FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 30. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - U Hrvatskoj je prošle godine, u odnosu na 2009., sklopljeno 4,9 posto manje brakova, dok je broj razvoda približno isti, objavio je Državni zavod za statistiku. Protekle su godine sklopljena 21.294 braka, 4,9 posto manje nego godinu prije, dok se razvelo 5058 parova, što je nešto manje nego u 2009. (0,3 posto). Prosječno trajanje razvedenog braka bilo je 13,9 godina. Od ukupno sklopljenih brakova, prvi je brak sklopilo 91,6 posto nevjesta i 91,2 posto ženika, s tim da je prosječna starost žena bila 27,3 godine, a muškaraca 30,1 godinu. Građanski brak sklopilo je 39,1 posto parova, a vjerski 60,9 posto.

ZAGREB - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pozdravio je danas odluku Ustavnog suda kojom je iz pritvora oslobođen Josip Boljkovac, izrazivši zabrinutost zbog najava kako se, unatoč toj odluci, od Boljkovčeva progona neće odustati. Smatra da se iz toga jasno razabire nakana inicijatora progona, ne samo Boljkovca i eventualnoga progona nekolicine osoba koje su u kontekstu njegovoga uhićenja poimence spomenute, nego i antifašističkih boraca općenito, da u osvetničkom pohodu protiv antifašističke borbe i njezinoga ukorjenjivanja u temelje današnje hrvatske države, ne odustanu, naveo je, uz ostalo, Mesić u izjavi za javnost.

ŠIBENIK - Nositelj liste HSP-a u IX. izbornoj jedinici Mirko Čondić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku kako je HSP jedina istinska stožerna stranka desnice koja provodi politiku zaštite nacionalnih interesa. Nažalost, danas je Hrvatska u teškoj gospodarskoj i nacionalnoj krizi, istaknuo je Čondić, dodajući da su za to krive sve političke elite koje su vladale državom od 2000. godine do danas. HSP je kao jedina alternativa toj eliti protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju i uvijek će provoditi politiku nacionalne i suverene hrvatske države, a protiv diktata iz Haaga, Bruxellesa i Beograda, istaknuo je Čondić. Nositelj HSP-ove izborne liste rekao je kako se pravaški program temelji na zaštiti obrambenoga Domovinskog rata i demografskoj obnovi, na istinskoj reformi pravosuđa, obrazovanja i zdravstva te na strategiji vlastitoga gospodarskog razvoja.

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata uručila je sinoć "Veliku zlatnu plaketu" Samuelu Schlesingeru, osnivaču i prvom predsjedniku "Lige prijateljstva Izrael – Hrvatska" i Shimonu Romahu, aktualnom predsjedniku Lige, priopćeno je danas iz te udruge. Schlesinger i Romah bili su, ističe udruga, važni čimbenici u uspostavi i razvijanju prijateljskih odnosa između Hrvatske i Izraela, i to u vrijeme kad je trebalo imati sposobnost, odgovornost i odvažnost u prevladavanju brojnih problema, nejasnoća, pa i predrasuda. Mladen Pavković, predsjednik Udruge branitelja Podravke, koji je i uručio priznanja, naglasio je važnost dobre suradnje Hrvatske i Izraela, koja se neprestano unaprjeđuje, pa je i to bio jedan od razloga što su branitelji prepoznali i nagradili ove istaknute izraelske ličnosti.

ZAGREB - Centar za nuklearnu molekularnu dijagnostiku Instituta Ruđer Bošković, prvi PET/CT centar za predklinička istraživanja u regiji za nova, in vivo znanstvena istraživanja u području tumora, kroničnih degenerativnih bolesti, te praćenja metaboličkih tokova širokog spektra radioizotopima markiranih bioaktivnih tvari u živom organizmu, otvorit će se na Institutu u petak, 2. prosinca. Centar će Institutu otvoriti mogućnosti za inovativna znanstvena istraživanja što će pridonijeti njegovom boljem pozicioniranju na europskoj znanstvenoj sceni gdje ovakvih centara ima samo nekoliko, ističe se u obavijesti Instituta. Ocjenjeno je da se otvorenjem tog centra Hrvatska staje uz bok Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Finskoj, koje uz znanstveno-istraživački rad u području istraživanja tumora, neurodegenerativnih bolesti i dijabetesa, omogućuju korištenje metoda molekularne i nuklearne dijagnostike i komercijalnim korisnicima poput farmaceutske industrije, kojima su one neophodne za praćenje razvoja i testiranje novih lijekova.

ZADAR/ŠIBENIK - Pripadnici policije i Hrvatske gorske službe spašavanja nastavili su jutros intenzivnije tragati za nestalom maloljetnicom Antoniom Bilić, potvrdio je načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić. Djelatnici zadarske kriminalističke i interventne policije te GSS-a u Bilišanima, u blizini Obrovca, jutros oko osam sati počeli su pretraživati određene lokacije kako bi pronašli nestalu osobu, rekao je glasnogovornik zadarske Policijske uprave Elis Žodan. Ta je potraga rezultat svih aktivnosti od početka traganja za nestalom maloljetnicom te je u skladu s procjenama stožera koji provodi mjere potrage i kriminalističko istraživanje, dodao je.

VUKOVAR - Po cijeloj širini Dunava u dužini od 12 kilometara jutros je u 9,45 sati na 1347. riječnom kilometru kod vukovarske luke uočena naftna mrlja, izvijestila je vukovarsko-srijemska policija. Po riječima glasnogovornika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Luke Barunčića, naftna mrlja doplovila je Dunavom iz Osječko-baranjske županije. O naftnoj mrlji obaviješten je vodopravni inspektor, priopćila je policija.

ZAGREB - Vinkovački odvjetnik Darko Zadro optužen je za ubojstvo 38-godišnjeg muškarca u sportskoj kladionici na Trešnjevci, u Zagrebu, sredinom rujna ove godine, a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo smatra da je u vrijeme zločina 47-godišnji odvjetnik bio u neubrojivom stanju zbog tipične kokainske psihoze. Zadro je optužen da je 14. rujna oko 12,30 sati ušao u kladionicu u Trakošćanskoj ulici i bez razloga i povoda iz revolvera s udaljenosti oko dva metra ispalio hitac u glavu i ubio 47-godišnjaka koji je ispunjavao listić. U tužiteljstvu kažu da je Zadro bio u neubrojivom stanju zbog tipične kokainske psihoze, zbog čega nije bio sposoban shvatiti značenje svojih postupaka niti vladati svojom voljom.

ZAGREB - Izložba "Umjetnost stola" koja predstavljanjem servisa za jelo i ukrasnih predmeta iz razdoblja baroka, klasicizma i bidermajera pokušava prikazati običaje i navike ponašanja za stolom europskoga građanstva i plemstva 18. i 19. stoljeća, otvara se sutra u zagrebačkom Muzeju Marton. Predstavljanjem dijela opsežne zbirke posuđa od porculana, srebra, te u manjoj mjeri stakla, Muzej Marton daje presjek razvoja "umjetnosti objedovanja" od barokne grandioznosti i kićenosti, preko racionalnog i suzdržanog klasicizma posvećenog potrazi za estetikom antičkog ideala ljepote pa sve do jednostavnog, elegantnog i funkcionalnog bidermajera. Okosnicu izložbe čine tri stola za objedovanje postavljena u stilu ondašnjih običaja, koji će posjetiteljima prikazati "primijenjenu umjetnost stola u njezinoj originalnoj svrsi", dok je ostatak predmeta izložen u posebnim staklenim vitrinama. Muzej Marton u svojem fundusu ima više od dvije tisuće artefakata, među kojima se posebno ističe kolekcija europskog porculana u kojoj su zastupljene sve najvažnije manufakture 18. i 19. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙