FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LONDON - Negativni odgovor Davida Camerona na fiskalni pakt na europskom summitu prije deset dana ojačao je premijera u ispitivanjima javnog mnijenja i potaknuo zahtjeve za referendumom o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji, pokazuju rezultati ispitivanja instituta ICM, objavljeni u nedjelju u Sunday Telegraphu. Prema tom istraživanju, 35 posto ispitanika sklono je referendumu o članstvu u Europskoj uniji tijekom godine, 16 posto ih želi referendum prije raspuštanja parlamenta za četiri godine, a još osam posto prije kraja sljedećeg isteka parlamenta. Samo 25 posto ispitanika protivi se referendumu dok 16 posto nema mišljenje. Premijer je dosad zaustavljao zahtjeve za referendumom o članstvu u Europi koji su dolazili od euroskeptika iz njegove stranke.

PARIZ - Francuzi su puni predrasuda na temu islama i često najmanje razumiju arapski svijet, rekao je u nedjelju u razgovoru za Journal du Dimanche novi tuniski predsjednik Monsef Marzuki kojemu su strahovanja Zapada spram vladajuće islamističke stranke Enahde "apsurdna". "Gotovo je s kolonijalnim duhom. Revolucija iz siječnja 2011. dala nam je demokraciju, republiku i napokon nezavisnost", dodaje on. Marzuki, nekadašnji disident koji je dugo bio u izbjeglištvu u Francuskoj smatra da su "bojazni spram Enahde apsurdne". Marzuki je stao u obranu "dobrog ugovora vlade" zaključenog s islamistima koji "prvi put prihvaćaju demokraciju i ljudska prava". Monsef Marzuki je u srijedu službeno imenovao islamista Hamadija Džebalija, drugog čovjeka stranke Ennahda, mandatarom za sastav nove vlade.

ASTANA - Jedna je osoba poginula a 11 je ozlijeđeno kada su se prosvjednici sukobili sa policijom na zapadu Kazahstana, objavio je u nedjelju ured kazahstanskog glavnog tužitelja . Predsjednik Nursultan Nazarbajev je u subotu proglasio 20-dnevno izvanredno stanje u Žanozenu na zapadu zemlje gdje je u sukobima otpuštenih radnika kazahstanske naftne tvrtke i policije u petak ubijeno 10 ljudi. Žanozen, grad s 90.000 stanovnika, nalazi se oko 150 kilometara od Kaspijskog jezera. KMG EP, dio državne naftne i plinske tvrtke KazMunaiGas, ove je godine pogodio štrajk u pogonu Uzenmunaigasa u okolici grada zbog čega je smanjena prodaja nafte. Ukupno je otpušteno 989 radnika Uzenmunaigasa.

KAIRO - Sukobi su nastavljeni u nedjelju u središtu Kaira treći dan zaredom između snaga reda i prosvjednika protiv vojske u kojima je deset osoba poginulo a gotovo 500 ozlijeđeno. Sukobi uz bacanje kamenja i komada metala odvijali su se s obje strane betonskog zida koji su podigle snage reda na velikoj aveniji koja kreće s Trga Tahrir, uporišta prosvjednika, prema sjedištu vlade gdje je sukob počeo u petak ujutro. Ovi su sukobi najteži nakon sličnog nasilja u kojem su poginule 42 osobe, uglavnom u Kairu, nekoliko dana prije nego su 28. studenoga održi prvi parlamentarni izbori nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka u veljači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙