljačkao nas" i "Idi i ostavi nas". U Bukureštu je došlo i do manjih obračuna s policijom.

BEOGRAD/PRIŠTINA - U sukobu pripadnika pokreta kosovskih Albanaca Samoopredjeljenje s pripadnicima kosovske policije u subotu je nedaleko od Podujeva na sjeveroistoku Kosova na putu prema graničnom prijelazu Merdare ozlijeđen 31 policajac i više od 20 prosvjednika, prenose beogradski mediji. Glasnogovornik kosovske policije Baki Kelani izjavio je da je kod Podujeva i kod prijelaza Bijela zemlja privedeno ukupno 146 osoba, a ozlijeđen je 31 policajac i više od 20 prosvjednika. Kosovska policija također je ranije demantirala informaciju koju su danas prenijeli mediji, da je među uhićenima i čelnik pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti. U priopćenju objavljenom na službenom portalu ureda kosovskog premijera kosovska vlada izražava žaljenje zbog nasilnih akcija pokreta Samoopredjeljenje usmjerenih protiv pripadnika kosovske policije te poziva čelnike tog pokreta da se suzdrže od nasilja i ne ometaju slobodu kretanja koju, kako se ističe, jamči kosovski Ustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙