FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene dionica porasle treći dan zaredom

NEW YORK, 15. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle treći dan zaredom, zahvaljujući napretku u rješavanju dužničke krize u eurozoni, što je oživjelo nadu da će Grčka izbjeći bankrot.

Dow Jones indeks ojačao je 140 bodova, ili 1,27 posto, na 11.246 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,35 posto, na 1.188 bodova, a Nasdaq indeks 1,60 posto, na 2.572 boda.

Lideri Njemačke i Francuske pozvali su na telefonskoj konferenciji Grčku da provede sve dogovorene financijske reforme striktno i učinkovito, dok je Atena poručila da očekuje ocjenu kako je na dobrom putu da ispuni zacrtane fiskalne ciljeve, što bi joj osiguralo daljnju međunarodnu pomoć i izbjegavanje bankrota.

Dobre vijesti stigle su jučer i iz Italije, gdje je parlament prihvatio vladin prijedlog proračunske štednje od 54 milijarde eura, što je ublažilo strahovanja da bi dužnička kriza mogla zahvatiti i treće po veličini europsko gospodarstvo.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso obećao je, pak, da će EK uskoro objaviti studiju o uvođenju zajedničke obveznice eurozone, što se smatra potencijalnim rješenjem za dužničku krizu.

„Vijesti iz Europe pomalo se poboljšavaju. Ulagači još nisu sasvim uvjereni da će dužnička kriza uskoro biti u potpunosti riješena, no vidljivi su pomaci na bolje“, kaže Peter Cardillo, analitičar u tvrtki Rockwell Global Capital.

To je ohrabrilo ulagače, pa su jučer u drugom planu ostali slabi makroekonomski podaci. Promet u trgovini na malo ostao je u kolovozu u SAD-u nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, dok su procjene rasta maloprodaje za lipanj i srpanj snižene.

To ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva, pa su, primjerice, analitičari Nomure snizili procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda za treće tromjesečje s 2,6 na 2,4 posto.

No, kako se ulagači nadaju da bi se s rješavanjem dužničke krize u eurozoni rast svjetskog gospodarstva ubrzao, jučer su osjetno porasle cijene dionica u industrijskom sektoru, koji bi imao najviše koristi od ubrzanja rasta.

U tom je sektoru među najvećim dobitnicama bila dionica General Electrica, s rastom cijene za 2,5 posto.

Snažno je, 3 posto, porasla i cijena Della, nakon što je taj kompjutorski div objavio plan o dodatnoj kupnji vlastitih dionica. U drugom tromjesečju Dell je na tržištu otkupio vlastite dionice u vrijednosti od 1,1 milijarde dolara.

Unatoč jučerašnjem osjetnom rastu, Dow Jones indeks u minusu je od početka mjeseca za 3,2 posto. S&P 500 izgubio je u istom razdoblju 2,5, a Nasdaq indeks 0,3 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,02 posto, na 5.227 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,36 posto, na 5.340 bodova, a pariški CAC 1,87 posto, na 2.949 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙