FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 25. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku odbacilo je kaznenu prijavu primorsko-goranske policije protiv Vojka Obersnela i još tri osobe u slučaju riječkih tržnica. Navodeći samo njihove inicijale, DORH je izvjestio na svojim internetskim stranicama da je ugovor o koncesiji iz 1996. sklopljen sukladno odluci Gradskog vijeća od 10. lipnja 1996. te da nije štetan za Grad Rijeku niti je njime društvo Tržnice Rijeka d.d. steklo protupravnu imovinsku korist. Također, navodi DORH, Tržnice Rijeka d.d. obavljalo je djelatnost tržnice na malo kao gospodarsku djelatnost na svojim nekretninama i nije bilo dužno uskladiti je sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu, jer se taj zakon na njih ne odnosi. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je da je takav ishod očekivao te da je to bilo jedino moguće i ispravno. "Ovakav sam ishod očekivao i drago mi je što je napokon završen i zatvoren ovaj tzv. slučaj Riječke Tržnice", rekao je Obersnel te nastavio da je "završen na jedini mogući ispravni način" i da su "napokon svi koji su se pitali kako će završiti i sumnjali u ishod - dobili odgovor".

ZAGREB - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas je u u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) predstavljena publikacija "Kako izaći iz obiteljskog nasilja" autorice Ines Bojić, suradnice udruge B.a.b.e. i odvjetnice s dugogodišnjim stažem u pravnoj zaštiti žrtava obiteljskog nasilja. Obiteljsko nasilje, čije su žrtve još uvijek u najvećoj mjeri žene, društveni je problem za kojega svi snose odgovornost, rekla je autorica na predstavljanju priručnika, kojim je, kaže, željela upoznati žrtve s njihovim pravima te mogućnostima traženja pomoći i zaštite. "Kako izaći iz obiteljskog nasilja" na jednostavan način odgovara na pravna i životna pitanja koja savjetnicima udruge B.a.b.e. svakodnevno postavljaju zlostavljanje žene - od rješavanja imovinskopravnih odnosa, pokretanja kazneno-prekršajnih postupaka do pružanja besplatne pravne pomoći. Žrtve se, ističe autorica, u priručniku upozorava da, uz tjelesno, postoji i psihološko, spolno i ekonomsko nasilje, da status žrtve ne ovisi o obrazovnom i socijalnom statusu, kao i da se ne može predvidjeti koja će osoba postati zlostavljač. Publikacija, objavljena u sklopu projekta "Savjetovalište za žrtve nasilja Vukovarsko-srijemske županije", za koji je MOBMS ove godine izdvojio 80 tisuća kuna, namijenjena je i stručnjacima koji se u svom radu susreću sa žrtvama obiteljskog nasilja, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu Stjepan Adanić.

ZAGREB - Etičko povjerenstvo Republike Hrvatske ustvrdilo je danas kako nema dokaza za tvrdnju HDZ-a da je komentar urednika HTV-a Zorana Šprajca u nedjeljnom Dnevniku HTV-a bio povezan s bilo kojim sudionikom izbora. HDZ je Povjerenstvu u srijedu uputio dopis u kojem tvrdi da je Šprajc u komentaru bio tendenciozan i da ga je koordinirao s nepoznatim akterima SDP-a. Šprajc je, naime, najavljujući prilog o GONG-ovoj izjavi o utrošenom novcu prvog dana izborne kampanje i HDZ-ovom priopćenju da su iznesene netočne informacije, izjavio "omjeri, ustvari, pokazuju isti rezultat. I kad mu je najteže, HDZ troši najviše". HDZ je ustvrdio da je fraza koju je Šprajc plasirao kao svoju zapravo izjava neimenovanog predstavnika SDP-a koji je za jedne novine rekao "ionako su važni omjeri, a oni pokazuju da HDZ, kad mu je najteže, najviše troši". Etičko povjerenstvo, koje je razmatralo HDZ-ov dopis, ustvrdilo je da nema dokaza za tvrdnju o povezanosti Šprajca s bilo kojim sudionikom izbora u svezi njegovog komentara u Dnevniku. Međutim, Povjerenstvo napominje da se od HRT-a u predizborno vrijeme očekuje neutralnost prema svim sudionicima izbora u skladu s Izbornim etičkim kodeksom. Po tom kodeksu, navodi Povjerenstvo, očekuje se da se u svojim emisijama, koje nisu vezane uz predstavljanje izbornih stranačkih programa i kandidata ne koristi sadržaje koji bi se mogli tumačiti kao izborna promidžba.

OSIJEK - Predsjednik Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić izjavio je danas u Osijeku kako se sindikati ne opredjeljuju ni za jednu od političkih opcija u Hrvatskoj, ali analiziraju koja od tih opcija nudi najbolja rješenja. Na konferenciji za novinare Ribić je naveo kako su neke stranke, poput SDP-a, protiv održavanja referenduma o ublaživanju uvjeta za provedbu referendumskog izjašnjavanja, a neke, poput HSLS-a, Hrvatskih laburista te Ljube Jurčića, podupiru takvu inicijativu.Dodao je kako sindikati prate kako stranke reagiraju na pitanja poput besplatnog studiranja i problema u zdravstvu, ali da trenutačno ne vide da bi i jedna od njih nakon parlamentarnih izbora pomogla u zastupanju interesa njihova članstva. Ocijenio je kako je ova predizborna kampanja vrijeme posvemašnjeg zavaravanja i podmetanja javnosti te da građanima treba objektivno reći što netko zna i zastupa ili kani učiniti.

KARLOVAC - Kandidati koalicije „HSS - Zelena stranka - Stranka penzionera“ predstavili su se danas na karlovačkoj tržnici biračima u VII. izbornoj jedinici i dijelili im šećer i jabuke u znak zahvalnosti za dolazak na štand s promidžbenim materijalom i za upoznavanje s njihovim kandidatima. Prvi na listi Božidar Pankretić kazao je da izravno posjećuju birače i da su vrlo zadovoljni tijekom kampanje. Želimo obavijestiti građane o svakom obavljenu poslu zahvaljujući našem zalaganju, a riječ je o školama, vrtićima, cestama, vodovodu i kanalizaciji i vidim da ljudi prepoznaju te naše rezultate. Oni su naročito važni za općine, odnosno manje sredine, da bi tamo mogli živjeti bolje, ostati na svojem i ne bježati u gradove, kazao je Božidar Pankretić. Naglasio je da je lista za VII. izbornu jedinicu sastavljena od pojedinaca koji su iskusni u državnoj i lokalnoj izvršnoj vlasti.

OSIJEK- Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor pozvao je večeras u Osijeku građane da iziđu na izbore te glasuju za svoju budućnost, ocijenivši kako oni koji ne iziđu na glasovanje podupiru sadašnje stanje u Hrvatskoj. Ponovio je kako je ta stranka u gospodarskom programu jedina ponudila konkretna rješenja za izlazak iz gospodarske i političke krize, dok ostale stranke nude samo lijepa obećanja. Na predizbornom skupu za 4. izbornu jedinicu predsjednik HSLS-a kazao je kako neće biti dobro "ako se politički brod nagne previše lijevo", jer stranke "kukuriku koalicije" podupire samo trećina birača.

KARLOVAC - Pravaško-demokršćanska koalicija "Pravaški kišobran", u kojoj su HSP "Dr. Ante Starčevića" i Hrvatska čista stranka prava (HČSP), predstavila se danas na karlovačkoj tržnici biračima u VII. izbornoj jedinici. Prvi na listi za VII. izbornu jedinicu Ivan Tepeš rekao da na takvim susretima diljem Hrvatske pozivaju birače da „preuzmu odluku o sudbini Hrvatske, jer zemlja ima onakvu vlast kakvu zaslužuje“. Vjeruju u potporu demokršćanski orijentiranih građana koji od njih očekuju da u Saboru nedvojbeno zastupaju hrvatske nacionalne interese. Pozivaju birače da za očuvanje temelja hrvatskoga povijesnog i kulturnog naslijeđa i u VII. izbornoj jedinici podupru listu broj 15. Ključne točke programa koje su danas predstavili Karlovčanima, kako je rekao Tepeš, odnose se na hitno osnivanje i jačanje hrvatske nacionale banke koja će malim i srednjim poduzetnicima odobravati zajmove po povoljnim kamatama, a mladima za kupnju stanova.

VUKOVAR -Na predizbornom skupu Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) večeras je u vukovarskom restoranu "Mornar" kandidat te stranke na listi srpske nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici Milorad Pupovac poručio kako će Hrvatskoj nakon izbora trebati jaka vlada zbog problema s kojima će se Hrvatska susretati krajem ove ili u početku iduće godine. "Nismo velika stranka, ali smo stranka koja ima i imat će politički utjecaj u političkom životu Hrvatske", kazao je, dodavši kako rubna hrvatska područja, od Belog Manastira i Vukovara do Knina "ne smiju postati područja u kojima će stopa zaposlenosti biti istovjetna stopi nezaposlenosti u Zagrebu ili Rijeci". Također je poručio kako SDSS želi jednakost za sve hrvatske građane te da se jednako dobro živi i u Zagrebu, i u Rijeci, i u Vukovaru, i u Kninu. Kandidat SDSS-a Jovo Vuković zauzeo se za osnivanje posebnog ministarstva ili fonda za razvoj nerazvijenih područja u Hrvatskoj te da se stranom kapitalu, posebice iz Srbije i BiH, omogući brži ulazak u Hrvatsku.

ZAGREB - U hrvatskom ministarstvu kulture danas je na sastanku hrvatskog i srbijanskoga međudržavnog povjerenstva za povrat kulturnih dobara utvrđena dinamika povrata preostalih kulturnih dobara koja se nalaze u ustanovama kulture i institucijama u Srbiji, priopćeno je iz ministarstva kulture. Na sastanku je potvrđen skupni popis kulturnih dobara s područja Hrvatske koja se još nalaze u institucijama i ustanovama kulture u Srbiji, koji je u lipnju 2011. pripremilo srbijansko ministarstvo kulture, informiranja i informacijskog društva, a sadrži konačan popis kulturnih dobara iz Hrvatske te izvješće o stanju tih kulturnih dobara, ukupno 1065, uglavnom ikona i sakralne građe iz riznica, iz 45 manastira i SPC-a u Hrvatskoj, uz dodatni popis kulturnih dobara koji je pripremilo hrvatsko povjerenstvo. Na sastanku je razmotren nacrt prijedloga protokola o povratu kulturnih dobara iz Srbije u Hrvatsku, kojim se utvrđuje dinamika povrata preostalih kulturnih dobara koji će biti potpisan u prosincu ove godine.

ZADAR - Dvanaestero studenata Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru i 32 učenika zadarske Pomorske škole potpisali su danas na zadarskom Sveučilištu s predstavnicima ministarstva mora ugovore o stipendiranju. Studenti će tijekom redovita školovanja primati 1200 kuna, a učenici po 800 kuna na mjesec. Kad završe školovanje, obvezni su ploviti na hrvatskim brodovima onoliko vremena koliko su primali stipendiju. U akademskoj godini 2011./2012. ministarstvo mora dodijelit će ukupno 204 stipendije, od toga 151 učenicima i 53 studentima. U ovom trenutku stipendije prima oko 520 učenika i studenata. Na današnjoj svečanosti na zadarskom sveučilištu državni tajnik za more Mario Babić istaknuo je kako je 17 milijuna kuna, koliko je u proteklih šest godina uloženo u obrazovanje pomoraca, najbolje uložen novac koji će se, kako je rekao, isplatiti prije nego ijedno ulaganje u lučku infrastrukturu ili izgradnju brodova.

ZAGREB - Dosadašnji predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka, kolumnist riječkog Novog lista, večeras je ponovno izabran za predsjednika krovne novinarske udruge s mandatom od četiri godine. U drugom krugu glasovanja Duka je s 43 glasa pobijedio svog protukandidata Nikolu Kristića s HRT-a za kojega je glasovo 31 član izborne skupštine. Tri su listića proglašena nevažećim. Duka je izabran u drugom izbornom krugu, s obzirom da u prvom glasovanju niti jedan od četiri kandidata nije dobio dovoljnu većinu. U prvom su se izbornom krugu za ovu funkciju natjecali i slobodni novinar Željko Peratović te Boris Vincek iz Glasa Istre. Predsjednik je izabran tajnim glasovanjem, a u drugi su krug ušla dva kandidata s najvećim brojem glasova. U svom je izbornom programu Duka istaknuo da se zalaže za 'čisto, zdravo i neoprano vlasništvo u medijima', a kao najveće neprijatelje profesije ističe cenzuru i autocenzuru. Kao jedan od najvažnijih problema Duka je istaknuo narušavanje i ukidanje materijalnih i radnih prava novinara, zbog čega HND, kako je uvjeren, mora intenzivnije surađivati sa Sindikatom novinara Hrvatske.

ZAGREB - Akademik Miroslav Šicel, istaknuti povjesničar hrvatske književnosti, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) preminuo je danas u Zagrebu u 86. godini. Miroslav Šicel (Varaždin, 16. kolovoza 1926.) diplomirao je 1950. na studiju jugoslavenskih jezika i književnosti te ruskoga jezika i književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1957. izabran je za asistenta na Katedri za noviju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje je 1962. doktorirao tezom o Franji Kišu. Godine 1974. imenovan je redovitim profesorom na istoj Katedri. Od 1973. do umirovljenja bio je šef Katedre za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Po pozivu hrvatsku je književnost predavao na mnogim europskim sveučilištima. Za redovitog člana HAZU u Razredu za književnost izabran je 1997. Od 2003. bio je voditelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije u Varaždinu. Najznačajnija djela akademika Miroslava Šicela su "Pregled novije hrvatske književnosti", "Književnost moderne", "Hrvatska književnost" i zasebne monografije (Matoš, Gjalski, Kovačić). Opus akademika Miroslava Šicela zaprema impozantnu biblioteku djela koja ga potvrđuju kao izuzetno agilna i plodna književnoznanstvenog djelatnika i profesora. Posljednji ispraćaj akademika Miroslava Šicela bit će na zagrebačkom groblju Mirogoj 29. studenoga u 13,50 sati.

ZAGREB - Prvi roman Jacka Kerouaca, za koji se pretpostavljalo da je izgubljen, objavljen je 40 godina nakon njegove smrti, objavio je BBC.

Američki pisac, kojega su nazivali kraljem beat generacije, napisao je roman "The Sea Is My Brother" (More je moj brat) u dobi od 20 godina na temelju iskustva stečenog na trgovačkom brodu. Roman se temelji na pismima koja je izmjenjivao s najboljim prijateljem Sebastianom Sampasom i priziva "život i iskustvo" na moru, kaže urednica Dawn Ward, dodajući da je knjiga bitna "jer pokazuje kako se razvijalo Jackovo pisanje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙