FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studentski zbor poziva na potpisivanje peticije za besplatan prijevoz

ZAGREB, 18. listopada 2011. (Hina) - Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu priopćio je danas kako je zbog tehničkih ograničenja koja su brojnim studentima Zagrebačkog sveučilišta onemogućila potpisivanje on-line peticije koju je Zbor pokrenuo u srpnju tražeći besplatan javni gradski prijevoz za sve zagrebačke studente, pokrenuta i pisana peticija koju studenti mogu potpisati u razdoblju od 17. do 28. listopada na nekoliko gradskih lokacija.

Riječ je o peticiji protiv odluke gradske skupštine Grada Zagreba od 20. prosinca 2010., kojom je ukinuto pravo na besplatan javni gradski prijevoz zagrebačkim studentima koji nemaju prebivalište u Zagrebu i mjesečna primanja manja od dvije tisuće kuna po članu kućanstva.

Spomenutu je odluku Zbor ocijenio kao "još jednu od političkih odluka koje pogađaju najugroženije slojeve stanovništva", upozorivši kako ona "ne samo da izravno utječe na ionako loš socijalni status studenata, nego otvoreno diskriminira studente s prebivalištem izvan Zagreba". S obzirom na uočene društveno-gospodarske posljedice takve odluke i njene diskriminatorne osnove, zahtijevamo da javni gradski prijevoz bude doista javan i dostupan, dakle besplatan, svim studentima grada Zagreba, stoji u pozivu na potpisivanje peticije.

U pozivu se nadalje dodaje da su ovakvi pokušaji "krpanja" proračunskih rupa dokidanjem studentskih prava nedopustivi, tim više što zagrebački studenti, koji dolaze iz svih dijelova Hrvatske, svojim studiranjem te boravkom u gradu Zagrebu doprinose punjenju njegova proračuna.

Peticiju Studentskog zbora u potpunosti podržava Sveučilište u Zagrebu, a svi studenti peticiju mogu potpisati u razdoblju od 17. do 28. listopada radnim danima na svim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, Trgu bana Josipa Jelačića, ispred studentskog restorana u Studentskom centru na Savskoj cesti, ispred studentskog restorana Studentskog doma Stjepan Radić, ispred studentskog restorana Studentskog doma Cvjetno naselje, te ispred studentskog restorana Studentskog doma Lašćina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙