FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,45 sati

ZAGREB, 20. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 13 sati:

VUKOVAR - Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomen-ploče u dvorištu vukovarskog Veleprometa, gdje je srpski agresor sredinom rujna 1991. godine osnovao prihvatni centar kroz koji je tijekom agresije i okupacije Vukovara prošlo oko 10.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, danas je obilježena 20. obljetnica stradanja žrtava u Veleprometu. Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), u hangarima na Veleprometu ubijeno je oko 700 zatočenih hrvatskih branitelja i civila od kojih se mnogi još uvijek vode kao nestali. Za sve ubijene i nestale žrtve na Veleprometu vijenac su položili i svijeću zapalili predstavnici tog društva. Zamjenik predsjednika HDLSKL Dragutin Guzovski upozorio je u govoru kako "još uvijek nitko nije odgovarao za zločine počinjene na Veleprometu, najvećem koncentracijskom logoru u Europi nakon II. svjetskog rata". U sklopu obilježavanja "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." jutros je u vukovarskoj Gradskoj knjižnici održan novinarsko-književnički susret "Grad - to ste vi" u spomen na novinara i ratnoga izvjestitelja Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, pogubljenog 20. studenoga 1991. na Ovčari.

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) prozvala je danas GONG i Transparency International Hrvatske (TIH) za iznošenje neistinitih podataka i upozorila da tako narušavaju ravnopravnu izbornu utakmicu i ove izbore čine netransparentnima. "Jučer su GONG i TIH objavili neistiniti podatak da je 'prvog dana kampanje, 17. studenoga, HDZ (…) na oglašavanje potrošio 1.551.720 kuna'. Na mrežnoj stranici GONG-a se još navodi da je riječ o iznosu bez PDV-a. Točan je podatak da je HDZ u prvom danu na oglašavanje potrošio ukupno 1.015.491,46 kuna i to s uključenim PDV-om", navodi se u priopćenju za javnost Izbornog stožera HDZ-a. "Kako GONG i TIH na temelju analize izvjesne Promocije plus barataju podatkom koji je doslovno dvostruko veći od realnog, pozivamo ih da trenutno prestanu s objavama neistinitih podataka narušavati ravnopravnu izbornu utakmicu i podizati netransparentnost kampanje", ističe HDZ. U priopćenju se, uz ostalo, podsjeća da Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe te precizne upute Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) jasno i nedvosmisleno propisuju kako se prijavljuju i prate troškovi kampanje.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (DIP) u danas objavljenom priopćenju podsjeća političke stranke, nezavisne liste i kandidate da su, sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, dužni javno objaviti iznos cijene i iznos ostvarenog popusta u cijeni za medijskog oglašavanje izborne promidžbe. DIP također podsjeća sve subjekte koji pružaju usluge medijskog oglašavanja na obvezu propisanu tim zakonom, a na temelju koje su dužni DIP-u dostaviti cjenik usluga oglašavanja.

SLAVONSKI BROD - Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor istaknula je danas na predizbornom skupu u Slavonskome Brodu kako je ovo trenutak kad se polažu računi i kada se treba sjetiti tko je i što u političkom životu radio u proteklih 20 godina te je, uz ostalo, poručila kako HDZ neće dopustiti da se iz državne uprave otpusti 80 posto zaposlenih kako najavljuju HDZ-ovi konkurenti. Obraćajući se okupljenima na predizbornom skupu na kojem su predstavljeni kandidati za V. izbornu jedinicu, Kosor je istaknula je kako je ovo trenutak kad se polažu računi i kada se treba sjetiti tko je i što u političkom životu radio u proteklih 20 godina. "Oni koji su 25. lipnja 1991. izašli iz Sabora kada je trebalo glasovati o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, danas nam neprekidno žele dijeliti lekcije o ponašanju, domoljublju o odnosu prema Hrvatskoj", kazala je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor dodajući kako vjeruje da je ovo trenutak odluke. "Odlučujete hoćemo li sami dalje uređivati našu kuću ili će mo dopustiti našim suparnicima dovedu MMF. Tako je to bilo za njihove vlasti, vjerujem da Hrvatice i Hrvati to neće dopustiti", kazala je Kosor te, uz ostalo, poručila da "HDZ neće dopustiti da se iz državne uprave otpusti 80 posto zaposlenih kako najavljuju HDZ-ovi konkurenti".

ZAGREB - Novi krug pregovora između uprave Zračne luke Zagreb i štrajkaškog odbora započeo je jutros u 10 sati, izvijestila je zagrebačka zračna luka. Broj spornih točaka za koje štrajkaši traže izmjenu, do danas je porastao na 44 točke, a Uprava Zračne luke složila se da 32 zahtjeva prihvati bez ikakvih izmjena, navodi se u priopćenju i dodaje da je tako za pregovore ostalo 12 spornih točaka. Uprava predlaže da se šest spornih zahtjeva preformulira, a o drugih šest zahtjeva - koji se uglavnom odnose na povećanje plaća, božićnicu, regres i druga primanja zaposlenika - spremna je pregovarati. Svjesna da bi nastavak štrajka u ponedjeljak, 21. studenoga, u trajanju od 6 do 24 sata, najviše štete nanio putnicima i zračnim prijevoznicima, Uprava Zračne luke čini sve da se štrajk obustavi ili da štrajkaški odbor barem odgodi štrajk i nastavi razgovore, stoji u priopćenju. Do konačne odluke o štrajku, putnicima se preporuča da informacije o svome letu zatraže od svojih zrakoplovnih prijevoznika.

ZAGREB - U požaru koji se dogodio jutros u obiteljskoj kuću u mjestu Veliki Pašijan kod Garešnice smrtno je stradalo dvoje malodobne djece, a žena je opečena i vozilom hitne medicinske pomoći odvezena u bjelovarsku bolnicu, doznaje se od policije i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Očevid je u tijeku i za sada se nije moglo dobiti više informacija o toj nesreći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙