FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle, u prvom planu strah od poremećaja u opskrbi

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima budući je zabrinutosti zbog poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka zasjenila brige oko naftne potražnje i pogoršanja gospodarskih prognoza za eurozonu.

LONDON, 28. studenog 2011. (Hina/Reuters) -

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima budući je zabrinutosti zbog poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka zasjenila brige oko naftne potražnje i pogoršanja gospodarskih prognoza za eurozonu.

Barel sirove nafte poskupio je na tržištu u Londonu tri dolara, popevši se na 109,4 dolara, da bi se potom stabilizirao na 108,70 dolara. Na američkom tržištu bio je u još većem plusu, od 3,97 dolara, poskočivši na 100,74 dolara, potaknut vijestima o zdravom startu američke potrošnje uoči ključnih blagdana na koncu godine.

Tržišta je oraspoložila vijest da Međunarodni monetarni fond priprema 600 milijardi eura vrijedan plan spašavanja Italije, o čemu je izvijestio talijanski dnevni list La Stampa, navodeći da bi kreditna linija bila stavljena na raspolaganje Rimu uz kamatnu stopu između četiri i pet posto, pa bi talijanske vlasti ipak lakše disale u narednih 18 mjeseci.

U međuvremenu je glasnogovornik MMF-a opovrgnuo tu informaciju. "Nije bilo rasprave s talijanskim vlastima oko MMF-ova programa financiranja", naglasio je.

Zahvaljujući slabijem dolaru i brigama oko opskrbe, demanti nije uzdrmao tržišta nafte.

"Napetosti u Iranu i razgovori o europskim sankcijama za iransku naftu potpirili su bojazni u vezi s opskrbom", pojasnio je Christophe Barret iz Credit Agricolea. "Optimizam također podupiru priče o tješnjoj fiskalnoj uniji vodećih gospodarstava eurozone, iako su to dugoročne opcije", dodao je.

Iranski parlament glasovao je u nedjelju za ograničenje diplomatskih odnosa s Velikom Britanijom, u kontekstu sve izglednijeg europskog embarga na uvoz iranske nafte.

Pritom analitičari upozoravaju da bi takav potez samo pogoršao europsku gospodarsku krizu.

U međuvremenu je OPEC u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 107,73, što znači da je pala za 37 centa u odnosu na prethodni dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙