FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ŠIBENIK/KNIN - Nepoznati počinitelji u noći s nedjelje na ponedjeljak oštetili su novi spomenik hrvatske pobjede Oluja 95 koji je otkriven 4. kolovoza uoči obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje, potvrdila je šibensko-kninska Policijska uprava. Na novom spomeniku na kninskom Trgu Ante Starčevića nepoznate osobe ćiriličnim su slovima ispisale "Ratko Mladić i Srbija" te do njega četiri ćirilična slova "s", doznaje se iz Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Tvrđava Knin, koja je slučaj prijavila policiji. Iz udruge navode kako su nepoznate osobe na spomeniku razbile i svjetiljke koje simboliziraju svijeće za poginule branitelje u Domovinskom ratu. Jedna je svjetiljka, navode u udruzi, u cijelosti razbijena, a druga je iščupana iz ležišta, slomljena i bačena na glavni kninski trg. Osim toga, počupane su i ukrasne ručke na klupama postavljenim duž trga pa u toj udruzi smatraju da su spomenik Domovinskom ratu vandali željeli što više oštetiti. Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Tvrđava Knin poziva sve mjerodavne institucije da osude taj vandalski čin, a policiju da učini sve kako bi se počinitelji što prije otkrili i odgovarali za to nedjelo. Predsjednik udruge Mladen Milošević zaključuje kako neki ljudi nikada neće prihvatiti da je Domovinski rat dokinuo ideju o Velikoj Srbiji te će se i dalje tako iživljavati nad hrvatskim nacionalnim simbolima.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti najooštrije osuđuje vandalski čin ispisivanja grafita nacionalističkog sadržaja i uništavanja spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“ počinjen na središnjem trgu u Kninu u noći 4. na 5. rujna 2011. godine. "Smatramo nedopustivim takvo oskrnavljenje spomen-obilježja, koji predstavlja spomen na pobjedu hrvatskih branitelja u operaciji Oluja, kao i pijetet svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Svako narušavanje spomenika iz Domovinskog rata ujedno je grubo vrijeđanje uloge i napose žrtve hrvatskih branitelja, te tražimo od nadležnih institucija Republike Hrvatske da otkriju i kazne počinitelje", stoji u priopćenju Ministarstva branitelja.

SPLIT - Ravnateljica baleta splitskoga HNK Almira Osmanović, koja je bila u skupini od 18 ranjenih članova baleta zagrebačkoga HNK u granatiranju 3. svibnja 1995., ocijenila je da je zatvorska kazna od 27 godina bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću "premala i smiješna". Haaški sud proglasio je danas generala Momčila Perišića krivim i osudio ga na zatvorsku kaznu od 27 godina za pomoć i podržavanje opsade i terora civila u Sarajevu te zločina u Srebrenici i za propuste u kažnjavanju podčinjenih zbog raketiranja Zagreba, a oslobođen je od odgovornosti za zločin istrebljenja u Srebrenici. "Ta je kazna generalu Perišiću apsolutno premala jer on ne da je zaslužio jednu, nego stotinu doživotnih kazni za ono što je radio i za način kako je vođena agresija", izjavila je danas za Hinu Almira Osmanović. Po njezinim riječima, smiješno je to što je general Perišić, koji je zapovijedao agresorskom vojskom, dobio 27 godina kazne, "a naš general Gotovina, koji je vodio obrambenu vojsku, dobio je čak 24 godine, samo tri godine manje od generala Perišića".

ZAGREB - Francuska je 2. rujna Hrvatskoj izručila Milorada Momića optuženog za ratni zločin, doznaje se poslijepodne u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP). Momić je uhićen u Francuskoj temeljem Interpolove tjeralice raspisane u veljači ove godine, izjavila je Hini Aleksandra Ljuba iz MUP-ovog odjela za odnose s javnošću. Nakon predaje Hrvatskoj Momić, protiv kojega se u odsutnosti vodi postupak na Županijskom sudu u Vukovaru, smješten je u osječki zatvor, dodaju u MUP-u. Francuska novinska agencija AFP danas je objavila da je Hrvatska Momićevo izručenje tražila zbog ubojstva jednog hrvatskog civila i mučenja više njih 1991. u Berku. Taj je Srbin iz Hrvatske, po tvrdnjama AFP-a, osumnjičen i da je sudjelovao u masakru u Srebrenici u srpnju 1995., a srpske ga vlasti navodno također traže zbog zločina protiv čovječnosti, jer je bio pripadnik zloglasne specijalne jedinice Škorpioni. Francusko državljanstvo Momić je dobio 2006. jer je oženio Francuskinju te je promijenio ime u Guy Monier.

ZAGREB - Vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je u 17,50 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na predjelu Jadrtovca kod Šibenika. U gašenju požara sudjeluju županijske vatrogasne snage. Iz zraka požar gase četiri Canadaira. Nešto ranije, oko 16 sati vatrogasno-operativno središte Divulje zaprimilo je dojavu o požaru otvorenog prostora na predjelu Pađane kod Knina. U gašenju sudjeluju JVP Knin, DVD Knin i DVD Ervenik s deset vatrogasaca i tri vozila. Iz zraka požar gase dva Canadaira i Air Tractor. Vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je od pilota Canadaira u 18,12 sati dojavu o požaru otvorenog prostora na predjelu Biljana Doljnjih. U gašenju požara trenutno sudjeluje JVP Zadar s osam vatrogasaca i tri vozila. Iz zraka požar gase dva Air Tractora.

ZAGREB - U požaru koji je oko 14 sati i 40 minuta buknuo na predjelu Popovića, u blizini Benkovca, vatra je u jednom trenutku ugrozila i kuće, no one se obranjene, izvijestio je zadarski Vatrogasni operativni centar (VOC). Benkovačkim vatrogascima u 15 sati i 25 minuta u pomoć su poslana dva kanadera. Gori nisko raslinje. Vatrogasno operativno središte Divulje Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) izvijestilo je da je u 14 sati i devet minuta dobilo dojavu o požaru na području Primoštena. Gori trava i nisko raslinje, a u gašenju sudjeluju županijske vatrogasne snage i zračni traktor. Po informacijama zadarskoga VOC-a, u 16 sati i 10 minuta stigla je dojava o požaru u Slivnici Gornjoj, gdje gore smreke i nisko raslinje. Na terenu su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe iz Zadra te Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Posedarja, a u gašenje će se uključiti i kanaderi. Požar kod Kistanja, koji je buknuo jutros poslije sedam sati, lokaliziran je u 12,15 sati.

ZAGREB - Snimanje dugometražnog igranog filma "Ljudožder vegetarijanac" u režiji Branka Schmidta počelo je danas u Zagrebu, javio je HAVC. Filmska priča, za koju je scenarij napisao Schmidt, temelji se na motivima istoimenog romana Alena Bovića, a snimat će se na nekoliko lokacija, uglavnom zagrebačkim bolnicama. Planirani završetak snimanja je 3. listopada. Naslovna uloga povjerena je Reneu Bitorajcu, koji je za potrebe snimanja dobio novu 'frizuru', a ostatak podjele čine Zrinka Cvitešić, Nataša Janjić, Franjo Dijak, Mustafa Nadarević, Emir Hadžihafizbegović, Daria Lorenci, Ksenija Pajić, Krešimir Mikić, Leon Lučev, Slaven Knezović, Rakan Rushaidat, Boris Svrtan, Mirjana Rogina, Kristijan Ugrina i Božidar Smiljanić, javio je HAVC. Direktor fotografije je Dragan Ruljančić, scenografiju potpisuje Ivana Škrabalo, kostimografiju Željka Franulović, šminku Jasna Rossini, a film se snima u produkciji zagrebačkog Telefilma. Alen Bović literarni je pseudonim zagrebačkog ginekologa Ive Balenovića.

VARAŽDIN - Od 29. rujna do 2. listopada u Varaždinu će se održati 49. revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece na kojoj će se predstaviti jednogodišnja filmska i videoprodukcija djece i filmsko-pedagoški rad na području izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti u razvijanju filmske kulture. Predstavljajući reviju, organizatori su na današnjoj konferenciji za novinare u Varaždinu najavili i tematske rasprave za voditelje filmskih družina i videodružina. Organizatori 49. revije hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Agencija za odgoj i obrazovanje, grad Varaždin i Hrvatski filmski savez. Revija će se u Varaždinu održati u povodu 25. obljetnice Filmsko-kreativnog studija VANIMA, a budući da je VANIMA počela u varaždinskoj II. osnovnoj školi, i ta je škola uključena u organizaciju revije. "Od 175 pristiglih filmova, odabrano je 88 dječjih radova koji će biti prikazani u osam revijskih projekcija. Ocjenjivački sud u sastavu: Simon Bogojević Narath, Maja Flego, Krešimir Mikić, Neven Hitrec i Slaven Zečević s publikom će još jedanput pogledati sve te filmove te odabrati najbolje u pet kategorija: animirani film, igrani film, dokumentarni film, TV reportaža i ostale vrste.

DUBROVNIK - U sklopu Festivala komorne glazbe "Julian Rachlin i prijatelji" večeras je izveden Trio za glasovir "Nocturnal mosaic" mladoga hrvatskog skladatelja Tomislava Olivera. Skladbu je autor posvetio svojemu profesoru Marku Ruždjaku, a njezina večerašnja izvedba u Kneževu dvoru ujedno je i svjetska premijera djela toga mladoga i nadarenoga hrvatskog skladatelja. Na programu večerašnjeg koncerta našla su se djela Prokofjeva i Šostakoviča, a izveli su ih Itamar Golan i Danijel Detoni, glasovir, Julian Rachlin i Boris Brovtsyn, violina, violončelist Boris Andrianov te udaraljkaši Slavik Stakhov, Martin Grubinger stariji i kao najistaknutiji među europskim udaraljkašima, austrijski umjetnik Martin Grubinger ml. Tomislav Oliver diplomirao je muzikologiju i kompoziciju u klasi profesora Marka Ruždjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, autor je više skladbi za solističke instrumente, komorne ansamble, zbor te simfonijske orkestre, a tijekom glazbenog školovanja sudjelovao je na više natjecanja i osvojio mnoge nagrade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙