FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: pad terminskih indeksa unatoč Obaminu govoru

NEW YORK, 9. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su pali, jer prijedlozi mjera predsjednika SAD-a Baracka Obame za poticanje zapošljavanja nisu uspjeli ublažiti zabrinutost investitora oko slabog gospodarskog rasta.

Dow Jones terminski indeks oko 14,00 sati bio je u minusu 53 boda, a tehnološki Nasdaq 15 bodova.

Istodobno, S&P 500 indeks bio je na gubitku 6,3 boda, te ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Predsjednik SAD-a Barack Obama jučer u govoru na zajedničkoj sjednici Kongresa pozvao zastupnike da usvoje paket mjera za poticanje zapošljavanja i oživljavanje gospodarstva vrijedan 447 milijardi dolara. Međutim, investitori su skeptični te čekaju hoće li republikanci dati podršku podržati Obaminom plan.

Oprez vlada i uoči današnjeg sastanka ministara financija skupine najrazvijenijih država svijeta G7, koji su pod pritiskom da poduzmu akcije za oživljavanje globalnog gospodarskog rasta te da smire najveću krizu povjerenja na financijskim tržištima od globalne kreditne krize.

U nešto većem fokusu investitora mogla bi se naći dionica Bank of America, jer Wall Street Journal navodi da se ta banka u prvom valu restrukturiranja sprema na otpuštanje 40.000 zaposlenika. U razdoblju od godine dana, pak, planira smanjiti broj zaposlenika za otprilike 280.000.

Veću pozornost mogla bi privući i dionica Texas Instrumentsa, kojoj je veći broj brokerskih tvrtki snizio rejting nakon što je taj proizvođača čipova upozorio da u ovom tromjesečju očekuje pad dobiti i prihoda zbog slabije potražnje.

I na europskim burzama najvažniji indeksi danas su pali, pri čemu je londonski Ftse indeks trenutno u minusu 0,65 posto, na 5.305 bodova, frankfurtski DAX 0,83 posto, na 5.363 bodova, a pariški CAC 1,07 posto, na 3.052 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙