FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi ukazuju na nastavak rasprodaja

NEW YORK, 19. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Rastuće zabrinutosti investitora da bi američko gospodarstvo moglo ponovno kliznuti u recesiju danas su izazvale oštar pad terminskih indeksa na Wall Streetu, dan nakon što je ključni S&P 500 indeks potonuo čak 4,5 posto.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je na gubitku 185 bodova, a tehnološki Nasdaq 40,75 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je u minusu 21,3 boda, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Klizanje američkih terminskih indeksa nastavljeno je nakon oštrih rasprodaja dionica na azijskim i europskim burzama. MSCI indeks dionica na razvijenim svjetskim tržištima na najnižoj je razini u zadnjih 11 mjeseci jer investitore brine da globalno gospodarstvo stagnira, a moguće klizi i u recesiju.

Pogoršani gospodarski izgledi i zabrinutosti oko zdravlja europskih banki potaknuli su bijeg investitora u sigurno utočište – zlato. Spot cijena zlata skočila je dva posto, na novu rekordnu razinu od 1.850 dolara za uncu.

Najviše bi na Wall Streetu na udaru prodaja danas mogle biti dionice energetskih kompanija, budući je cijena barela nafte na njujorškoj burzi potonula više od 3 posto, na 79,85 dolara.

Danas nema važnijih makroekonomskih objava u SAD-u, kao ni poslovnih rezultata kompanija.

Na europskim burzama cijene dionica na najnižoj su razini u zadnje dvije godine.

Trenutno je frankfurtski DAX u minusu 3,671 posto, na 5.397 bodova, londonski Ftse 2,09 posto, na 4.985 bodova, a pariški CAC 2,12 posto, na 3.007 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙