FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liječnici obiteljske medicine protiv sustava u kojem bi oni trebali rasteretiti hitnu pomoć

RIJEKA, 7. studenog 2011. (Hina) - Liječnici obiteljske medicine s otoka Krka protive se preustroju sustava hitne medicinske pomoći u kojem bi oni trebali uvođenjem dežurstava rasteretiti hitnu medicinsku pomoć te odbijaju sudjelovati u dežurstvima dok se ne osigura kvalitetna shema poboljšanja zdravstvene skrbi, istaknuli su u svom priopćenju.

Liječnici s Krka, gdje je prošli tjedan stariji muškarac preminuo pred zaključanim vratima hitne medicinske pomoći u gradu Krku jer je dežurni tim HMP-a bio na drugoj intervenciji, u priopćenju za javnost izražavaju ogorčenost što su, kako navode, uvođenjem novog sustava potpuno zanemarene struka i javnost. Krčki liječnici ujedno negoduju jer se, kako ističu, pokušavaju prebaciti sve manjkavosti sustava na leđa obiteljskih liječnika, što se vidi u primjeru liječnika Nenada Mijića, koji je jedini pokušao pomoći muškarcu na umoru u krčkom domu zdravlja.

Naime, iz ministarstva zdravstva navedeno je da je Mijić u svojoj ordinaciji obiteljskog liječnika, koja se nalazi do prostorija hitne pomoći u Krku, trebao imati svu potrebnu opremu, uključivo i defibrilator kojim se trebao koristiti pri pokušaju reanimiranja. Krčki liječnici obiteljske medicine navode da su i dosad bili preopterećeni poslom, a uvođenjem dežurstava, kojima bi se rasteretio HMP, stanje bi se samo otežalo.

Liječnici zbog zauzetosti poslom često ne mogu odlaziti na godišnje odmore i bolovanja, što povećava mogućnost premorenosti i liječničke pogreške te odbijaju sudjelovati u dežurstvima, preraspodjeli radnog vremena te pripravnosti dok se dogovorom ne stvore preduvjeti za organizacijski učinkovitu, svrhovitu i prihvatljivu shemu poboljšanja zdravstvene skrbi. Svoje redovite poslove i pružanje hitne i neodgodive pomoći svim pacijentima u svoje redovito radno vrijeme obavljat će uredno, naveli su u propćenju.

Predlažu da se zaposle novi liječnici i medicinske sestre za dežurstva i zamjene u tijeku godišnjih odmora liječnika.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHom) oglasila se navodeći da struka već dvije godine upozorava da je rad obiteljskih liječnika u nedefiniranu i neopremljenu centru obiteljske medicine, gdje bi trebali dežurati liječnici uz rad u svojim ordinacijama, nemoguć te da srozava razinu zdravstvene zaštite te moguće šteti pacijentima. KoHom navodi da je i Hrvatska liječnička komora tražila odgodu početka rada centara obiteljske medicine, ali da se politika oglušila na mišljenje struke. Ovaj put posljedica toga su dva smrtna slučaja zbog akutnog infarkta pred zatvorenim vratima hitne pomoći u Krku i Bjelovaru, ističe KoHom.

KoHom navodi i da je opremu za ordinacije obiteljskih liječnika, uključivo i defibrilatore koje spominje ministarstvo, trebala dosad osigurati županija. Također ocjenjuje da je najveća sramota ministarstva i zdravstvene administracije pokušaj prebacivanja krivnje sa sebe na krčkog liječnika Mijića. Time se šalje jednoznačna poruka svim liječnicima - izbjegavajte pomaganje unesrećenima jer bi vas vaše čovjekoljublje i požrtvovnost mogli stajati kazne ili suda, naglasio je KoHom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙