FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 27. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - Četiri dalmatinske županije dobile su odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da za tjedan dana odgode početak nove školske godine, potvrdio je sinoć glasnogovornik Ministarstva Duje Bonacci. "Županije i osnivači škola najbolje sami znaju kakvo im je stanje na terenu i u kakvim uvjetima mogu održati nastavu", izjavio je Bonnacci u središnjem Dnevniku HTV-a, komentirajući zahtjev Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županija da se zbog vrućina početak nastave na njihovu području odgodi za tjedan dana. Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija takvu su odgodu zatražile još prije dva mjeseca zbog turizma budući da je ove godine prvi put moguće da svaka županija pomiče datum početka nastave kako to njoj odgovara. "Kako god oni smatraju da je primjereno, Ministarstvo to sa svoje strane odobrava", istaknuo je Bonacci. U Dalmaciji će tako školska godina početi 12., a ne 5. rujna.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sinoć je rekao da je sramotno da manjina "koja ima i koja se u utakmici rada i kapitala snašla u krizno i recesijsko vrijeme ne želi podijeliti teškoće s onima koji nemaju". Bandić je to izjavio prilikom otvaranja obnovljene Petrinjske ulice na upit novinara o cijeni vrtića. "Pa svima je već jasno. Manjina koja ima, koja se u utakmici rada i kapitala snašla, koja ima i koja u krizno i recesijsko vrijeme ne želi podijeliti teškoće u životu sa onima koji nemaju. To je sramota, a posebno od onih koji se bave javnim poslom i politikom, iz Gradske skupštine pa nadalje", kazao je. "Prvi put smo napravili prijedlog po principu socijalne pravde i solidarnosti. I sramota je da se na tom 'štajga'", dodao je i pozvao "one koji imaju" da u ovo teško i recesijsko vrijeme podijele krizu i teret krize s onima koji nemaju. Ustvrdio je da je njegov prijedlog upravo na tom tragu. No, zastupnici Gradske skupštine su u srpnju većinom glasova ponovno odbili njegov prijedlog novog načina naplate vrtića po kojemu bi cijena ovisila o mjesečnim primanjima obitelji, a mogla bi iznositi i do 2000 kuna. Gradski zastupnici su prihvatili zaključak klubova zastupnika SDP-a, Nezavisne liste Tatjane Holjevac i HSU-a kojim se od gradonačelnika traži da za iduću sjednicu u rujnu pripremi rebalans proračuna u dijelu koji se odnosi na cijene vrtića. Skupština traži da cijena vrtića ostane 400 kuna, a jaslica 200 kuna.

ZAGREB - Gradonačenik Zagreba Milan Bandić sinoć je otvorio obnovljenu Petrinjsku ulicu, na kojoj su izvršeni osam milijuna kuna vrijedni radovi izvanrednog održavanja i zamjene komunalne infrastrukture od Branimirove do Amruševe ulice. Gradonačelnik je prošetao obnovljenom ulicom (od Branimirove do Amruševe), a novinarima je izjavio kako je "nakon dva zelena vala, nakon Draškovićeve, Palmotićeve došao red i na Petrinjsku". Temeljita rekonstrukcija Petrinjske ulice uključuje prometnicu s nogostupima, parkirnim mjestima, biciklističkom stazom i hortikulturnim uređenjem, uz zamjenu cjevovoda vodoopskrbe, sanaciju plinovoda i priključaka toplovoda i struje. Obnovljena Petrinjska ulica namijenjena je za jednosmjerni promet od juga prema sjeveru, osim na jednom dijelu od kućnog broja 12 do Đorđićeve ulice, gdje je prometnica dvosmjerna. Izvedeno je 77 parkirnih mjesta, od kojih su tri za osobe s invaliditetom te 15 za posebne namjene. Prije uređenja prometnice izmijenjene su dotrajale instalacije - zamijenjen je dotrajali vodoopskrbni cjevovod na dijelu od Branimirove do Hatzove ulice zajedno s kućnim priključcima koji datira iz 1915., saniran je postojeći plinovod s kućnim priključcima na dijelu od Branimirove do Amruševe ulice, a zamijenjeni su i priključci toplovoda i struje.

KASTAV - Pobjednička pjesma 7. Čansonfesta, festivala čakavske šansone održanog u petak navečer u Kastvu je "Se bin dala" u izvedbi Milke Čakarun Lenac.Ona je dobitnica i nagrade za najbolju izvedbu. Nagradu za najbolji tekst dobila je pjesma "Stran teh dveh besed" Rajke Jurdane koju je izvela Katja Budimčić, a publika je najboljom ocijenila pjesmu "Boh" koju je otpjevao Mario Lipovšek Battifiaca. Namjera organizatora festivala je primjereno vrednovanje čakavskog narječja sjeverno-jadranskog područja. Gošća festivala bila je violončelistica Ana Rucner, koja je u stanci prebrojavanja glasova publike i stručnoga žirija izvela svoj glazbeni program. Organizatori festivala su udruge Kanat i Kastafsko kulturno leto iz Kastva. Ovom manifestacijom zaključen je ovogodišnji festival Kastafsko kulturno leto, koji je počeo 1. srpnja.

CAVTAT - Svečanim koncertom na terasi vile Banac u Cavtatu uz nastup Meri Cetinić i ženske klape folklornog ansambla Linđo večeras je otvoren 5. Epidaurus festival. Do 24. rujna bit će održano više koncerata, izložaba i drugih manifestacija. Tako će u nedjelju 28. kolovoza u cavtatskom Domu kulture biti otvorena izložba splitskog umjetnika Nena Mikulića, a potom održan glasovirski recital uz nastup Stefani Grbić. Zadnjeg dana kolovoza održat će se večer posvećena Tinu Patijeri na kojem će nastupiti mezosopranistica Katja Markotić i pijanist Alessandro Cesaro, a 23. rujna bit će održan program pod nazivom Homagea Franza Liszt. I ove godine u franjevačkom samostanu Sv. Vlaha u Pridvorju održat će se mjuzikl, a nastupit će kazalište Smješko iz Zagreba koje će izvesti mjuzikl "Ježeva kučica". Peto izdanje Epidaurus festivala završit će 24. rujna koncertom pod nazivom Ave Marija za Cavtat na kojem će nastupiti mali talijanski orkestar "Mezzotono".

RIJEKA - U prometnoj nesreći na čvoru Draga riječke obilaznice jučer je poginula putnica u tegljaču koji je sletio s prometnice i prevrnuo se, izvijestila je sinoć Policijska uprava primorsko-goranska. Nesreća se dogodila oko 16,15 sati kad je tegljač, iz još neutvrđenih razloga, u zavoju skrenuo s ceste, probio dvostruku zaštitnu ogradu i prevrnuo se na bok. Na mjestu nesreće je poginula putnica, a vozač i dijete koje se nalazilo u kabini tegljača s teškim su ozljedama prevezeni u Klinički bolnički centar Rijeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙