FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle, potporu pružila mogućnost pada grčke vlade i ECB

LONDON, 3. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte nadama da će grčki referendum o mjerama pomoći biti odgođen ukoliko padne vlada, što bi eurozoni omogućilo da krizu rješava već dogovorenim planom, a dodatnu potporu pružila im je i Europska središnja banka neočekivanim spuštanjem kamatnih stopa u eurozoni.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 1,26 dolara na 110,60 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 60 centi i barelom se trgovalo po 93,11 dolara.

Tržišta nafte prate kretanja na tržištima dionica, koja su pak fokusirana na sudbinu paketa pomoći Grčkoj nakon grčke odluke o raspisivanju referenduma u prosincu o prihvaćanju tog paketa.

U međuvremenu su se pojavili signali o mogućem padu grčke vlade, što bi odgodilo održavanje referenduma i ulilo nadu u nastavak provođenja sporazuma o pomoći po već utvrđenom planu.

"Izgleda da naftno tržište prati odnos eura i dolara i druga tržišta", rekao je Tony Machcek iz Jefferies Bachea.

"Očekivalo se da će burzovna tržišta biti teško pogođena snažnim francuskim i njemačkim komentarima o Grčkoj, ali burze su se oporavile, a euro više nije slab", dodao je Machcek.

Njemačka i Francuska poručile su Grčkoj da neće više dobiti ni eurocenta europske pomoći dok ne odluči želi li ostati u eurozoni, što je izazvalo podjele u grčkom parlamentu.

"Čini se da su manji izgledi da će Papandreou proći na glasovanju o povjerenju, a ako se to dogodi, onda pada vlada i to bi odgodilo referendum", kazao je Simon Wardell iz IHS Global Insight.

Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka napominje da tržišta nisu raspoložena za rizična ulaganja dok se ta neizvjesnost ne raščisti.

Machacek ukazuje i na zbunjujuća kretanja na tržištu nafte: "U jednom trenutku je strašno slabo i očekuje se daljnji pad, da bi se u narednim satima trgovanje oporavilo. Trgovina je jako neujednačena, nema pravoga smjera", dodao je.

Dodatnu potporu tržištima pružila je i neočekivana odluka Europske središnje banke o spuštanju razine ključnih kamatnih stopa u eurozoni za četvrtinu postotnog boda, na 1,25 posto. Time banka nastoji poduprijeti posustalo gospodarstvo eurozone.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 108,65, što znači da je porasla za 2,3 dolara u odnosu na prethodni dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙