FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 14. rujna 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIJEKA - Predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Olgica Spevec izjavila je danas da će ta agencija dovršiti izradu rješenja o prihvaćanju programa preustroja brodogradilišta 3. maja, Kraljevice i Brodotrogira kada joj Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva dostavi dodatne podatke koje je Agencija zatražila početkom kolovoza. Olgica Spevec je danas u riječkoj županijskoj Gospodarskoj komori izlagala o trgovinskoj, industrijskoj i politici zaštite tržišnog natjecanja u promijenjenim uvjetima poslovanja ulaskom Hrvatske u EU. Na upit novinara, Spevec je kazala da je AZTN dodatno zatražila od Ministarstva, kao davatelja potpora, dopunu zahtjeva za odobrenje programa preustroja, u elementima koji se odnose na podatke o financijskim pokazateljima i rezultatima poslovanja, podatke povezane s kategorijama potpora koje će se dodjeljivati prema tom programu i ostale podatke. Spevec je rekla da je u komunikaciji s Ministarstvom, kazavši da o razlozima zbog kojih ono još nije dostavilo tražene podatke ne može govoriti, ali je dodala da je riječ o tehničkim detaljima koji su bitni radi objavljivanja rješenja u Narodnim novinama, te da smatra da "Ministarstvo još neke stvari mora do kraja raščistiti s ulagačem". Očekujemo da ćemo dobiti potrebne podatke kako bi mogli izdati formalno rješenje i kako bi se privatizacijski ugovor u Agencijom za upravljanje državnom imovinom mogao finalizirati i dostaviti Europskoj komisiji na odobrenje, kazala je.

ZAGREB - Savez udruga malih trgovaca danas je priopćenjem reagirao na najave da bi se izmjenama Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda potpuno zabranilo njihovo izlaganje u trgovinama, ističući da bi to bio dodatni udarac ionako ugroženim malim trgovcima. "Ukoliko Vlada usvoji prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda i potpuno zabrani njihovo izlaganje u trgovinama - bit će to dodatni udarac na ionako ugrožene male trgovce", navodi se u priopćenju Saveza udruga malih trgovaca. "Izgleda da nema kraja nastojanjima Vlade i njenih štićenika da unište male trgovce i sve predaju u ruke velikih i moćnih trgovačkih lanaca", ističe se u priopćenju. Savez udruga malih trgovaca upozorava da je u posljednje tri godine, od početka krize, u Hrvatskoj zatvoreno oko 3000 malih trgovina. Savez udruga malih trgovaca već ima prikupljeno više od 1.000 potpisa nezadovoljnih trgovaca protiv zabrane izlaganja cigareta te očekuju da će već za nekoliko dana predsjednici Vlade uručiti svoju peticiju.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovije gospodarske i novčane pokazatelje, izvješće o upravljanju međunarodnim pričuvama i financijskom poslovanju središnje banke u prvom ovogodišnjem polugodištu, te izvješće o stanju u bankovnom sustavu u drugom tromjesečju 2011. godine, priopćeno je iz HNB-a. Savjet HNB-a suglasio se s odlukom nadzornog odbora Banco Popolare Croatia d.d., Zagreb, da u još jednom jednogodišnjem mandatu predsjednik uprave te banke bude Goran Gazivoda, a član uprave Ivan Dujmović, kao i s odlukom nadzornog odbora OTP banke d.d., Zadar, da kao novi predsjednik uprave trogodišnji mandat dobije Balazs Bekeffy. Na današnjoj sjednici odobreno je također stjecanje kvalificiranih vlasničkih udjela u temeljnom kapitalu Tesla štedne banke d.d., Zagreb većih od 10 posto tvrtkama Končar-Elektroindustrija d.d., Zagreb, i Zvijezda d.d., Zagreb, te udjela većeg od 30 posto Fondu za razvoj Republike Srbije, Niš.

ZAGREB - Zaračunata bruto premija 26 osiguravajućih društava u Hrvatskoj iznosila je krajem kolovoza ove godine 6,3 milijarde kuna, što je 1,9 posto manja premija u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO). Po kumulativnim podacima HUO-a za prvih osam mjeseci ove godine, u skupini neživotnih osiguranja zaračunata je bruto premija u iznosu od 4,77 milijardi kuna, što je pad za 1,9 posto, a u skupini životnih osiguranja se sa 1,53 milijarde kuna bilježi pad za 2 posto. U skupini neživotnih osiguranja najzastupljenije je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom od 2,01 milijardu kuna, što je u odnosu na kraj kolovoza prošle godine porast za 1,7 posto. Među 26 društava za osiguranje vodeću poziciju na hrvatskom tržištu i nadalje ima Croatia osiguranje koje je krajem kolovoza ove godine imalo premiju u iznosu 2,1 milijardu kuna. To je pad zaračunate premije za 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je utjecalo i na smanjenje udjela Croatia osiguranja na hrvatskom tržištu, sa 34,14 posto krajem kolovoza lani na 33,2 posto krajem osmog mjeseca ove godine.

ZAGREB - U Hrvatskoj ne jenjava potrošnja minuta u pokretnim (mobilnim) mrežama nego se i dalje povećava, kao i slanje SMS poruka, a nastavlja se i pad utrošenih minuta u nepokretnim (fiksnim) mrežama, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku za drugo tromjesečje i prvu polovicu ove godine. Po tim podacima, u mobilnim je mrežama u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine utrošeno 1,55 milijuna minuta ili 4,6 posto više nego u istom tromjesečju prošle godine i 9,2 posto više nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju. U prvoj polovici ove godine tih je minuta bilo utrošeno 2,98 milijardi ili 4 posto više nego lani. SMS poruka je u drugom tromjesečju ove godine poslano 952 milijuna ili 29,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. U odnosu na prvo tromjesečje ove godine taj je porast i veći, za čak 32,6 posto, dok je u prvoj polovici ove godine SMS-ova poslano ukupno 1,67 milijardi ili 13,6 posto više nego u istom polugodištu 2010. Pad u odnosu na prošlu godinu od 6,5 i 5,7 posto bilježe MMS poruke s 5,79 milijuna poslanih u drugom tromjesečju i s 11,3 milijuna u prvoj polovici ove godine.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze padaju peti trgovinski dan zaredom, Crobex je danas smanjen za 0,16 posto, na 1.929,63 boda, a Crobex10 za 0,34 posto, na 1.053,25 bodova. Redovni promet Burze iznosio je danas 21,3 milijuna kuna, što je prvi put u proteklih tridesetak dana da je redovni promet veći od 20 milijuna kuna. Najveći je promet, od 4,6 milijuna kuna, imala danas dionica Atlantic grupe koja je pojeftinila za 1,74 posto, na 565 kuna. Promet dionicom Čakovečkih mlinova iznosio je 3,3 milijuna kuna, uz pad blagi cijene od 0,02 posto, na 3.600,11 kuna. Po prometu slijedi dionica HT-a sa 2,2 milijuna kuna i padom cijene od 0,44 posto, na 246,11 kuna. Promet veći od milijun kuna ostvaren je i dionicama šećerane Viro (1,2 milijuna kuna) čija je cijena porasla za 1,22 posto, na 415 kuna, te Jadranskog naftovoda (1,01 milijun kuna), uz rast cijene od 0,43 posto, na 2.550 kuna.

ZAGREB - Prvog dana novog razdoblja održavanja obvezne pričuve na Tržištu novca danas je potražnja snažno porasla, a ponuda je pala. Danas je bilo prijavljeno 256,7 milijuna kuna potražnje, čak 4,3 puta više nego jučer. Istodobno, ponuda je smanjena za više od 59 posto, na 126,7 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno za 49,7 milijuna kuna. Pritom je prosječna kamatna stopa smanjena s jučerašnjih 0,65 na 0,42 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 56,7 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa bila je 0,54 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙