FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada mora provesti ozbiljne reforme hrvatskoga gospodarstva kako bi ga učinila konkurentnijim, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović predstavnicima Nordijske gospodarske komore i pozvao ih da dođu, ulažu i pomognu Hrvatskoj u tom procesu. Kao gost radnog ručka komore koju su 2005. osnovale nordijske zemlje u svrhu zajedničkog pristupa hrvatskim gospodarstvenicima, Josipović je rekao da je optimist unatoč lošim gospodarskim pokazateljima i prognozama rasta od 0,2 do 1 posto. "Uvjeren sam da smo reformama na putu u EU Hrvatsku učinili boljom zemljom, no moramo nastaviti", naglasio je predsjednik u govoru održanom odmah nakon sastanka s izaslanstvom propale tvrtke Đakovštine što je i spomenuo. "Stečaj Đakovštine je slučaj u kojem su se sublimirale mnoge loše strane hrvatskoga gospodarstva", od nemara do korupcije, rekao je. Birokracija, sporost u izdavanju dozvola potrebnih za poslovanje, opterećenost bezbrojnim propisima (prereguliranost), nelikvidnost, teret su koji obeshrabruje izlagače, rekli su i predsjednik Josipović i sudionici diskusije. Moramo provesti daljnju ozbiljnu reformu pravosuđa radi jačanja efikasnosti, rekao je Josipović i ocijenio da postoji mnogo besmislenih procedura.

ZAGREB - Stopa anketne nezaposlenosti u Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove odine iznosila 13,5 posto, što je za 1,1 postotni bod viša stopa nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje podaci Ankete o radnoj snazi koju je danas objavio Državni zavod za statistiku. Stopa anketne nezaposlenosti u drugom je kvartalu za 0,8 postotnih bodova niža nego u prvom kada je iznosila 14,3 posto. Prema Anketi o radnoj snazi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), u drugom je tromjesečju u Hrvatskoj bilo 231 tisuća nezaposlenih, što je 15 tisuća više nego u drugom kvartalu prošle godine, no i 15 tisuća manje nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Broj i stopa nezaposlenih prema Anketi o radnoj snazi bitno se razlikuju od administrativnih izvora. Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u drugom je tromjesečju bilo registrirano 298 tisuća nezaposlenih, a stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija od 17,5 posto bitno je veća od stope anketne nezaposlenosti koja iznosi 13,5 posto. U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema Anketi manji je za 67 tisuća od podataka HZZ-a.

ZAGREB - Uprava sisačke Željezare u idućih će desetak dana izraditi program zbrinjavanja 1070 radnika koji bi do kraja godine mogli ostati bez posla ako se dotad ne pronađe novi kupac, najavio je danas predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević. Nakon što je američka kompanija Commercial Metals Company (CMC) odlučila prodati ili zatvoriti željezaru, njezini radnici imaju posla za još mjesec i pol dana. Nakon toga bi trebala prestati proizvodnja a radnicima će početi teći otkazni rokovi od jednog do četiri mjeseca. Ne možemo spriječiti CMC da ode iz željezare, pa ćemo pokušati do Nove godine pronaći kupca. Ako u tome ne uspijemo, svih 1070 radnika završit će na Zavodu za zapošljavanje gdje će čekati da netko kupi željezaru i ponovno pokrene proizvodnju, a u tom bi se slučaju realno polovica radnika mogla vratiti na posao, kazao je Dragičević Hini. Predsjednik sindikata, koji se danas sastao s novim generalnom direktorom CMC-a Sisak Joachimom Knospeom, smatra da likvidacija ne bi koristila ni CMC-u koji će u tom slučaju morati isplatiti otpremnine od 3000 kuna po godini staža, a neće ništa zaraditi prodajom tvornice.

OPATIJA - Adriatic Croatia International Club (ACI) ostvario je u prvih devet mjeseci ove godine ukupan prihod od 154 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine 6 posto više, izvijestili su danas iz te tvrtke. Pritom je ukupni poslovni prihod u devet mjeseci od 152,4 milijuna kuna bio veći za 8,3 milijuna kuna u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Od toga je 30 posto ili 45,2 milijuna kuna ostvareno s domaćeg tržišta, a 70 posto ili 107,2 milijuna kuna sa stranih tržišta. Tijekom 2011. planirana su ulaganja u ACI sustav od ukupno 75 milijuna kuna, a u prvih devet mjeseci utrošeno je 51,9 milijuna kuna.

ZAGREB - Poslovni prihodi tvrtke Tele2 Hrvatska u trećem tromjesečju ove godine porasli su za 6,2 posto na godišnjoj razini, na 312 milijuna kuna, izvijestila je danas ta tvrtka. Dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) Tele2 Hrvatske u trećem tromjesečju iznosi 35 milijuna kuna i veća je za 25 milijuna kuna od dobiti istog prošlogodišnjeg razdoblja. Rast EBITDA na godišnjoj razini iznosi 257 posto. Tele2 Hrvatska je prema poslovnom izvješću u trećem tromjesečju stekao 45.000 novih korisnika i na kraju rujna imao je 827.000 korisnika ili 12 posto više nego godinu ranije.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio samo 5,5 milijuna kuna, što je najniži promet u ovoj godini, a dionički indeksi bilježe pad, Crobex za 0,07 posto. Nakon što je 2. kolovoza redovan promet Burze bio 5,6 milijuna kuna, danas je zabilježen najniži redovan promet u ovoj godini, a zadnji je put još niži promet bio 24. prosinca 2009. godine kada je iznosio 4,2 milijuna kuna. Vrijednost indeksa Crobex danas je pala za 0,07 posto, na 1.802,67 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,47 posto, na 993,05 bodova. Samo je dionicama HT-a danas trgovano za više od milijun kuna, 1,5 milijuna, a cijena im je porasla za 0,20 posto, na 248,99 kuna. Daleko iza nje po prometu slijedi dionica HTP-a Korčula sa 409 tisuća kuna, no i visokim rastom cijene od 27,27 posto, na 70 kuna. Dionica Uljanik plovidbe poskupjela je za 3,29 posto, uz promet od 309,7 tisuća kuna, a s prometom od 295,6 tisuća kuna, dionica Instituta IGH pojeftinila je za 0,61 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙