FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dožupanica Turina: Hitna nije kriva- potrebno uspostaviti drugu dežurnu ekipu

RIJEKA, 4. studenog 2011. (Hina) - Primorsko-goranska dožupanica Nada Turina-Đurić zadužena za zdravstvo na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci ocijenila da na temelju dosadašnjih podataka hitna medicinska pomoć "nije izravno kriva" za smrt starijeg muškarca u Krku pred vratima tamošnjeg Doma zdravlja u srijedu, 2. studenoga.

Turina-Đurić je kazala da se dežurni tim hitne medicinske pomoći na Krku u vrijeme poziva za intervenciju vraćao iz riječkog KBC-a zbog drugoga hitnog slučaja.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu u Rijeci Dijana Florini kazala je da je prvi poziv na broj 112 uputio prolaznik koji je zatekao muškarca bez vidljivih znakova života.

Dispečer toga zavoda tim je na povratku iz Rijeke uputio prema muškarcu, ali ga je u međuvremenu obitelj sama prevezla u krčki dom zdravlja, kazala je Florini. Kad je obitelj s muškarcem u nesvijesti stigla pred dom zdravlja, vrata službe hitne pomoći bila su zaključana. Pokušao je pomoći liječnik obiteljske medicine koji radi u susjednom prostoru, ali nije uspio reanimirati muškarca. Uzrok smrti je srčani udar.

Da bi se ubuduće izbjegli takvi slučajevi, u Primorsko-goranskoj županiji je dogovoreno da se uspostavi sustav pripravnosti drugog tima hitne medicinske pomoći dok je dežurni tim na intervenciji. Tako će se drugi tim podizati dok je zauzet dežurni tim te dežurati u prostorijama hitne medicinske pomoći, izvijestila je Turina-Đurić.

Troškove takve pripravnosti u početku će plaćati županija, ali se očekuje da se u financiranje uključe mjerodavno ministarstvo i središnji državni zavod za hitnu medicinu, istaknula je. Takav sustav pripravnosti uvodi se u sve ispostave županijskog doma zdravlja na kvarnerskim otocima, Liburniji, Gorskom kotaru i Crikvenici.

Dijana Florini je pak uputila građane da u slučaju hitnosti ili drugih medicinskih problema nazovu broj 112 te će dežurni liječnik dispečer procijeniti trebaju li intervenciju tima hitne medicinske pomoći i uputiti građane da ispravno postupe kako bi se izbjeglo da samovoljno dolaze u prostorije hitne medicine.

U riječkom zavodu za hitnu medicinu danas je inspekcija ministarstva zdravstva i socijalne skrbi utvrđivala sve činjenice u vezi s tim slučajem.

Sustav reorganizirane hitne medicinske pomoći u županiji je pokrenut 1. studenog nakon jednomjesečne odgode. Tajnik koordinacije hrvatske obiteljske medicine Leonardo Bressan zatražio je zbog tog slučaja hitnu obustavu postupka preustroja hitne medicine u Hrvatskoj, navevši da je taj slučaj dokaz loše organizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙