FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: akcija središnjih banaka potaknula cijene četvrti dan zaredom

NEW YORK, 16. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, nakon što je Europska središnja banka izvijestila da će, zajedno s drugim najvećim središnjim bankama, osigurati dovoljno kredita u dolarima za europski financijski sektor, što je ublažilo strahovanja da će dužnička kriza prerasti u bankarsku.

Dow Jones indeks ojačao je 186 bodova, ili 1,66 posto, na 11.433 boda, dok je S&P 500 porastao 1,72 posto, na 1.209 bodova, a Nasdaq indeks 1,34 posto, na 2.607 bodova.

Zbog zabrinutosti da bi otežan pristup europskih banaka dolarskim kreditima mogao izazvati zastoj na tržištima novca, kao što se to dogodilo tijekom financijske krize 2008. godine, ECB je jučer objavila da će u suradnji sa središnjim bankama SAD-a, Velike Britanije, Japana i Švicarske, europskom bankarskom sustavu osigurati dovoljno dolarskih kredita.

To je potaknulo snažan rast cijena dionica banaka, pa je S&P indeks financijskog sektora jučer skočio 2,6 posto.

„Ovim potezom EU, Međunarodni monetarni fond i industrijske zemlje pokušavaju uvjeriti tržište da će euro opstati, da se eurozona neće raspasti te da će Grčka vjerojatno izbjeći bankrot“, kaže Peter Cardillo, analitičar u tvrtki Rockwell Global Capital.

Europskim je bankama već dulje vrijeme otežan pristup dolarskim kreditima zbog strahovanja da prezadužene članice eurozone neće biti u stanju plaćati svoje financijske obveze. Europske banke, naime, imaju u svojim portfeljima velike iznose obveznica prezaduženih članica eurozone, koje su koristile kao kolateral za dobivanje dolarskih kredita. Postojala je opasnost da europske banke neće moći dobiti kredite ako kreditori odbiju prihvatiti te kolaterale.

Potez ECB-a i drugih središnjih banaka novi je signal da europski gospodarski i politički lideri nastoje svim raspoloživim sredstvima suzbiti dužničku krizu.

„To je prilično snažna akcija. Još jedna vijest koja navodi na zaključak da bi dužnička kriza eurozone mogla biti na putu rješenja“, kaže Brian Gendreau, strateg u tvrtki Cetera Financial Group.

Zahvaljujući tome, na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,11 posto, na 5.337 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,15 posto, na 5.508 bodova, a pariški CAC 3,27 posto, na 3.045 bodova. Pritom je tečaj eura prema dolaru skočio za više od 1 posto.

Dobre vijesti iz Europe u drugi su plan gurnule loše makroekonomske podatke u SAD-u. Jučer je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna porastao za 11.000, na 428.000, najvišu razinu od kraja lipnja, dok su analitičari očekivali pad tog broja.

Podružnice Feda u New Yorku i Philadelphiji izvijestile su, pak, o daljnjem slabljenu industrijske aktivnosti u njihovim regijama.

S druge strane, pozitivan je podatak da je industrijska proizvodnja u SAD-u u kolovozu porasla 0,5 posto, nakon 0,6-postotnog rasta u srpnju.

No, niti jedan od ovih podatak nije bio dovoljno snažan da bi promijenio stajališta ulagača o gospodarskoj situaciji. Dio njih i dalje smatra da američkom gospodarstvu slijedi dulje razdoblje usporenog rasta, dok drugi dio drži da mu prijeti nova recesija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙