FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi primjeri državne potpore stvaranju bunjevačkoga naroda u Srbiji

SUBOTICA, 15. srpnja 2011. (Hina) - Prijemom predstavnika Bunjevačkoga nacionalnoga vijeća (BNV) kod predsjednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović potvrđeno je da iza projekta bunjevačkoga naroda stoji Republika Srbija, izjavio je predsjednik Hrvatskoga nacionalnoga vijeća (HNV) Slaven Bačić za tjednika "Hrvatska riječ" od petka.

"To je primjer da iza projekta stvaranja umjetnoga, bunjevačkog naroda stoji Republika Srbija sa svojim najeminentnijim institucijama", ocijenio je Bačić, čelnik zastupničkog tijela hrvatske manjine u Srbiji, komentirajući susret predsjednice Skupštine Srbije i čelnika BNV-a, koji zagovaraju stvaranje samosvojne bunjevačke zajednice odbacujući da ona ima hrvatsko podrijetlo.

Slavica Đukić Dejanović primila je 12. srpnja izaslanstvo BNV-a i najavila da će "Srbija uvijek podupirati" bunjevački narod.

Predstavnici BNV-a najavili su u razgovoru s predsjednicom Skupštine Srbije da će postupak standardizacije "bunjevačkoga jezika" biti gotov 2013. godine.

Reagirajući na vijest o susretu u Beogradu predsjednik HNV-a Slaven Bačić kaže kako se time nastavlja politika koju je započeo Slobodan Milošević.

"Predstavnike hrvatske zajednice još nitko nije primio na toj razini vlasti. Ako imamo u vidu da predsjednica parlamenta i predsjednik BNV-a pripadaju Socijalističkoj partiji Srbije, očigledno je da se na toj liniji nastavlja ranije Miloševićeva politika", rekao je Bačić.

Dodao je kako je poseban element te politike bilo institucionaliziranje Bunjevaca, kao zasebnoga naroda.

"To je naglašeno kroz standardizaciju bunjevačkog ikavskoga govora, koji se pretvarajući u poseban jezik nastoji - razhrvatiti", zaključio je Bačić.

Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji godinama ističe da pojedina državna tijela podupiru umjetnu podjelu bunjevačkih Hrvata na Hrvate i Bunjevce.

Susret predsjednice Skupštine Srbije s izaslanstvom BNV-a organiziran je u vrijeme početka kampanje za popis stanovništva koji je u Srbiji najavljen za listopad ove godine.

Zajednicu Bunjevaca, po popisu iz 2002., čini oko 20.000 građana uglavnom sjeverne Vojvodine koji niječu svoju hrvatsku pripadnost. Njih zastupa Bunjevačko nacionalno vijeće, koje je stajališta da Bunjevci nemaju hrvatske korijene, već su samosvojan, autohton i konstutivni narod države Srbije. Zahtijevaju da imaju svoj jezik, institucije i obrazovanje na takozvanom bunjevačkom jeziku.

S druge strane, Hrvati u Srbiji smatraju da Bunjevci pripadaju hrvatskom nacionalnom korpusu pa tako i najveći dio Bunjevaca u Vojvodini sebe smatra pripadnicima hrvatskog naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙