FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) je danas do 12 sati zaprimilo 33 izvješća izbornih sudionika o primljenim donacijama i troškovima izborne promidžbe, od 134 koliko ih je dužno to učiniti do ponoći. "Kako pristižu izvješća DIP provjerava njihovu usklađenost sa zakonom i jesu li donacije u granicama dozvoljenih iznosa", rekao je poslijepodne Hini glasnogovornik DIP-a Hrvoje Sadarić. DIP-u do ponoći svoja izvješća trebaju predati 63 političke stranke, 15 nositelja neovisnih lista i 56 kandidata nacionalnih manjina. Nakon tog roka sudionici izbora moraju u roku od 48 sati, koji ističe u ponedjeljak, objaviti izvješća na svojim internetskim stranicama ili u dnevnom tisku. Potom će DIP objaviti zbirno izvješće o kandidatima koji jesu i koji nisu predali svoja izvješća. Očekuje se da bi DIP svoje skupno izvješće mogao objaviti u utorak.

GOSPIĆ/OTOČAC - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) uz poruke "Idemo u nove pobjede", "Najbolji kad je najteže" u prepunoj gospićkoj Sportskoj dvorani održala je danas središnji predizborni skup za 9. Izbornu jedinicu. Predsjednica HDZ-a i nositeljica lista Jadranka Kosor založila se da HDZ zadrži vlast kako Hrvatska ne bi "pocrvenila", jer, ustvrdila je, HDZ i SDP su različita svjetonazora te različito promišljaju što danas kao i sutra treba Hrvatskoj. Zamolila je okupljene da se podsjete što je SDP radio posljednjih dvadeset godina, ali i ranije, kad je drmala partija čiji su sljednici današnji SDP-ovci. Nasuprot tome HDZ je u sudbonosnim trenucima vodio Hrvatsku k ostvarenju tisućugodišnjeg sna te su upravo HDZ i prvi hrvatski predsjednik "demokratizirali i SDP-ovce i omogućili demokraciju i višestranačje", rekla je Kosor. Izrazila je bojazan što bi bilo kad bi Kukuriku koalicija preuzela vlast jer su najavili da bi jedan od prvih poteza bio povlačenje tužbe protiv Srbije, ali HDZ, kako je rekla, to neće dopustiti. Drugi potez bio bi im da se poništi Zakon o ništetnosti, a to je zakon koji sprječava da se Srbija jurisdikcijom proširi na prostor Republike Hrvatske. Kosor je podsjetila da SDP nije htio glasovati za Zakon o sprečavanju sukoba interesa, ali da će unatoč tome morati pokazati svoju imovinu i dokazati kako su je stekli. "Pobijedit ćemo jer nas ne mogu toliko poniziti i vrijeđati koliko mi možemo raditi i koliko ljubimo Hrvatsku", izjavila je Kosor i završila: "Sve za Hrvatsku i Hrvatsku nizašto!".

RIJEKA - Riječki gradski vijećnik HDZ-a Hrvoje Burić ocijenio je danas u povodu odbacivanja kaznene prijave u slučaju riječkih tržnica kako je razvidno da je gradski proračun oštećen za više milijuna kuna i poručio gradonačelniku Vojku Obersnelu da će mu se ispričati kada svaka kuna bude vraćena u proračun, tj. građanima Rijeke. Burić je najavio da će na idućoj sjednici Gradskog vijeća zatražiti od gradonačelnika da odgovori kako se može dogoditi da poglavarstvo donese odluku o retroaktivnoj naplati zakupnine za poslovne prostore, a da ta odluka ne obuhvati i riječke tržnice. Na danas održanoj konferenciji za novinare kandidata HDZ-a u 8. izbornoj jedinici rečeno je da su Tržnice Rijeka već godinu i pol legitimna tema javnih rasprava, da to dokazuje tužba Rijeke protiv bivšeg direktora te tvrtke zbog protupravne koristi te da je upitno zašto je DORH odbacio optužnicu protiv riječkog gradonačelnika i još tri osobe baš sada, sedam dana prije parlamentarnih izbora. Zašto je Državno odvjetništvo toliko čekalo i zašto je kaznena prijava odbačena samo sedam dana prije izbora, upitali su članovi HDZ-a dodavši da će zadnju riječ o tome dati građani 4. prosinca. Istaknuto je da je grad Rijeka tužio bivšeg direktora te tvrtke za protupravnu korist, da to dokazuje da "tu nije sve bilo čisto" te da je, iako je tužba odbačena, znakovito da ju nitko ne spominje.

OSIJEK - Nositelj koalicijske liste Bloka "Umirovljenici zajedno (BUZ), Primorsko-goranskog saveza (PGS) i Hrvatske radničke stranke (HRS) Ljubo Jurčić izjavio je večeras u Osijeku kako su najveći problemi hrvatskoga društva nedostatak radnih mjesta i socijalne sigurnosti, pa je temeljni cilj ove koalicije povećati proizvodnju, a time i broj radnih mjesta. Na predizbornom skupu za 4. izbornu jedinicu Jurčić je kazao kako se ta koalicija ne temelji na ideologiji, već želi rješavati praktične i životne probleme hrvatskih građana i hrvatskoga društva. Želimo preuzeti odgovornost za stabiliziranje stanja u Hrvatskoj i daljnji razvoj zemlje, poručio je Jurčić dodavši kako se koalicija zauzima za besplatno školstvo i zdravstvo te stabilne i rastuće mirovine. Jurčić smatra kako se to može ostvariti promjenom postojećeg ekonomskog modela, koji potiče potrošnju, uvoz i zaduživanje, i to stvaranjem nove industrijske, regionalne te monetarne politike, koje će definirati što, kako i gdje proizvoditi te kako to financirati. Ta koalicija smatra da MMF Hrvatskoj nije potreban, jer ima dovoljno sposobnih ljudi, koji mogu riješiti postojeće probleme.

ZAGREB - Hrvatska stranka prava (HSP) održala je danas središnji predizborni skup u zagrebačkom hotelu "Westin" na kojem je istaknula da su oni jedina stranka koja se zalaže protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju i poručila biračima da im treba njihova potpora kako bi mogli u Hrvatskom saboru zastupati nacionalne interese. Predsjednik stranke Daniel Srb je rekao da ovi izbori nisu bilo kakvi izbori već se održavaju ouči donošenja odluke o ulasku u Europsku uniju. Europska birokracija vježbala je mehanizam pokoravanja samostalnih i suverenih država, kazao je i naglasio da je HSP jedina parlamentarna politička stranka koja je protiv ulaska u EU i jedina koju ne vode, kako je rekao "bivši drugovi". Danas joj, dodao je, pristupaju utemeljitelji onih političkih opcija koje su se 1990. i 1991. godine zalagale za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Ako se odluka o ulasku u Europsku uniju donese bez referenduma, Srb je rekao da će biti "prosvjeda povijesnih razmjera", što su nazočni popratili pljeskom.

ZAGREB - Predsjednik države Ivo Josipović primio je, u povodu proslave 90-te obljetnice zagrebačke Muzičke akademije, izaslanstvo Akademije i Sveučilišta u Zagrebu s gostima, predstavnicima svih hrvatskih umjetničkih akademija i dekanima muzičkih akademija jugoistočne Evrope, od Beča i Graza, preko Budumpešte i Ljubljane do Sarajeva, Beograda i Cetinja, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Obilježavanje 90-te obljetnice zagrebačke Muzičke akademije od iznimne je važnosti ne samo za tu instituciju i Sveučilište kojemu pripada, već i za cjelokupnu hrvatsku kulturu, rekao je dekan Mladen Janjanin. Naglasio je da o kvaliteti njezina rada, uspjesima u široj regiji i svijetu, najbolje svjedoči i odaziv kolega dekana koji su došli u Zagreb sudjelovati u Akademijom slavlju. Suradnja akademija, ne samo glazbenih već i ostalih umjetničkih akademija u široj je regiji tradicionalno bila jaka, podsjetio je Josipović, naglasivši da je muzički svijet snažno sudjelovao u procesu pomirenja.

DUBROVNIK - Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je izvijestio o 25,1 milijun kuna vrijednim donacijama iz programa IPARD Europske unije koji su dobili Grad Opuzen te općine Blato, Konavle i Dubrovačko Primorje. Kako je istaknuo župan Dobroslavić, Opuzen je dobio 4,1 milijun kuna a općine Primorje, Konavle i Blato po 7 milijuna kuna. Sredstva su namijenjena projektima koji se odnose na poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture. Župan Dobroslavić izrazio je tom prigodom nadu kako će i druge jedinice lokalne samouprave na području najjužnije hrvatske županije slijediti ovaj primjer.

HORVATI - Prvu veliku vježbu spašavanja iz ruševina u Horvatima ovaj vikend provodi Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba zajedno s Vatrogasnom zajednicom i Javnom vatrogasnom postrojbom grada Zagreba. Dvodnevna vježba pod nazivom "Horvati 2011." - Život i rad prilikom velike nesreće u šatorskom naselju održava se u povodu završne provjere kandidata za zvanje voditelja jedinice za spašavanje u ruševinama.

U vježbi sudjeluje 125 ljudi, a njih 15-tak polaže praktični dio obuke za voditelja postrojbe za izvlačenje iz ruševina. Vježba je počela jutros u 6 sati i trajat će neprekidno do ponoći u nedjelju, 27. studenoga, rekao je pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. Podsjetio je da su prije godinu i pol pokrenuli obuku vatrogasaca za izvlačenje iz ruševina, a ova vježba je završni dio tog tečaja. Na taj način, istaknuo je Kalinić, dobit ćemo obučene ljude, što je zadnjih 20 godina bilo zapostavljeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙