FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za razvoj turizma treba pratiti i želje i potrebe stanovnika

ŠIBENIK, 20. listopada 2011. (Hina) - U planiranju budućeg razvoja turizma Hrvatska treba uz praćenje tržišnih i turističkih trendova u svijetu paziti i na želje i potrebe lokalnog stanovništva pa je izuzetno važno uspostavljanje socijalnog dijaloga između stanovništva, turističkih stratega i investitora jer se u suprotnom mogu dogoditi otpori i konflikti, istaknuto je danas na stručnim skupovima u sklopu Dana hrvatskog turizma u Šibeniku.

Istaknuvši da se u Hrvatskoj želi razvoj turizma, ali ne po svaku cijenu, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore (HGK) Vesna Trnokop Tanta na tradicionalnom je Hrvatskom turističkom forumu na temu "Destinacija i odgovorni turizam" kazala kako bi s ulaskom u EU Hrvatska mogla doživjeti turistički bum te da se za to treba pripremiti. Osim prihvatnih kapaciteta i druge infrastrukture važno je pripremiti i stanovništvo te ga educirati i objasniti koje su prednosti daljeg razvoja turizma.

Za razvoj turizma važno je da bude odgovoran i održiv, kazao je Zoran Klarić iz Instituta za turizam, dok predsjednik Udruženja arhitekata Hrvatske Hrvoje Hrabak smatra da u Hrvatskoj treba zaustaviti investicije u nekretninske projekte u turizmu.

Ima dovoljno starih, neiskorištenih i devastiranih hotela i drugih objekata koji se mogu obnoviti, a smatra i da za dalji razvoj turizma ne treba ulaziti u 'djevičanske zone' nego ga nastaviti u postojećim kojih je sasvim dovoljno.

Gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić kazao je da u tom gradu i na cijelom otoku ne žele uzurpaciju prostora nego više javnih sadržaja koji će biti korisni i stanovništvu i turistima, a veliki potencijal vidi u unapređenju privatnog smještaja, a ne gradnji velikih hotela.

Na skupu "Turizam za 21. stoljeće" izvršni direktor Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Marcio Favilla predstavio je prvi put u nekoj zemlji svijeta dokument/studiju s dugoročnim prognozama do 2030. za svjetski turizam, a nakon što je taj dokument usvojila glavna skupština UNWTO-a na prošlotjednom zasjedanju u Koreji.

Kazavši kako se u tom dokumentu ne prognoziraju rezultati za pojedine zemlje nego svjetske regije i podregije, Favilla je istaknuo kako se 2030. u svijetu očekuje 1,8 milijardi međunarodnih turističkih dolazaka. Od toga 1,4 milijarde do 2020., dok se prva milijarda tih dolazaka u svijetu očekuje iduće godine nakon ove koja bi mogla završiti s oko 300 tisuća dolazaka više nego lani ili s oko 970 milijuna.

Međunarodni turizam nastavit će rast, ali umjerenije nego zadnjih nekoliko desetljeća, i to po godišnjoj prosječnoj stopi od 3,3 posto. Rast se posebno očekuje u Aziji, Pacifiku, Latinskoj Americi i istočnoj Europi, što bi moglo biti i na uštrb mediteranskih europskih destinacija, kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙