FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuju se dobitonosne prodaje

NEW YORK, 1. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su pali, što ukazuje da se investitori na Wall Streetu, nakon četiri dana oporavka cijena dionica, spremaju na dobitonosne prodaje uoči objave ključnih makroekonomskih pokazatelja.

Dow Jones terminski indeks oko 13,30 sati bio je u minusu 39 bodova, a tehnološki Nasdaq 4,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 indeks bio je na gubitku 5,1 bodova, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

U kolovozu je S&P 500 indeks potonuo 5,7 posto, što je njegov najveći mjesečni pad od svibnja 2010. godine. Dow Jones indeks izgubio je u kolovozu 4,4, a Nasdaq indeks 6,4 posto.

No, iako su cijene dionica sada prilično jeftine, malo tko od trgovaca vjeruje da tržište ima potencijala za rast.

„Imali smo zaista veliki pad, i normalan je uzlet oporavka, no na tržištu je zaista puno neizvjesnosti i previše pitanja. Što bi vas natjeralo na kupnju? Previše je zastrašujućih scenarija na stolu“, kaže Louise Cooper, analitičara pir BGC Partnersu.

Među brojnim današnjim makroekonomskim objavama, najviše pozornosti investitora privući će indeks industrijske aktivnosti Instituta za upravljanje nabavom (ISM). Ekonomisti procjenjuju da bi taj indeks za kolovoz mogao pasti sa srpanjskih 50,9 na 48,5 bodova u kolovozu.

Pratit će se i najnoviji podaci s tržišta rada o broju Amerikanaca koji su protekloga tjedan ostali bez posla, pri čemu ekonomisti procjenjuju njihovu brojku na 410.000, što je 7.000 manje nego u tjednu ranije.

Očekuje se i objava revidiranog podatka o produktivnosti i troškovima rada u drugom tromjesečju te podaci o građevinskoj potrošnji.

U većem fokusu investitora mogle bi se naći dionice rudarskih kompanija, jer je cijena barela sirove nafte na američkom tržištu pala 0,5 posto, dok su cijene metala u minusu između 1 i 2,3 posto.

Istodobno, I na europskim burzama cijene dionica su u znatnijem minusu, zbog lošijih od očekivanja makroekonomskih pokazatelja, ponajprije indeksa industrijske aktivnosti za eurozonu koji su pali po prvi puta u zadnje gotovo dvije godine.

Ujedno, investitore je zabrinula slaba potražnja na današnjoj aukciji španjolskih 5-godišnjih državnih obveznica, u omjeru 1,8 u odnosu na ponudu, podsjetivši ih ponovno na dužničke probleme u eurozoni, dodaje Jureša.

Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,41 posto, na 5.371 bodu, frankfurtski DAX 1,6 posto, na 5.692 boda, a pariški CAC 0,76 posto, na 3.232 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙