FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: novi val prodaja dionica?

NEW YORK, 18. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - U strahu od širenja dužničke krize u svijetu i usporavanja gospodarskog rasta, danas su na Wall Streetu terminski indeksi u znatnom minusu, ukazujući na novi val prodaja dionica.

Terminski Dow Jones indeks u 13,30 sati bio je na gubitku 168 bodova, a tehnološki Nasdaq 44,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je u minusu 21,2 boda, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

„Nakon prošlotjednog oporavak nakon zabrane 'short-sellinga' u Europi, ponovno je ojačao pritisak na prodaju dionica jer investitore brine usporavanje globalnog gospodarskog rasta kao i to što europski čelnici još nisu poduzeli odgovarajuće korake za rješavanje dužničke krize u eurozoni“, izjavio je Michael Hewson, analitičar pri CMC Marketsu.

Zbog toga investitori izvlače novac iz cikličkih dionica i ulažu u sigurnu imovinu poput zlata, dodaje je Hewson.

Analitičari Morgan Stanleya ocijenili su danas da je svjetsko gospodarstvo 'opasno blizu recesije' zbog dužničke krize u eurozoni i slabosti američkog gospodarstva.

U bilješci klijentima smanjili su procjenu rasta globalnog bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu s 4,2 na 3,9 posto, a za 2012. godinu s 4,5 na 3,8 posto.

U međuvremenu, američka središnja banka stavila je pod lupu američke ogranke najvećih europskih banaka, strahujući da bi se europska dužnička kriza preko njih mogla preliti i na američki bankovni sustav, piše The Wall Street Journal.

Fedov njujorški ured nadzire američke ogranke brojnih europskih banaka i zatražio je dodatne informacije kako bi utvrdio imaju li siguran pristup sredstvima koja su im potrebna kako bi mogli poslovati u Sjedinjenim Državama, piše taj list.

U takvim okolnostima, znatno su pali i ključni europski burzovni indeksi, a među najvećim gubitnicama su dionica banaka, potom proizvođača sirovina i građevinskih kompanija. Londonski Ftse potonuo je 2,02 posto, na 5.223 boda, pariški CAC 2,76 posto, na 3.164 boda, a frankfurtski DAX 3,5 posot, na 5.739 bodova.

Investitori se pripremaju i za nove američke makroekonomske pokazatelje. Danas će biti objavljeni podaci o broju Amerikanaca koji su protekloga tjedna ostali bez posla, broju prodanih kuća, indeksu poslovne aktivnosti Feda u Philadelphiji te o srpanjskoj inflaciji, mjerenoj potrošačkim cijenama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙