FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 19. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

VUKOVAR - Komemorativnim okupljanjem i prigodnim programom pred negdašnjom zgradom Borovo commercea, u čijem podrumu se u tijeku srpske agresije na Vukovar 1991. nalazio odjel vukovarske ratne bolnice, jutros je pod geslom "Žrtva Borova naselja za Domovinu" počelo obilježavanje 20. obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti. Po podacima vukovarskih stradalničkih udruga, na sam dan okupacije Borovo naselja 19. studenoga 1991. godine u toj gradskoj četvrti ubijena je 51 osoba, dok je u cijeloj četvrti u skoro tri mjeseca opsade grada poginulo 176 civila i branitelja. Od oko 800 ranjenika, koliko se nalazilo u podrumu Borovo commercea, 115 odvedeno je u nepoznato. Još se traga za 48 nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Borovo commercea. U spomen na stradale i nestale hrvatske branitelje i civile u Borovu naselju, pred bivšom zgradom Borovo-commercea položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Nakon prigodnog komemorativnog programa, sudionici skupa uputili su se u Koloni sjećanja gradskim ulicama do crkve Gospe Fatimske gdje je služena misa zadušnica.

ZAGREB - HDZ će na izborima proći daleko bolje nego što to pokazuju medijske ankete i najave zadnjih dana, ocijenio je danas novinarima Miroslav Tuđman, koji se na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića družio s građanima. Na novinarski upit jesu li ankete o rejtingu političkih stranaka realne, Tuđman, koji je kandidat HDZ-a u I. izbornoj jedinici, odgovorio je kako je "cijela igra bila takva da se, kada su ankete pokazale da SDP pada a HDZ raste, išlo s pokretanjem istrage protiv HDZ-a". Smatra kako se to tempiralo dan prije raspuštanja Sabora, nakon čega su odmah išle najave kako će Kukuriku koalicija dobiti dvije trećine glasova te iz temelja reformirati Hrvatsku. "Očigledno da tako nešto nije realno, jer hrvatsko biračko tijelo nije krajnje lijevo kao što je Kukuriku koalicija", rekao je Tuđman.

KRIŽEVCI - Predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada Dragutin Lesar rekao je na današnjem druženju s građanima u Križevcima da će njegova stranka biti lokomotiva borbe za rad, istinu, poštenje i društvenu pravednost. Hrvatski laburisti spremni su preuzeti odgovornost pozitivne alternative, rekao je Lesar, dodajući da su dosad građani i građanke Hrvatske imali mogućnost izbora samo između dva velika politička bloka. „Hrvatski laburisti im nude mogućnost da ovaj puta na izborima odluku o tomu za koga glasuju donose po kriteriju 'za', a ne protiv,“ rekao je Lesar. „Svjesni smo da će mnogi politički konkurenti pokušati građane pokolobeti da glasuju za laburiste, plašeći ih da bi to bio bačeni glas. Ne, to je spašen glas, jer je odluka za koga glasati najpravednija odluka kada se donosi po kriteriju 'za', a ne protiv,“ poručio je Lesar.

RIJEKA - U riječkom brodogradilištu 3. maj danas je isporučen tanker "Golfstraum" za norveškog naručitelja Utkilen Chemtrans. Ovaj brod, kao i drugi istovjetni za tog naručitelja, dotegljeni su iz talijanskih brodogradilišta nedovršeni da bi se u 3. maju dovršila njihova gradnja, prema ugovoru iz prosinca 2009. Drugi tanker će se isporučiti u veljači 2012. godine, najavio je predsjednik Uprave brodogradilišta Edi Kučan. Izvršni direktor Utkilen Chemtransa Magne Evreos izrazio je zadovoljstvo poslom obavljenim u 3. maju ocijenivši da je riječ o sofisticiranom i zahtjevnom poslu.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su u 6 sati i 52 minute potres umjerene jakosti s epicentrom 30 kilometara južno od Zadra, između otoka Kornati i Žut. Magnituda potresa iznosila je 2,8 prema Richteru i intenziteta u epicentru IV stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio na području Biograda i široj okolici Zadra.

ZAGREB - Dvanaestogodišnji dječak ozlijeđen je u petak navečer u Otočcu, nakon aktiviranja eksplozivne naprave, izvijestila je ličko-senjska policija. Na parkirališnom prostoru trgovačkog dječak je najvjerojatnije upaljačem aktivirao točno neutvrđeno eksplozivno sredstvo, vjerojatno kombinaciju inicijalne kapisle i petarde, uslijed čega je došlo do ozljeđivanja šake lijeve ruke, kaže se u priopćenju. Dijete je nakon prve pomoći u Domu zdravlja Otočac prevezeno u KBC Rijeka, a ozljede su okvalificirane kao teške.

VUKOVAR - U prometnoj nesreći koja se oko 8,30 sati dogodila na državnoj cesti D55 između Vukovara i Bršadina, smrtno je stradala jedna osoba, prve su informacije vukovarsko-srijemske policije.

ZAGREB - Noć kazališta, jednodnevna manifestacija kojom se hrvatska kazališta približavaju ljubiteljima kazališne umjetnosti predstavljajući im različite aspekte svoga djelovanja, održava se danas u gotovo trideset gradova diljem Hrvatske, a u projektu sudjeluje još šest zemalja. Osim predstava, za koje su ulaznice najvećim dijelom povoljnije nego inače ili su besplatne, kazališta će organizirati razgovore s umjetnicima, obilaske prostora iza scene, radionice, performanse, čitanja dramskih tekstova, domjenke. Ovogodišnja Noć kazališta održat će se na 70 različitih mjesta, gdje će se izvesti 119 predstava i četrdesetak popratnih programa. Samo u Zagrebu u projekt se uključilo dvadesetak kazališta i institucija, a najviše ih je u Dječjem kazalištu Dubrava, koje je pokrenulo Noć kazališta prije četiri godine.

ZAGREB - Opera "Hamlet" francuskog skladatelja Ambroisea Thomasa, pod ravnanjem maestra Hervea Niqueta i u režiji i scenografiji Nizozemca Michiela Dijkeme, premijerno će se izvesti večeras u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), a time i obilježiti 200. obljetnicu skladateljeva rođenja. Nizozemski redatelj i scenograf Michiel Dijkema režirao je brojne poznate opere velikih svjetskih skladatelja i dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i Europske nagrade za opernu režiju.

OSIJEK - Jedina gimnazija na svijetu koja je dala dva nobelovca osječka je 3. gimnazija koju su pohađali Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog. Po riječima ravnateljice 3. gimnazije Snježane Barabaš-Sertić, to su provjereni podatci. U školi je nedavno za proslave 150. obljetnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postavljena spomen-ploča akademicima koji su pohađali tu školu. Lavoslav Ružička, rođenjem Vukovarac (1887.-1976.), dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju 1939. Vladimir Prelog, rođenjem Sarajlija (1906.-1998.), kad je Ružička otišao u mirovinu 1957., naslijedio je njegov laboratorij u Švicarskoj. Nobelovu nagradu za kemiju dobio je 1975. Osječku 3. gimnaziju danas pohađa 706 učenika, a mnogi od njih su dobitnici niza nagrada s raznih natjecanja, ponajprije iz prirodnih znanosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙