FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće srbijanske radiodifuzne agencije o spornoj TV emisiji

BEOGRAD, 13. srpnja 2011. (Hina) - Vijeće srbijanske Republičke radiodifuzne agencije (RRA) objavilo je u srijedu da je obustavilo postupak protiv beogradske tv postaje ''Prva srpska TV'', pokrenut nakon inicijative vojvođanske političke stranke Demokratska zajednica Hrvata (DZH) u povodu emisije ''Večer s Ivanom Ivanovićem''.

Na temelju izvješća svojih službi i izjašnjenja emitera, Vijeće RRA je, kako se navodi u priopćenju, zauzelo stanovište da u navedenim emisijama nije bilo govora mržnje ni elemenata kršenja Zakona o radiodifuziji.

Vijeće je, dodaje se, istodobno prihvatilo uvjeravanja da, bez obzira na prirodu emisije ''Večer sa Ivanom Ivanovićem'', ne samo da neće biti povrijeđen Zakon o radiodifuziji i Kodeks emitera, već će urednički kolegij TV Prva ubuduće s dužnom pozornošću voditi računa da ne bude prijeđena granica dobrog ukusa.

DZH zatražila je krajem lipnja da se beogradskoj tv postaji "Prva srpska TV" oduzme pravo na nacionalnu frekvenciju i emitiranje programa na teritoriju Vojvodine zbog uvreda na račun Pape, Katoličke crkve i katolika te govora mržnje prema hrvatskom narodu i hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji.

U pismu DZH upućenom predsjedniku vijeća RRA, vladiki Porfiriju, navodi se kako je u emisijama od 29.04.2011. i 6.05.2011. godine ''Večer s Ivanom Ivanovićem'' voditelj emisije pogrdnim riječima govorio o Papi i Katoličkoj crkvi, te istodobno pozvao ''Al Kaidu da pričeka da Hrvatska uđe u Europsku uniju, pa da onda postavi atomsku bombu'' uz jasne insinuacije o tome gdje to napraviti, kao i da je mnogo puta do tada Ivanović izjavio da mrzi Hrvate, čime je svojim stajalištima poticao međunacionalnu mržnju.

"Emisija 'Večer s Ivanom Ivanovićem' smišljeno i ciljano služi se uvredama i govorom mržnje, te vas molimo da stanete u zaštitu svih njezinih građana u Republici Srbiji, bez obzira na njihovu nacionalni ili vjersku pripadnost'', zaključuje se u otvorenom pismu DZH.

Reagujući na potez DZH-a, voditelj sporne emisije Ivan Ivanović rekao je tada za beogradski list ''Blic'' kako je otvoreno pismo DZH "puno laži i politikanstva" te da ta organizacija samo želi skrenuti pozornost na sebe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙