FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za ratne zločine u Vukovaru procesuirano 65, a osuđene 24 osobe

VUKOVAR, 17. studenog 2011.(Hina) - Po podatcima Županijskoga državnog odvjetništva (ŽDO) u Vukovaru za kaznena djela ratnoga zločina počinjena u Vukovaru u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba i okupacije grada do sada je procesuirano 65 osoba, od kojih su četiri oslobođene od kaznenopravne odgovornosti, a za 27 je postupak obustavljen zbog nedostatka dokaza ili zato što su okrivljenici umrli u tijeku istrage ili kaznenog postupka.

Do sada je osuđujuća presuda donesena protiv 24 osobe, od kojih je za 17 u odsutnosti. Sudski postupak u tijeku je protiv 10 osoba u ukupno pet predmeta, a protiv nepoznatih počinitelja otvorena su ukupno 62 predmeta.

Podatcima nije obuhvaćen kazneni postupak za "Ovčaru" pred beogradskim specijalnim sudom za ratne zločine ni postupak pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu protiv Veselina Šljivančanina, Mile Mrkšića i Miroslava Radića te podignuta optužnica protiv Veljka Kadijevića i drugih osam osoba za ratne zločine na području Vukovara i drugih gradova. Taj je predmet dostavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

U ŽDO-u podsjećaju kako se za kaznena djela ratnoga zločina počinjena na vukovarskom području osim u Vukovaru sudi i na Županijskom sudu u Osijeku i beogradskom specijalnom sudu za ratne zločine te na Haaškom sudu.

U spomen na 18. studenoga 1991., kad je nakon tromjesečne opsade pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba slomljena obrana grada, u Vukovaru se od 11. do 20. studenoga pod motom "Hrabri ljudi" obilježava 20. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

Po podatcima vukovarske Opće bolnice u agresiji na Vukovar, do sloma obrane grada, poginula su 1624 hrvatska branitelja i civila, među njima i 86 djece, a ranjeno je više od 2500 ljudi. U srbijanske koncentracijske logore, nakon sloma obrane grada, odvedeno je više od sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata nalazi se još 446 hrvatskih branitelja i civila iz Vukovarsko-srijemske županije, od kojih 306 s vukovarskog područja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙