FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Sastanak predstavnika bivših radnika Đakovštine i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića završen je bez dogovora, a vidno razočarani radnici, koji traže isplatu otpremnina u ukupnom iznosu od 26 milijuna kuna, ističu kako se prosvjed u Đakovu nastavlja. Ministar Čobanković nakon sastanka, održanom poslije podne u Ministarstvu poljoprivrede, izjavio je kako se nisu ništa dogovorili jer Vlada nema pravne mogućnosti da namiri bivše zaposlenike Đakovštine. "Ne da sam razočarana, nego sam očajna", izjavila je nakon sastanka glasnogovornica Koordinacije za zaštitu prava 350 bivših radnika Đakovštine u stečaju Sanja Katić najavljujući kako prosvjede nastavljaju, vjerovatno i u malo agresivnijem obliku. Čobanković je kazao kako se na žalost nisu mogli ništa dogovoriti. "Vlada nema pravne mogućnosti pravno odraditi bilo kakav posao vezano za namirenje uposlenika, jer oni se namiruju iz stečajne mase", kazao je. Napomenuo je da postoji još jedina mogućnost da se namire prikupljanjem sredstava po osnovi tužbi za pravno nelegalne radnje za vrijeme blokade Đakovštine prije stečaja.

ZAGREB - Nakon što je američka kompanija Commercial Metals Company (CMC) objavila da prodaje ili zatvara sisačku željezaru, na današnjem sastanku u Ministarstvu gospodarstva dogovoreno je osnivanje povjerenstva koje će pratiti taj postupak te pokušati ubrzano pronaći kupca koji bi osigurao nastavak rada željezare. Državni tajnik Ruđer Friganović izjavio je novinarima kako će, kao i u slučajevima kada su se radili programi restrukturiranja i privatizacije željezare, u povjerenstvu biti predstavnici Ministarstva gospodarstva, sindikata i AUDIO-a (bivšeg Hrvatskog fonda za privatizaciju). Povjerenstvo će još jednom proanalizirati ugovor o privatizaciji te će pratiti cijeli tijek izlaska CMC-a iz željezare, a inzistirat će na brzom prelasku željezare u ruke drugog vlasnika, kao i da se u tom procesu poštuju svi pozitivni hrvatski propisi, od Kolektivnog ugovora do Zakona o radu, rekao je Friganović.

ZAGREB - Telekom operateri od početka iduće godine više neće morati plaćati naknadu od 6 posto za usluge u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, predložila je Vlada koja je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama. Taj je zakon, kao jedna od antirecesijskih mjera, stupio na snagu u kolovozu 2009., a Vlada predlaže da prestane važiti 1. siječnja 2012. Operateri su naknadu od 6 posto plaćali na prihod ostvaren od govornih usluga, tekstualnih i usluga prijenosa slike, govora i zvuka. Ukidanje te naknade, smatraju u Vladi, daje mogućnost za smanjenje cijena tih usluga, a pozitivno bi se trebalo odraziti i na njihove investicije. Takva naknada, rečeno je, ne postoji i ne primjenjuje se u državama matičnih kompanija koje posluju u Hrvatskoj (HT-a, Vipneta i Tele 2) i kao posljedicu je imala smanjenje investicija u telekom industriji.

ZAGREB - Izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prvom polugodištu ove godine iznosila su 485,3 milijuna eura, što je i dvostruko više nego cijele prošle godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke. U 2010. godini su ukupna inozemna ulaganja iznosila 232,5 milijuna eura, što je najniži iznos u proteklih petnaestak godina, a rekordan iznos izravnih inozemnih ulaganja od 4,2 milijarde eura u Hrvatskoj je zabilježen 2008. godine. U prvom je ovogodišnjem polugodištu najveći priljev stranih ulaganja, u iznosu od 286,5 milijuna eura, registriran u financijskom posredovanju, odnosno bankama, a s iznosom od 173,8 milijuna eura slijedi djelatnost proizvodnje metala. Kod nekoliko pak djelatnosti izravna ulaganja bilježe negativne vrijednosti, najviše u pošti i telekomunikacijama gdje je odljev iznosio 121,1 milijun eura.

ZAGREB - Dalekovod kao vodeći partner te Končar-inženjering i Hidroelektra niskogradnja kao partneri potpisali su danas ugovor s HEP - Operatorom distribucijskog sustava o izgradnji trafostanice stanice (TS) Srđ u Dubrovniku, priopćeno je danas iz HEP-a, a Dalekovod je o sklapanju tog posla izvijestio putem Zagrebačke burze. Po podacima iz tih objava, ugovorena vrijednost izgradnje i opremanja postrojenja iznosi približno 79,5 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 97,8 milijuna kuna s PDV-om. Planirani rok izgradnje TS 110/20(10) kilovolti (KV) Srđ je dvije godine, odnosno 2013. godina.

ZAGREB/SISAK - Proizvodnja u Rafineriji nafte Sisak ponovno će početi u studenome, nakon što se završe radovi na sanaciji štete od požara koji je izbio 20. lipnja ove godine, najavljeno je danas iz Ine u priopćenju o jučerašnjem sastanku čelnika Siska s poslovodstvom Ine. U ovom trenutku radovi su u završnoj fazi, odnosno pri kraju su elektro-instrumentacijski radovi, te kontrola i ispitivanje saniranih cjevovoda. Za 2012. godinu INA je najavila zatvaranje blow down sustava na koking postrojenju, koje će za posljedicu imati dodatno smanjenje emisije sumporvodika, odnosno satnih prekoračenja emisija, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Niska likvidnost, uz neznatni rast dioničkog indeksa Crobexa i samo dvije dionice s milijunskim prometom obilježja su današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi. Crobex je povećan za laganih 0,04 posto i dan je završio na 1.820,72 boda, dok je Crobex10 ostao je na istoj razini od 1.003,02 boda. Redovni promet iznosio je svega 7,2 milijuna kuna i najniži je od 9. rujna ove godine. Milijunski promet ostvarile su tek dvije dionice - HT-a i Belja. Dionica HT-a prodano je za 1,28 milijuna kuna, a cijena te dionice je porasla 0,21 posto, na 242,01 kunu. Promet dionicom Belja iznosio je 1,27 milijuna kuna, uz pad cijene za 4,08 posto, na 94 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙