FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

STARA GRADIŠKA - Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas, na ponovljene upite novinara 'postoji li ipak alternativno rješenje za Pelješki most', kako će se taj projekt nastaviti. "Taj će se projekt nastaviti. Mi smo morali zastati zbog krize. Sve se događa onako kako smo najavljivali 2009. godine. Kada smo se borili za stabilizaciju proračuna tada sam rekla da ćemo morati zastati, ali da ćemo tražiti nove modele financiranja i da ćemo dovršetak mosta produžiti". Mi koji smatramo da treba graditi autocestu do Dubrovnika i taj most, imamo pravo realizirati taj program, naglasila je premijerka Kosor prilikom posjeta Staroj Gradiški. Osvrnuvši se na svoj sutrašnji posjet Kosovu, predsjednica hrvatske Vlade govorila je rekla da na Kosovo odlazi s jednom iznimno jakom i velikom gospodarskom delegacijom, te da će se govoriti prije svega o gospodarskoj suradnji.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj ove godine iznosila je 5.498 kuna, prvi je podatak Državnog zavoda za statistiku. U odnosu na svibanj prosječna je neto plaća za lipanj bila nominalno veća za 1,34 posto ili za 73 kune. Na godišnjoj razini, u odnosu na prosječnu neto plaću za lipanj prošle godine, prosječna neto plaća za šesti mjesec ove godine bila je veća za 83 kune ili nominalno za 1,53 posto. Rast prosječnih neto plaća za lipanj, a koje se isplaćuju u srpnju, na godišnjoj se razini vjerojatno u većem dijelu može pripisati promjenama u sustavu poreza na dohodak i ukidanju niže stope kriznog poreza od dva posto na plaće od tri do šest tisuća kuna. Naime, 1. srpnja 2010. na snagu su stupile izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima je smanjen broj i visina stopa tog poreza, a ukinuta je i niža stopa posebnog poreza na dohodak, mirovine i druga primanja. Po prvim podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za lipanj ove godine iznosila je 7.907 kuna, što je u odnosu na prosječan bruto za svibanj nominalno više za 1,66 posto, odnosno za 129 kuna. U odnosu na šesti mjesec prošle godine, prosječna je bruto plaća za lipanj ove godine bila viša za 144 kune ili za 1,85 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno 16,58 milijuna kuna redovnog prometa, a dionički indeksi bilježe blage korekcije sa suprotnim predznakom - Crobex je neznatno porastao, za 0,02 posto, dok je vrijednost Crobexa10 pala za 0,13 posto. Crobex je današnje trgovanje završio na 1.985,44 boda, a Crobex10 na 1.074,54 boda. Redovni je promet danas dvostruko veći nego jučer i iznosi 16,58 milijuna kuna. Najtrgovanija je bila dionica Končar Elektroindustrije sa 4,6 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 3,2 posto, na 580 kuna. Po prometu slijedi dionica HT-a koje je protrgovano za 2,4 milijuna kuna, a cijena joj je tek neznatno porasla, za 0,01 posto, na 242,03 kune. Milijunski promet danas je ostvarila još povlaštena dionica Adris grupe s prometom nešto višim od dva milijuna kuna. Cijena te dionice je porasla 0,43 posto, na 212 kuna. Dionica Petrokemije prodano je za 789,3 tisuće kuna, a cijena joj je pala za 3,78 posto. Najveći gubitnik među trgovanijim dionicama je dionica Fima propriusa s padom cijene za 12,63 posto. Dionicom tog zatvorenog investicijskog fonda s javnom ponudom za ulaganje u nekretnine ostvareno je 600 tisuća kuna prometa. Dionica PBZ-a danas je zabilježila promet od 545 tisuća kuna, uz rast cijene za 0,93 posto, dok je dionica Ericsson Nikole Tesle pojeftinila za 1,19 posto, a njome je ostvareno 452,2 tisuće kuna prometa. Više od 424 tisuće kuna prometa imala je dionica Đuro Đaković Holdinga s rastom cijene za 3,86 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca i današnje je trgovanje nalikovalo onima iz predhodnih dana. Naime, i dalje je ponuda "mršavija" od ukupno prijavljene potražnje s tim da dio ponude ostaje pritom neplasirano. Ukupno prijavljena potražnja danas je iznosila 241 mlijun kuna ili tek nešto više od 1 posto manje nego u ponedjeljak. Istodobno se na strani ponude našlo 161 milijun kuna ili oko 7,5 posto manje nego jučer. Najviše je danas, 56 milijuna kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica, dok je kamatna stopa tek lagano korigirana s 0,76 na 0,77 posto. Također, plasirano je i 5 milijuna kuna ročnih pozajmica na tjedan dana uz kamatnu stopu od 1,5 posto. Ukupan promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 61 milijun kuna, dok je 100 milijuna kuna ponude ostalo neplasirano zbog neusklađenih uvijeta i kreditnih ograničenja sudionika. Prosječna kamatna stopa pala je, zahvaljujući izostanku većeg udjela ročnih plasmana, s 1,23 na 0,83 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙