FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV:Svijet u 15.30

ZAGREB, 30. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

LJUBLJANA

Njemačka kancelarka Angela Merkel i slovenski premijer Borut Pahor založili su se u utorak u Ljubljani za održavanje europske perspektive svih država zapadnog Balkana, ali su pri tome istaknuli potrebu rješavanja bilateralnih pitanja kojima ne treba opterećivati europsku integraciju. Merkel i Pahor su razgovarali uglavnom o problemima u euro-zoni te strukturnim reformama za jačanje konkurentnosti kako bi se stabilizirala zajednička europska valuta te uloga Europe u svijetu, ali su potvrdili da je bilo riječi i o stanju u regiji zapadnog Balkana i održavanju europske perspektive svih država u regiji.Odgovarajući na pitanja novinara Merkel, koja je prošlog tjedna boravila u Zagrebu, a potom u Beogradu, rekla je da ne želi "iz Ljubljane slati poruke" srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, ali je sugerirala da ostaje na porukama da Srbija prije ulaska u EU mora riješiti odnose s Kosovom.Međusobne konflikte države u regiji moraju rješavati bilateralno, kako ih ne bi unosile u Europu, naglasila je Merkel, dodavši da primjer Hrvatske i Slovenije pokazuje kojim putem u rješavanju otvorenih pitanja treba ići jer su rješenjem graničnog prijepora dijalogom i kompromisom pokazale veliku hrabrost, rekla je Merkel, dodajući da bi do bilateralnih problema među državama u regiji moglo dolaziti i ubuduće, primjerice "u vezi s granicama ili imenima država" pa ta pitanja treba rješavati. Merkel je ukazala na pozitivnu ulogu koju su tom prilikom u rješenju slovensko-hrvatskog prijepora imali slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetit će u četvrtak predstavnike Hrvata i hrvatskih institucija na području istočnog Srijema u Republici Srbiji, a u petak će sudjelovati na regionalnom sastanku na vrhu država jugoistočne Europe u arheološkom nalazištu pokraj Požarevca te se u Beogradu sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

BEOGRAD

Potpredsjednik srbijanske vlade zadužen za europske integracije Božidar Đelić izjavio je kako nadu Srbije da će dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU) ne treba koristiti za ucjenjivanje Beograda da prihvati neprihvatljiva rješenja vezano uz pitanje Kosova, objavio je u utorak internetski portal EurActiv Serbia na engleskom jeziku. Govoreći o nedavnom posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu u kontekstu europskih integracija i poruka o Kosovu koje je izrekla, Đelić je kazao kako je srbijanska strana zadovoljna jer je taj posjet omogućio da se bez ikakve zadrške izraze stajališta. Najbitnije je to da je dogovoreno intenziviranje komunikacije oko pitanja Kosova između Beograda i Berlina u danima koji dolaze i što je dogovoreno da odmah po objavljivanju mišljenja Europske komisije bude održan sastanak u Berlinu na najvišoj razini da bi razmatrali implikacije tog mišljenja, istaknuo je Đelić dodavši da je cilj Srbije dobiti status kandidata i definirati datum za početak pregovora za ulazak u EU.

ZAGREB

Snage NATO-a pojačale su pritisak na snage vjerne pukovniku Moameru Gadafiju u njegovu rodnu gradu Sirti, na istoku Libije, priopćeno je iz Atlantskog saveza u utorak. Glasnogovornik NATO-a nije mogao potvrditi smrt Gadafijeva sina Kamisa, za kojeg su ustanici ustvrdili da je ubijen prošlog vikenda. U glavnom sjedištu NATO-a u Bruxellesu potvrđeno je u utorak da će se misija Sjevernoatlantskog saveza u Libiji nastaviti dok god postoji prijetnja režima Moamera Gadafija protiv civilnog stanovništva.

LONDON

Svrgnuti libijski čelnik Moamer Gadafi do petka je bio u Tripoliju i potom otišao na jug, u pustinjski grad Sabu, objavio je u utorak britanski Sky News pozivajući se na 17-godišnjeg tjelohranitelja Gadafijeva sina Kamisa. Gadafijevo skrovište nepoznato je otkako su ustaničke snage zauzele Tripoli. Sky prenosi uhićenog tjelohranitelja koji je rekao da se Gadafi susreo s Kamisom u petak u 1,30 sati poslijepodne u svome stožeru u Tripoliju koji je tada bio izložen žestokoj vatri oporbenih snaga. Gadafi je stigao automobilom i s njime je bila kćerka Aiša. "Sastali su se na kratko, jako kratko. Dječak im nije bio blizu, ali ih je jasno vidio", rekao je Skyev reporter Stuart Ramsay. "Potom su ušli u kolonu Land Cruisera i otišli. Razgovarao je s njegovim časnikom koji je rekao 'Krenuli su prema Sabi'", dodao je Ramsay. Uz Gadafijev rodni grad Sirt, Saba je jedno od rijetkih preostalih mjesta pod nadzorom progadafijevih snaga.

ALŽIR

Kćerka libijskog vođe Moamera Gadafija, Aiša u utorak je "rano ujutro" rodila djevojčicu u Alžiru u kojeg je stigla u ponedjeljak s dvojicom svoje braće i svojom majkom, objavila je francuska novinska agencija France presse pozivajući se na izvor iz alžirske vlade. Aiša, njezina braća Hanibal i Mohamed, te njihova majka Safia stigli su u ponedjeljak u Alžir iz "humanitarnih razloga", objavile su alžirske vlasti. Aiša Gadafi rođena je 1976. i po profesiji je odvjetnica. Godine 2006. udala se za Ahmeda Gadafija, rođaka i pukovnika u vojsci. Njezin suprug navodno je poginuo 26. srpnja 2011. a s njim osim novorođene djevojčice ima već troje djece.

NIKOZIJA

Sirijske snage sigurnosti ubile su u utorak sedam osoba u rastjerivanju prosvjeda organiziranih u nekoliko gradova na izlazu iz džamija uoči početka ramazanskog Bajrama, rekli su ustanici. "Sedam osoba ubijeno je prvog dana Eid al-Fitra u Siriji, od kojih četiri u Al-Hari, dvije u Inkilu, u pokrajini Dera, te jedna u Homsu", piše u priopćenju Odbora za koordinaciju koji predvodi oporbu u Siriji. Sirijski opservatorij za ljudska prava ustanovio je "smrt triju osoba te troje ranjenih u pucnjavi snaga sigurnosti kako bi se rastjerao veliki prosvjed u Al-Hari nakon molitvi Eid al-Fitra" koji obilježava kraj mjeseca posta ramazana.

ZAGREB

Turska će vratiti imovinu vjerskih manjina konfisciranu nakon 1936., što će zasigurno umanjiti zabrinutost Europske unije za položaj manjina u toj zemlji, kandidatu za članstvo u Uniji, prenose u utorak europski mediji. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan objavio je odluku u nedjelju uoči večere u Istanbulu u povodu završetka ramazanskog posta, kojoj su nazočili predstavnici istanbulskih kršćanskih i židovskih zajednica, uključivo ekumenskog patrijarha Bartolomeja. Po ukazu objavljenom tijekom vikenda u turskom službenom listu, imovina oduzeta manjinskim vjerskim organizacijama temeljem deklaracije iz 1936. bit će im vraćena. Odluka između ostalog predviđa da se za imovinu koju je država prodala isplati odšteta i to po tržišnoj cijeni. Vjerske zajednice imaju rok od godinu dana da podnesu zahtjev za vraćanje oduzete imovine.

KARTUM

Sudan je u utorak objavio kako je uložio službeni prigovor Vijeću sigurnosti UN-a u kojem optužuje Južni Sudan za izazivanje nemira u Južnom Kordofanu, što je zadnji znak rastuće napetosti između dvije države. U prigovoru se optužuje Južni Sudan da izaziva nestabilnost i podupire pobunjenike u Južnom Kordofanu koji je ionako tijekom građanskog rata bio naklonjen Južnom Sudanu a ne službenom Kartumu. Napetosti su počele rasti nakon što se nekadašnja južna pokrajina Sudana bogata naftom otcijepila prošlog mjeseca. Vijeće sigurnosti UN-a u srpnju je priopćilo kako je uveliko zabrinuto zbog stanja na tom području.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙