FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte u padu, strahuje se za rast i potražnju

LONDON, 19. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u srijedu su pale na međunarodnim tržištima, pritisnute bojaznima povezanim s dužničkom krizom u eurozoni i izgledima potražnje, nakon što je agencija Moody's snizila rejting Španjolskoj.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 49 centi, na 110,66 dolara. Na američkom tržištu ostala je gotovo nepromijenjena, te se barel prodavao po 88,27 dolara.

Moody's je u utorak za dvije razine snizio rejting Španjolskoj, dijelom i zbog izazova s kojim se ta zemlja sučeljava u ostvarivanju fiskalnih ciljeva s obzirom na pogoršane prognoze rasta u regiji.

Tržišta dionica ojačala su nakon izvješća da su Francuska i Njemačka postigle dogovor o planu kojim bi se vrijednost Europskog fonda za financijsku stabilnost povećala na 2.000 milijardi eura.

Ulagači su istodobno zaobilazili naftu i drugu robu osjetljivu na potražnju, poput bakra, jer strahuju od posljedica takvoga dogovora.

"Možda ćemo izbjeći katastrofu, ali čak i ako postoji rješenje, ono ima svoju cijenu, koja će u slučaju gospodarstva pogoditi potražnju i rast", rekao je Christophe Barret iz Credit Agricole.

Ulagače je obeshrabilo i upozorenje agencije Moody's u utorak da bi mogla staviti na razmatranje francuski kreditni rejting radi mogućeg sniženja ako slabiji gospodarski rast i troškovi spašavanja banaka i zaduženih članica eurozone previše opterete proračun.

U međuvremenu je Standard & Poor's u utorak snizio rejtinge 24 talijanske banke i financijske institucije, temeljem slabijih izgleda gospodarskog rasta.

Pozornost tržišta sada je usmjerena na tjedno izvješće američke vlade o zalihama, koje se očekuje tijekom dana. U utorak je Američki institut za naftu (API) izvijestio da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 3,1 milijun barela dok su analitičari očekivali njihov rast za 1,8 milijuna barela. Taj je podatak jučer podigao cijene nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u u utorak iznosila 107,94 dolara, što znači da je bila 2,19 dolara niža nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙