FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Pokrenut postupak protiv "Prve srpske TV"

BEOGRAD, 29. lipnja 2011. (Hina) - Vijeće srbijanske Republičke radiodifuzne agencije (RRA) u srijedu je pokrenulo postupak protiv beogradske tv postaje "Prva srpska TV", nakon razmatranja pisma Demokratske zajednice Hrvata (DZH) upućenog, kako je navedeno, u povodu uvreda na račun Pape, Katoličke crkve i katolika te govora mržnje prema hrvatskom narodu i hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji, izrečenih u emisiji ''Večer s Ivanom Ivanovićem'' na toj tv postaji.

Kako je priopćeno iz te ustanove, na prvoj sljedećoj sjednici Vijeća RRA predstavnik te medijske kuće bit će pozvan da se službeno izjasni o spornim sadržajima, kako predviđa postupak.

Stranka vojvođanskih Hrvata DZH u pismu upućenom predsjedniku vijeća RRA, vladiki Porfiriju, zatražila je da se toj beogradskoj tv postaji oduzme pravo na nacionalnu frekvenciju i emitiranje programa na teritoriju Vojvodine.

Članica vijeća RRA Gordana Suša za Hinu je izjavila kako će, po proceduri, vijeće dati nalog službi za analizu programa da se pregleda emisija o kojoj se u pismu govori i vidi šta je rečeno te da će onda, shodno utvrđenom, biti poduzeti određeni koraci. ''Ako se utvrdi da je točno to što se citira u pismu DZH-a, onda idu mjere, počevši od mjera upozorenja i javnih opomena toj televiziji'', kazala je Suša.

Ona je izrazila neslaganje sa zahtjevom DZH da se televiziji oduzima nacionalna frekvencija, navevši kako zabrane televizija nisu praksa radiodifuznih ustanova u Europi te da je do sada zabilježen samo jedan slučaj zabranjivanja emisije, a nikako televizije.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Slaven Bačić smatra da je zbog prirode emisije teško očekivati zabranu nacionalne frekvencije jer sve to, kako kaže, spada u područje satire. Također, po njegovim riječima, treba imati u vidu da je zahtjev upućen RRA, na čijem je čelu vladika Porfirije, što može imati značenja jer je vrijeđana Katolička crkva. Bačić podsjeća kako je RRA svojedobno htjela ukinuti program HTV-a u kabelskom sustavu te ističe kako daleko ozbiljnijim problemom smatra to što se u ovakvim emisijama kroz viceve, montirane skečeve i šale, stvaraju negativne predrasude prema pripadnicima drugih naroda, pa i Hrvatima.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović zahtjev DZH za oduzimanjem dozvole smatra pretjeranim jer, kako je objasnio, ne vidi u tome rješenje problema širenja etničke i vjerske netrpeljivosti ali, dodao je, podupire zahtjev DZH da se RRA izjasni o spornom slučaju.

Podsjetivši na reakciju povodom američke humorističke emisije voditeljice Chelsea Handler, u kojoj je ismijan srpski narod, Obradović je ukazao na nerazmjer između pozornosti srbijanske javnosti ukazane tom slučaju i pozornosti ukazane u ovom slučaju. ''To je posljedica oportunističke predizborne taktike naših političara, pa i javnih ličnosti, jer bi im oglašavanje po ovom pitanju moglo pokvariti rejting'', smatra Obradović.

Zamjenik srbijanskog ombudsmana zadužen za prava manjina Goran Bašić izjavio je Hini kako kao zaštitnik prava građana prati šta se događa u vezi sa slučajem te da očekuje da će RRA, kao u ranijim slučajevima, donijeti zaključak koji će biti u najboljem interesu građana, ''a to u ovom slučaju znači da će voditi računa o stabilnosti međunacionalnih odnosa, poštivanju prava nacionalnih manjina, kao i poštivanju vjerskih prava''.

Bašić je ocijenio kako se problem ne može svesti samo na emisiju Ivana Ivanovića, ukazavši kako vrlo često dolazi do neprimjerena govora i govora mržnje u medijima, te da će takvih problema biti sve dok mediji i ostali na javnoj sceni ne budu shvatili potrebu za drugačijom medijskom i obrazovnom politikom i jasno definiranom politikom multikulturalnosti.

U pismu koje je DZH uputila srbijanskoj radiodifuznoj agenciji navodi se kako je u emisijama od 29.04.2011. i 6.05.2011. godine 'Večer s Ivanom Ivanovićem' voditelj emisije pogrdnim riječima govorio je o Papi i Katoličkoj crkvi, te istodobno pozvao ''Al Kaidu da pričeka da Hrvatska uđe u Europsku uniju, pa da onda postavi atomsku bombu'' uz jasne insinuacije – gdje, kao i da je mnogo puta do tada Ivanović izjavio da mrzi Hrvate, čime je svojim stajalištima poticao međunacionalnu mržnju.

"Emisija 'Večer s Ivanom Ivanovićem' smišljeno i ciljano služi se uvredama i govorom mržnje, te vas molimo da stanete u zaštitu svih njezinih građana u Republici Srbiji, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost", zaključuje se u otvorenom pismu DZH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙