FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle u očekivanju Fedovih signala

LONDON, 2. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, poduprte očekivanjima signala iz američke središnje banke (FED) o dodatnim poticajnim mjerama za najveće svjetsko gospodarstvo.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 88 centi na 110,42 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 71 cent ili 0,28 posto, te je iznosila 92,9 dolara.

Očekuje se da će američka središnja banka, koja zaključuje dvodnevni sastanak u srijedu, signalizirati da je spremna dodatno ublažiti monetarnu politiku kako bi oživjela oporavak američkog gospodarstva. Takav bi potez oslabio dolar.

Slabiji dolar podupire cijene roba kao što je to nafta, budući da jača potražnju s obzirom na ojačanu kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

Investitori su ipak oprezni s obzirom na slabe gospodarske pokazatelje i dugotrajnu zabrinutost u vezi s dužničkim teškoćama u eurozoni koji priječe veće dobitke na tržištima.

Grčki premijer George Papandreou dobio je u srijedu potporu svoje vlade za raspisivanje referenduma o 130 milijardi eura europske pomoći, što je uzdrmalo tržišta.

Papandreou će se tijekom dana sastati s čelnicima Francuske i Njemačke, koji su ga pozvati na hitne razgovore u Cannes, uoči summita G20 za čije se sudionike očekuje da će inzistirati na hitnoj provedbi programa pomoći.

"Grčki plan o referendumu uveo je novu razinu neizvjesnosti u pogledu dužničke krize u EU", zaključio je Nader Naeimi iz sydneyskog AMP Capital Investorsa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 106,35 dolara, što znači da je pala za 77 centi u odnosu na prethodni dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙