FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

VUKOVAR - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja, te polaganjem ruža na mjesto masovne grobnice, obilježena je 20. obljetnica ubojstva 200 ranjenika, medicinskog osoblja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice 19. studenoga 1991. godine, a pogubljenih na današnji dan 1991. godine na farmi Ovčara, desetak kilometara udaljenoj od Vukovara. Po podacima vukovarske bolnice, iz te zdravstvene ustanove 19. studenoga, dan nakon što je 18. studenoga slomljena obrana grada, odvedena je najmanje 261 osoba. Posmrtni ostaci 200 osoba ekshumirani su na Ovčari dok se za preostalima još uvijek traga. Na komemorativnoj svečanosti "Niste vi sami, mi smo s vama", u organizaciji Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, pročitana su imena svih 200 žrtava, a zatim je molitvu predvodio fra Ivica Jagodić, župnik vukovarske Župe sv. Filipa i Jakova. Skupu su nazočili i sudionici 4. mimohoda Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata "Vi ste naš ponos, mi smo vaša snaga" koji su u hodnji prošli od spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata do Ovčare. Obilježavanje 20. obljetnice stradanja na Ovčari, upriličena je u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. pod geslom "Hrabri ljudi". Večeras će misu za žrtve Ovčare u crkvi Kraljice mučenika u vukovarskoj gradskoj četvrti Sajmište služiti tamošnji župnik Mato Martinković.

ZAGREB - Uprava Zračne luke Zagreb i koordinacija sindikata postigli su dogovor u vezi sa sindikalnim zahtjevima tako da je otkazan štrajk koji su sindikati najavili za sutra, priopćeno je danas poslijepodne iz te zračne luke. Postignut je dogovor između Štrajkaškog odbora i Uprave Zračne luke Zagreb o 44 ključna zahtjeva za izmjenu Kolektivnog ugovora Zračne luke Zagreb, a time su otklonjeni razlozi za održavanje štrajka najavljenog za ponedjeljak, te će se promet u Zračnoj luci Zagreb odvijati prema redovnom redu letenja, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Lazar Grujić, prvi na listi Ljube Jurčića u VII. izbornoj jedinici i koordinator Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), odbacio je danas medijske prozivke da je lažni umirovljenik koji se bori za umirovljenička prava te poručio da će odstupiti sa svih političkih dužnosti ako se dokažu bilo kakve nezakonitosti u slučaju njegova umirovljenja. "U mome umirovljenju nema ni jednog detalja koji bi bio u suprotnosti s tada (1993.) važećim zakonskim propisima", izjavio je Grujić na konferenciji za novinare komentirajući medijske napise u kojima se navodi da od svoje 46. godine prima invalidsku mirovinu, koja je sada veća od 6190 kuna, i to na temelju rješenja koje je potpisao dr. Drago Rubala, osumnjičen za prodaju invalidskih mirovina. Grujić je istaknuo da u mirovinu nije otišao s direktorske pozicije, već kao samostalni poljoprivrednik. Kada sam otišao u mirovinu, bio sam poljoprivrednik, a ne direktor, jer sam 1990. ostao bez posla, ističe Grujić. Tada je, dodaje, fizički i psihički potpuno slomljen, na temelju vrlo opširne medicinske dokumentacije, umirovljen zbog nesposobnosti obavljanja NKV radova. Mirovinu je, ističe, dobio na temelju zakonskih propisa, a njezin iznos najvećim je dijelom utemeljen na 26-godišnjem radnom stažu i uplatama u mirovinski fond. Dio koji se odnosi na invalidnost, ističe, po posljednjem mirovinskom odresku iznosi točno 159,51 kuna mjesečno. Grujić je pozvao i sve one koji imaju bilo kakve dokaze da je počinio bilo kakve nezakonitosti da odmah podnesu kaznene prijave, a nadležne institucije da se u najkraćem roku očituju o vjerodostojnosti njegovih tvrdnji.

OSIJEK - Hrvatski laburisti - stranka rada organizirali su danas u Osijeku predizborno druženje za lV. izbornu jedinicu s građanima na nekoliko lokacija, između ostalih na osječkoj Glavnoj tržnici te kod njihova stalnog "štanda" ispred osječke konkatedrale, s porukama da svi u Hrvatskoj imaju pravo na dostojanstvo života i rada. Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar istaknuo je na konferenciji za novinare ispred "štanda" kako je točno da se u Slavoniji i Baranji, Osječko-baranjskoj županiji teško živi, "ali ništa teže ni drukčije nego što žive "svi tzv. obični ljudi" u svim dijelovima Hrvatske". Na ovom prostoru gdje je oduvijek poljoprivreda i prerađivačka industrija bila izvor prihoda za život, danas je najveći problem "prekomjerni uvoz svih prehrambenih proizvoda uključujuči i meso i mesne prerađevine što uništava tradicionalnu proizvodnju u žitnici regije koja je nekada hranila cijelu Hrvatsku". To sve treba promijeniti, a država mora stvoriti uvjete da se to dogodi, kazao je Lesar, dodavši kako je u drugim dijelovima Hrvatske uništeno "ono što je za pojedina područja bilo izvor proizvodnje, rada i života građana". Zamjeramo, kazao je Lesar "što danas radnici nikome ne trebaju, što ih se svi odriču, ponašaju se prema njima kao robovi, ne isplaćuju im plaće i plaše ih". "Mi želimo ukazati da upravo radnici i svi ostali u Hrvatskoj trebaju i moraju živjeti od rezultata svoga rada", poručio je, i inzistiramo da "neisplata plaća mora biti kazneno djelo".

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke(UBIUDR) u današnjem je priopćenju izrazila nezadovoljstvo time što se, kako navode, tijekom Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, dvadeset godina nakon srpske okupacije, gotovo uopće nije spominjalo ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Neshvatljivo im je, ističu, da je predsjednik Republike Ivo Josipović, u povodu te velike i značajne obljetnice, pozivao mnoge u svoj ured, uručivao im zahvalnice, priznanja i odličja, ali je poput svog predhodnika Stjepana Mesića, koji je izbjegavao na Tuđmanovu grobu zapaliti svijeću, zaboravio na Tuđmanove zasluge te u povodu 20. obljetnice stvaranja hrvatske države nije pozvao njegovu obitelj da joj se zahvali za sve ono što je prvi hrvatski predsjednik učinio za dobrobit hrvatske države. UBIDUR stoga od predsjednika Josipovića traži "da ispravi tu grešku, da se javno zahvali Tuđmanu, te da povodom još jedne obljetnice stvaranja države i osobno primi njegovu obitelj, kao što je primao obitelji drugih hrvatskih velikana iz Domovinskoga rata.

ZAGREB - U požaru koji je jutros buknuo u obiteljskoj kući u mjestu Veliki Pašijan kod Garešnice poginuo je jednomjesečni dječak i njegovo dvogodišnja sestra dok se njihova 20-godišnja majka uspjela spasiti bijegom iz goruće kuće, doznaje se iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske. Požar je buknuo oko 7 sati na kućnom broju 2, a ugasili su ga pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Garešnica. Očevid, kojim se utvrđuju uzroci požara i okolnosti stradavanja djece, još nije završio.

SPLIT - Jedna je osoba poginula, a jedna je teže ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu navečer između Vrgorca i Zagvozda, izvijestila je danas splitska policija. Prometna se nesreća dogodila u 20,50 sati, DC-62, od Vrgorca prema Zagvozdu. Tamo je 26-godišnjak vozio osobni automobil "fiat uno". Dolaskom u mjesto Zavojane, najvjerojatnije zbog neprilagođene brzine, izgubio je nadzor nad vozilom, te prešao na suprotni kolnički trak gdje je prednjim dijelom automobila udario u prednji dio "golfa", kojim je iz suprotnog smjera vozila 19-godišnjakinja. U tom je sudaru 26-godišnjak iz "fiat una" preminuo od posljedica zadobivenih ozljeda, dok je malodobni putnik iz "golfa" zadobio teške tjelesne ozljede. Vozačica golfa je prošla s lakšim ozljedama.

ZAGREB - Teške tjelesne ozljede sinoć je zadobio 19-godišnji V.L. dok mu je prijatelj, 27-godišnji A.K., pokazivao pištolj koji je iz zasad neutvrđenih razloga opalio, doznaje se danas iz zagrebačke Policijske uprave. A.K., koji ne posjeduje dozvolu za nošenje oružja, sinoć oko 21 sat u Ulici Sunekov odvojak, sjedio je u vozilu "peugeot boxer" te je kroz otvoreno vjetrobransko staklo pokazivao pištolj V.L.-u, koji je stajao pored vozila. Iz za sada neutvrđenog razloga, iznenada je došlo do opaljenja, a V.L. je zadobio teške tjelesne ozljede u predjelu abdomena, te mu je liječnička pomoć pružena u KB Dubrava.

ZAGREB - Ovogodišnju Noć kazališta posjetilo je 40.000 poklonika kazališne umjetnosti, doznaje se od voditeljica ureda Noći kazališta Nade Kruljac. Gledatelji su u 27 gradova i 70 institucija uživali u ukupno 119 predstava koja su za njih pripremila kazališta diljem Hrvatska. Za sve se predstave, kako ističu organizatori, tražila karta više, a u nekim kazalištima na jednom mjestu sjedilo je i po dvoje ljudi. Ove godine Noć kazališta organizirana je i u Sloveniji, BiH, Austriji, Slovačkoj, Srbiji i Crnoj Gori, a i njihova kazališta bila su dupkom popunjena. Noć kazališta je manifestacija putem koje se kroz različite programe publici nastoji približiti svijet kazališta, a održana je prvi put 2008. godine kao pilot projekt u Dječjem kazalištu Dubrava i u Šibenskom kazalištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙