FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4:30 sati

ZAGREB, 23. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4:30 sati.

BRUXELLES - Čelnici Europske unije, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i Komisije Jose Manuel Barroso pozdravili su ishod referenduma, čestitali Hrvatskoj i njezinu narodu što su se odlučili za članstvo u EU, koje će im pružiti nove prigode i pridonijeti stabilnosti i prosperitetu. "Pozdravljamo pozitivan ishod referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Ovim glasovanjem hrvatski su građani dali snažniju potporu europskoj integraciji. Čestitamo Hrvatskoj i njezinu narodu na njihovu izboru: članstvo u Europskoj uniji otvorit će im nove prigode i pridonijeti osiguranju stabilnosti i prosperiteta njihove zemlje", kaže se u poruci Van Rompuy i Barrosa. U priopćenju se dodaje da hrvatska vlada "s mandatom naroda sada može dovršiti preostale pripreme za članstvo".

ZAGREB - Europska unija (EU) dočekuje hrvatski narod otvorenih ruku, izjavio je u nedjelju šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren nakon objave referendumskih rezultata koji, ocijenio je, pružaju europsku perspektivu cijeloj jugoistočnoj Europi. "EU dočekuje hrvatski narod raširenih ruku. Malo sam nestrpljiv dok ne završi proces ratifikacije pristupnog ugovora u Hrvatskoj i u zemljama članicama. No, 1. srpnja 2013. Hrvatska će biti punopravna članica, mi se tome nadamo, to očekujemo i želimo", rekao je veleposlanik Vandoren novinarima u Hrvatskom saboru, gdje je zajedno s hrvatskim državnim vrhom čekao rezultate referenduma o ulasku Hrvatske u EU. Ocijenio je da je većinska potpora ulasku Hrvatske u EU dobra vijest za Zagreb, Bruxelles i susjedne zemlje.

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić u nedjelju navečer čestitao je građanima Hrvatske koji su na referendumu dali potporu članstvu Hrvatske u Europskoj Uniji, te ocijenio kako su donijeli dobru odluku za budućnost, priopćeno je iz tiskovne službe srbijanskog predsjednika. "Čestitam svim građanima na odluci da Hrvatska uđe u Europsku uniju. Ovo je odluka od ogromne važnosti za budućnost Hrvatske, ali i pozitivan signal za čitavu našu regiju. Ulazak Hrvatske u EU otvara veće šanse za integraciju Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana u zajednicu ravnopravnih europskih naroda", poručio je Tadić hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću. "Ovo je jedini put kojim sukobe ostavljamo iza sebe i otvaramo nove stranice mira, tolerancije i suradnje", navodi se u poruci srbijanskog predsjednika.

WASHINGTON - Američki nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln u nedjelju je bez incidenata prošao kroz Hormuški tjesnac i uplovio u Perzijski zaljev, dan nakon što je Iran povukao svoju prijetnju da će poduzeti akciju ako se američki nosač vrati u taj strateški pomorski prolaz, izvijestile su agencije. Nosač USS Abraham Lincoln dovršio je "redovit i rutinski" prolazak kroz Hormuški tjesnac, ključnu rutu za izvoz nafte iz regije, "kao što je prethodno planirano i bez incidenata", izjavila je poručnica Rebecca Rebarich, glasnogovornica američke Pete flote, stacionirane u Bahreinu. Zapovjednik iranske vojske Atolah Salehij ranije je zaprijetio akcijom ako se američki nosač ponovo vrati u Zaljev. Iran je također zaprijetio da će zatvoriti Hormuški tjesnac, kojim prolazi oko petina svjetske nafte što se prevozi tankerima, no u subotu je odustao od svojih prijetnji. Američki ministar obrane Leon Panetta izjavio je u nedjelju da nosač USS Enterprise kreće u regiju Perzijskog zaljeva, te da će proći kroz Hormuški tjesnac u izravnoj poruci Teheranu. Enterprise bi trebao stići na Bliski istok u ožujku. Panetta je također naglasio kako SAD namjerava zadržati flotu od 11 nosača zrakoplova, unatoč proračunskim pritiscima, dijelom i zato da zadrži pomorsku moć protiv Irana.

HELSINKI - Proeuropski kandidati Sauli Niinisto (konzervativac) i Pekka Haavisto (stranka zelenih) odmjerit će snage u drugom krugu predsjedničkih izbora u Finskoj, priopćilo je u nedjelju ministarstvo pravosuđa nakon prebrojavanja svih glasova u prvome krugu. Niinisto, glavni favorit izbora, osvojio je 37,0 posto, daleko ispred Haavista (18,8 posto). Euroskeptični kandidati Paavo Vayrynen (centar) i Timo Soini (nacionalist) ispali su iz utrke osvojivši 17,5 posto, odnosno 9,4 posto, po ministarstvu. Niinisto vodi u prvom krugu kao što se predviđalo i sučelit će se s Haavistom 5. veljače, kada će se doznati tko je nasljednik veoma popularne socijaldemokratkinje Tarje Halonen koja završava svoja dva uzastopna mandata po šest godina.

KAIRO - Arapski ministri vanjskih poslova dogovorili su se u nedjelju o novim političkim smjernicama za Siriju po kojima bi predsjednik Bašar al-Asad trebao predati vlast zamjenicima i sastaviti vladu nacionalnog jedinstva kao uvod u prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore. Katarski premijer Hamad bin Džasim al-Tani rekao je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka arapskih ministara vanjskih poslova u Kairu da će Arapska liga iznijeti svoj prijedlog u UN-ovu Vijeću sigurnosti i zatražiti od njega potporu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙