FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo suđenje Miloradu Momiću za ratni zločin

VUKOVAR, 3. studenog 2011.(Hina) - Na Županijskom sudu u Vukovaru danas je pod predsjedanjem suca Nikole Bešenskog počela glavna rasprava u postupku protiv Milorada Momića (47), optužena za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Berku 1991.

Milorad Momić, s boravištem u Francuskoj, uhićen je u Francuskim Alpama na temelju Interpolove tjeralice raspisane u veljači ove godine. Nakon izručenja Hrvatskoj, 2. rujna, smješten je u osječki zatvor. Bio je pripadnik zloglasne specijalne jedinice "Škorpioni".

Po optužnici, koju je pročitao zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru Vlatko Miljković, Momić je optužen da je u početku rujna 1991. s Ilijom Čučkovićem u Berku na ulici s transportera rafalnom paljbom ubio Katu Gavranović te da je pretukao mještanke Anđu Rušnov, Danicu Rušnov i Maru Kujundžić, počinivši kazneno dijelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optuženi Milorad Momić izjavio je nije kriv.

Svjedokinja Ana Mitrović, mještanka Berka, navela je kako su joj, dok je bila u progonstvu, mnogi ljudi rekli da je optuženi Momić sudjelovao u odvođenju njezina supruga i drugih osoba iz Sotinačke ulice tijekom okupacije Berka.

Jelena Mitrović je kazala kako je optuženog Momića viđala povremeno dok se nalazila "u logoru u Penavićevoj kući". Po tvrdnjama svjedoka Mate Mitrovića, optuženoga Momića niti je viđao, niti zna gdje je bio, niti što je radio.

Marica Mitrović optuženika je vidjela samo jedanput, u početku listopada 1991. u dvorištu kuće u kojoj je živjela, kad je odbio da na nagovor dvojice njoj nepoznatih mladića udari nekog od zatočenih Hrvata, koji su u to vrijeme bili pušteni da jedu u dvorištu. Također je kazala kako je uvjerena da je Momić tada bio odjeven u civilnu, a ne vojnu odoru.

Glavna rasprava nastavlja se 5. prosinca saslušavanjem novih svjedoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙