FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: pad cijena dionica šesti dan zaredom?

NEW YORK, 23. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ukazuju na daljnji pad cijena dionica danas na Wall Streetu, i to šesti dan zaredom, jer sve je više loših vijesti iz eurozone.

Terminski Dow Jones indeks bio je u 14,00 sati u minusu 91 bod, a tehnološki Nasdaq 18,5 bodova.

Istodobno terminski S&P 500 bio je na gubitku 9,8 bodova, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Cijene dionica na svjetskim burzama na najnižoj su razini u zadnjih 6 tjedana jer je slaba potražnja na današnjoj aukciji za njemačkim državnim obveznicama ojačala strahove investitora od pogoršanja dužničke krize.

Bundesbanka je bila prisiljena kupiti čak 39 posto od šest milijardi eura vrijednog izdanja duga Njemačke, budući da banke nisu bile zainteresirane.

Usporedbe radi, Bundesbank je u prosjeku na aukcijama 10-godišnjih državnih obveznica u 2011. zadržavao oko 17,83 posto izdanja.

„To je kompletna katastrofa i ne sluti na dobro. Riječ je o jednoj od najlošije pokrivenih aukcija u ovoj godini", komentira Marc Oswald, strateg u Monument Securities u Londonu.

I loši gospodarski pokazatelji eurozone i Kine vezani uz pad industrijske aktivnosti nagrizaju povjerenje investitora.

Američka središnja banka Fed, pak, najavila je novi test izdržljivosti banaka na krizu, pri čemu će se uzeti u obzir i eventualni tržišni šok dođe li do pogoršanja dužničke krize u eurozoni.

„U ovome trenutku zasigurno ne nedostaje loših vijesti“, kaže trgovac u IG Indexu, Ben Critchley.

Ipak, s obzirom da je sutra nacionalni praznik u SAD-u, dan zahvalnosti, očekuje se nešto slabiji obujam trgovanja.

Za nove smjernice investitori čekaju nove pokazatelje - podatke o tjednoj nezaposlenosti, narudžbama trajnih dobara u listopadu i povjerenju potrošača u studenome.

I na europskim burzama danas prevladava negativno raspoloženje. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,76 posto, pariški CAC 0,36 posto, dok je frankfurtski DAX blago pozitivan 0,05 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙