FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

ZAGREB, 28. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

MIAMI

Uragan Irene u nedjelju se drugi put obrušio na New Jersey, nedaleko od New Yorka, objavio je Nacionalni centar za uragane (NHC). Uragan je pokrenuo vjetrove koji su se kretali brzinom od 130 kilometara na sat, precizirao je NHC, koji ima sjedište u Miamiju. Uragan je u subotu u zoru stigao na kopno, Sjevernu Karolinu, potom se okrenuo prema oceanu uz obale Virginije, Marylanda i New Jerseya, da bi se obrušio na Atlantic City. U naletu uragana je od subote ujutro poginulo devet ljudi, a više od dva milijuna ljudi je evakuirano.

WASHINGTON/MIAMI

Uragan Irene, koji se približava New Yorku, donijet će sa sobom obilnu kišu i izolirana tornada, a podići će i razinu vode do 2,40 m, priopćio je u nedjelju američki Nacionalni centar za uragane (NHC). Iren za sada ostaje u kategoriji 1, što je najniža klasifikacija uragana, s vjetrovima maksimalne brzine od 120 km/h, dodaje NHC.

Iz sjedišta NHC-a u Miamiju, na Floridi, saznaje se da se kod Bermuda formirala tropska oluja Jose, 10. po redu u ovogodišnjoj sezoni uragana nad Atlantikom. Jose se formirao 185 kilometara jugo-jugozapadno od Bermuda i kreće se prema sjeveru. Kako javljaju prognostičari, ta tropska oluja ne predstavlja opasnost po američke naftne interese u Meksičkom zaljevu.

TRIPOLI

Libijska ustanička vlada neće pregovarati s Moamerom Gadafijem ako se ne preda, rekao je u nedjelju visoki dužnosnik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), dodajući da ustanici ne znaju gdje se Gadafi nalazi. "Nema pregovaranja s Gadafijem", rekao je Ali Tarhuni, dužnosnik zadužen za naftu i financijska pitanja. "Ako se bude želio predati, tada ćemo s njime pregovarati i zarobiti ga", dodao je. Gadafijev glasnogovornik Musa Ibrahim rekao je ranije da je Gadafi predložio da pregovara s ustanicima o formiranju prijelazne vlade te da se još nalazi u Libiji. Human Rights Watch objavio je u međuvremenu da su Gadafijeve snage vjerojatno ubile na desetke zatvorenika i civila kada su ustanici ušli u Tripoli.

TRIPOLI

Libijski ustanici zauzeli su u nedjelju položaje na 30 kilometara od Sirta, uporišta libijskog čelnika Moamera Gadafija, nakon što su poslije višednevnih borbi zauzeli Ben Džavad, u blizini tog grada, izjavili su predstavnici oporbenih snaga. "Danas smo zauzeli Ben Džavad, istočno od Sirta, a na zapadu su borci iz Misrate stigli na 30 kilomerata od Sirta", rekao je zapovjednik ustanika iz Misrate Mohamed al Fortija. Misrata je jedan od prvih gradova u kojem je počela narodna pobuna protiv libijskog režima. Taj je grad nekoliko mjeseci bio pod opsadom Gadafijevih snaga. Sirt i obližnja mjesta posljednje su uporište Gadafija. Gradu se s istoka približavaju ustaničke snage iz Bengazija, a sa zapada iz Misrate. U tijeku su pregovori s plemenskim vođama Sirta,kako bi se postigla mirna predaja grada.

RAS DŽIR, Tunis

Tuniske vlasti otvorile su u nedjelju glavni granični prijelaz prema Libiji, javlja Reuters. Libijski ustanici oslobodili su taj granični prijelaz u petak. Prijelaz se nalazi na glavnoj opskrbnoj ruti Tripolija iz Tunisa.

MOSTAR

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir prijavio je u nedjelju rano ujutro policiji u Mostaru da je dobio prijetnje smrću, dok je zastupnik u federalnom Parlamentu Željko Asić zadobio lakše ozljede u incidentu tijekom svadbenog slavlja u kojemu su bila uključena ova dvojica dužnosnika vladajućeg HSP-a BiH u Federaciji BiH. Po glasnogovorniku Uprave policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećku Bošnjaku, predsjednik Budimir je policiji rekao da mu je prigodom izlaska na plesni podij u svatovima u mjestu Kruševu kod Mostara jedna osoba poručila da će ga ubiti ako još jedanput zapleše. Nakon toga je Budimir zatražio od stranačkog kolege Asića, koji je također bio u svatovima, da posreduje kod mladenaca kako bi prestale prijetnje. Nakon što je to Asić zatražio od mladenaca i rodbine, nepoznata je osoba krenula prema njemu te je započela tuča. Policija je dobila informaciju kako je Asića udarilo više osoba. On je zatražio liječničku pomoć u Mostaru te je zajedno s Budimirom nešto prije 02.00 sati policiji prijavio incident.

BEČ

Austrijski socijaldemokratski kancelar Werner Faymann zauzeo se u nedjelju za uvođenje poreza bogatim građanima koji godišnje zarađuju više od milijun eura kako bi se pravednije podijelile posljedice financijske krize. U intervjuu objavljenom u nedjelju u listu "Oesterreich", austrijski kancelar zauzeo se i za fiskalnu reformu koja bi koristila srednoj klasi: "Oni koji zarađuju između 2000 i 4000 eura moraju imati znatno manji porez". Austrijski vicekancelar, ministar vanjskih poslova i predsjednik Narodne stranke (demokršćani) Michael Spindelegger odgovorio je odmah da je porez na bogate "nezamisliv". U Austriji još ne postoji porez na bogatstvo. Zadnjih dana više organizacija Socijaldemokratske stranke zatražilo je organizaciju referenduma o uvođenju poreza bogatima.

ŽENEVA

Gotovo 10.000 radnih mjesta u švicarskom bankarskom sektoru ili 10 posto zaposlenih je ugroženo, ocijenio je Eduardo Leemann, bivši potpredsjednik Udruženja stranih banaka u Švicarskoj, a prenosi "Sonntagszeitung". Po bankaru Thomasu Matteru iz Zuericha, čelniku banke Neue Helvetische Bank, švicarske podružnice francuskih i talijanskih banaka osobito su ugrožene. Švicarske banke UBS i Credit Suisse objavile su nedavno da ukidaju 3500 odnosno 1500 radnih mjesta. Švicarski bankarski sektor do sada je profitirao od povoljnih financijskih tržišta, kao i bankarske tajne, koja je privlačila velik strani kapital. Gozba je međutim završila, navodi list. Dva fiskalna sporazuma potpisana s Njemačkom i Velikom Britanijom oporezuju novac položen u Švicarskoj. Ti sporazumi, koji štite identitet klijenata, trošak su za švicarske banke koji se procjenjuje na 500 milijuna švicarskih banaka. Zbog tih sporazuma strani kapital već je počeo napuštati Švicarsku. Od 2007. do 2011. istopila ga se polovica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙