FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. prosinca 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

MURMANSK - Ruski dužnosnici izvijestili su da je u petak lokaliziran požar koji je izbio na nuklearnoj podmornici na remontu u Murmansku. Vlasti tvrde da nije bilo curenja radijacije i da je razina zračenja normalna. "Vatra je lokalizirana", rekao je ruski ministar za krizna stanja Sergej Shoigu dužnosnicima koji su iz nadzorne sobe u Moskvi vodili gašenje požara koji je izbio u četvrtak u 12,20 sati. Novinska agencija Reuters izvijestila je kako komentari ministra za krizna stanja ukazuju da vatra još uvijek gori ali da su uspjela nastojanja da se djelomičnim potapanjem podmornice smanji intenzitet vatre. Dužnosnici su odlučili zaroniti trup 18.200 tona teške i 167 metara dugačke nuklearne podmornice Ekaterinburg nakon višesatnih nastojanja da se ugasi požar uz pomoć helikoptera i tegljača. Rusija je ranije izvijestila da je svo oružje uklonjeno sa podmornice, da je nuklearni reaktor ugašen i da nitko nije ozlijeđen. Podmornica K-84 Ekaterinburg klase Delta može nositi 16 balističkih projektila, svaki sa četiri bojne glave. S te je podmornice u srpnju probno ispaljen balistički projektil R-29RM Sineva iz Barentsova mora. Vjeruje se da je požar u remontnome zavodu u Rosljakovu, jednom od glavnih brodogradilišta ruske sjeverne flote, 1.500 kilometara sjeverno od Moskve, izbio kad se zapalila drvena skela dok je podmornica bila u suhome doku. Snimke požara, ranije objavljene na lokalnoj televiziji prikazale su golem stup dima nad remontnim zavodom u Murmansku na sjeveru Rusije. S plamenom buktinjom koja se po izjavama svjedoka dizala deset metara u zrak borilo se više od sto vatrogasaca. Najgora podmornička nesreća postsovjetske Rusije dogodila se u kolovozu 2000. kad je u Barentsovu moru potonula nuklearna podmornica Kursk i s njom svih 118 članova posade.

PARIZ - Francuska vlada je u četvrtak bila prisiljena pojašnjavati svoju odluku o povećanju najniže stope PDV-a s 5.5 na 7 posto za određene pekarske proizvode, jer se u javnosti pojavio strah od poskupljenja kruha. Od 1. siječnja, francuski će pekari morati primijeniti tri stope poreza ovisno o proizvodu koji prodaju, a njihovi predstavnici su se žalili da im nije predan precizan popis proizvoda i njihov PDV, izvijestili su francuski mediji. Vlada je objasnila da veliki dio proizvoda koji se prodaju u pekari neće biti zahvaćen novim PDV-om, no i nakon tog objašnjenja sustav ne djeluje manje komplicirano. Povećane stope PDV-a s 5, 5 posto na 7 posto odnosit će se na proizvode pripremljene za trenutačnu konzumaciju. "Kad poslužujemo mušteriju, morat ćemo pitati hoće li kupljeno odmah pojesti ili će odnijeti doma", požalio se Jean-Pierer Crouzet, predsjednik Francuskog nacionalnog saveza pekara i slastičara u izjavi za TV kanal Europe 1. Za kroasane i peciva s čokoladom PDV ostaje od 5, 5 posto, dok će sendviči i topli proizvodi, poput "quiche loraine" i pizze i mati PDV od 7 posto. Ako kupac kupljeno nosi doma, stopa je 5,5 posto. Ako odmah jede onda je 7 posto. Crouzet kaže da strahuje od situacije kada će kupac kupiti "quiche" po stopi od 5, 5 posto i zatim ju ipak zagristi u pekari, pa će ga inspektor potapšati po ramenu i tražiti račun. Za čokoladne proizvode, bombone i praline, i dalje će se primjenjivati osnovna stopa PDV od 19,6 posto. Svi obrtnici se slažu da će novi sustav biti vrlo teško primjenjivati. "Izgubljeni smo. Složeno je da ne može biti složenije", rekao je za Europe 1 Jean-Pierer Crouzet.

WASHINGTON - Sjedinjene Države će prodati 154 borbena zrakoplova F-15 Saudijskoj Arabiji, vrijedne 29.4 milijarde dolara, što je posao za koji je Bijela kuća objavila da će podržati više od 50.000 radnih mjesta u SAD-u i pridonijeti jačanju regionalne sigurnost u Perzijskom zaljevu zbog napetosti s Iranom. Prodaja obuhvaća 84 nova zrakoplova F-15 s naprednom radarskom opremom i sustavima za digitalno elektroničko ratovanje, te 70 nadograđenih starijih modela F-15s, kao i streljivo, rezervne dijelove, obuku, održavanje i logistiku. Iako je tu prodaju prethodno odobrio Kongres, objava Bijele kuće dolazi u trenutku rasta napetosti u regiji Zaljeva. Sjedinjene Države i Saudijska Arabija, koja Iran vidi kao značajnu prijetnju, zabrinuti su zbog iranskog nuklearnog programa. Iranski su dužnosnici ovoga tjedna ponovili prijetnje o zatvaranju Hormuškog tjesnaca, kao odgovor na uvođenje američkih i europskih gospodarskih sankcija. Obamina administracija je prije više od godinu dana dobila zeleno svjetlo Kongresa za moguću prodaju više od 60 milijardi dolara vojne opreme Saudijskoj Arabiji u idućih 10 do 15 godina, uključujući i zrakoplove F-15, helikoptere i vezanu opremu i usluge.

TEHERAN/ZAGREB - Iranski špijunski zrakoplov snimio je američki nosač aviona tijekom vježbe iranske mornarice u blizini strateškoga morskog prolaza Hormuz u Perzijskome zaljevu, objavila je u četvrtak iranska novinska agencija IRNA a prenio online američki dnevni list Wall Street Journal. Teheransko izvješće o nosaču zrakoplova ne daje pojedinosti i ne zna se kakve podatke iranska vojska može izvući iz snimaka. Ali već i sama objava znači da Iran želi svoju mornaricu prikazati kao silu u regionalnim vodama, navodi WSJ. IRNA je prenijela riječi mornaričkoga zapovjednika admirala Habibolaha Sajarija koji je rekao kako iranska akcija pokazuje "kontrolu nad kretanjem stranih snaga" u području u kojem službeni Teheran održava 10-dnevne vojne vježbe. "Jedan iranski brod i špijunski avion pratili su, snimili i fotografirali američki nosač zrakoplova kako ulazi u Omanski zaljev iz Perzijskoga", rekao je admiral Sajari i dodao kako će "iranske snage upozoriti stranu flotu uđe li u područje na kojem traju vježbe". Državna televizija prikazala je navodno tu snimku, ali nosač zrakoplova ne vidi se jasno jer je sniman iz prevelike udaljenosti. Iranska vojna vježba održava se u međunarodnim vodama blizu Hormuškoga tjesnaca kojim putuje jedna šestina svjetske nafte. Dalje od toga velike su morske površine Arapskoga mora i Adenskog zaljeva. I američka Peta flota sa sjedištem u Bahreinu aktivna je u tome području, kao i ratni brodovi nekoliko drugih zemalja koji patroliraju u borbi protiv gusara. Glasnogovornica Pete flote poručnica Rebecca Rebarich kaže kako su nosač aviona USS John C. Stennis i raketna krstarica USS Mobile Bay u utorak, nakon posjeta luci Jebel Ali u Dubaiju, isplovili iz Perzijskog zaljeva kroz Hormuz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙