FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle nakon talijanske aukcije obveznica

LONDON, 29. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima nakon talijanske aukcije državnih obveznica, koja je poduprla povjerenje ulagača i potaknula rast na europskim tržištima dionica.

Barel sirove nafte poskupio je na tržištu u Londonu 1,29 dolara, na 110,29 dolara. Na američkom tržištu bio je u plusu 81 cent, te se njime trgovalo po 99,02 dolara.

Italija je platila rekordnih osam posto prinosa na trogodišnje obveznice ali se ključnim smatra prikupljeni iznos od 7,5 milijardi eura, blizu gornje granice ciljanog raspona od pet do osam milijardi eura.

Aukcija je poduprla europske dionice i euro, što je dalo snažan poticaj i cijenama nafte. "To je bar donekle obnovilo povjerenje", zaključio je Simon Wardell iz IHS Global Insighta.

Analitičari i trgovci napominju da su dodatnu potporu cijenama pružili i geopolitički rizici i tijesne zalihe na američkom tržištu.

"Tijekom današnjeg dana i sutra dobit ćemo podatke o stanju američkih zaliha, koje bi mogle pokazati daljnji pad proizvodnje i dodatno pružiti potporu cijenama sirove nafte. Na londonskom će se tržištu cijena barela kretati unutar raspona od 105 do 110 dolara", predviđa Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Tržište će pozorno pratiti i sastanak ministara financija eurozone tijekom popodneva u Bruxellesu. Ministri bi trebali dogovoriti pojedinosti o povećanju zajmodavnih kapaciteta Europskog fonda za financijsku stabilnost kako bi po potrebi mogao pomoći Italiji ili Španjolskoj.

U međuvremenu je najnovije izvješće Europske komisije pokazalo nastavljeno pogoršanje gospodarske klime u Europi u studenom ali trgovci upozoravaju da su loše ekonomske vijesti već uračunate u cijene.

"Očekivanja o rastu potražnje u eurozoni prilično su slaba pa sumnjam da će to utjecati na cijene" nafte, tumači Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u utorak na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 108,75 dolara, što znači da je porasla 1,02 dolara u odnosu na prethodni dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙