FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peticiju u samo tri sata potpisalo 1200 građana

UMAG, 9. studenog 2011.(Hina) - Više od 1200 građana Umaga i okolice u samo tri sata potpisalo je danas peticiju da se uvede i drugi tim T1 (liječnik i medicinska sestra) u Hitnu medicinsku pomoć u Umagu te hitna vrati na prijašnji sustav koji je uspješno djelovao do 1. studenoga, izvijestila je Jovana Čizmek koja je pokrenula peticiju.

Ustvrdivši kako je u Bujštini do sada medicinska zaštita bila kvalitetna u tijeka 24 sata, Čizmek je naglasila kako je peticija pokrenuta putem Facebooka, a grupa "Nećete valjda ukinuti hitnu u Umagu"' ima već 670 članova. Pokrenula ju je Građanska inicijativa Bujštine nakon smrti 53-godišnje žene od srčanog udara u Vilaniji nedaleko od Umaga. Njoj, po tvrdnji u medijima, neekipirani tim T-2 (vozač i medicinska sestra) bez liječnika i uređaja za reanimaciju nisu mogli pomoći.

"Jako smo zadovoljni odzivom građana, a osim u Umagu peticija će se ovih dana potpisivati u Bujama, Novigradu i Savudriji", kazala je Čizmek, dodavši kako raspolaže neslužbenim podatkom da je umaškoj hitnoj medicinskoj pomoći vraćen drugi liječnik. Međutim i to je premalo jer su potrebna najmanje tri, smatra.

Voditelj umaške ispostave istarskih domova zdravlja dr. Daniel Ferlin u izjavi za novinare kazao je kako sa stručnog stajališta nije opravdano da na intervenciju koja zahtijeva reanimaciju ide tim T-2, u kojem su samo medicinska sestra i vozač, jer je za takvu intervenciju potreban liječnik.

"Medicinske sestre nisu prošle potrebnu izobrazbu za rad u T-2, a sadašnji zakon o sestrinstvu zapravo daje jako malene mogućnosti sestrama da išta poduzmu bez liječnika", istaknuo je dr. Ferlin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙