FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužijanca na srbijanskim poštanskim markama

SUBOTICA, 1. srpnja 2011. (Hina) - Pošta Srbije je u petak u Subotici predstavila i u promet pustila poštanske marke na kojima su simboli žetvenih svečanosti bačkih Hrvata – Dužijance.

U povodu 100. obljetnice svetkovine žetvenih radova na markama srbijanske pošte našle su se slike muzejskih primjeraka - kruna od slame i maketa subotičke Katedrale svete terezije Avilske.

To je prvi put da se neki od simbola hrvatske manjine u Srbiji nađu na poštanskim markama u Srbiji.

"Želja mi je bila da na ovaj način predstavim naš živalj, našu poznatu manifestaciju Dužijancu“, izjavio je na svečanom predstavljanju marki u subotičkoj Gradskoj kući predlagač, kolekcionar Ljudevit Vujković Lamić.

Kreatorica marki u Pošti Srbije Nadežda Skočajić navela je kako su procijenili da je riječ o važnoj obljetnici i da zaslužuje da se njezini simboli nađu među zaštitnim znacima poštanskoga poduzeća.

Predsjednik Organizacijskoga odbora ovogodišnje "Dužijance“ Davor Dulić izjavio je kako će to pomoći afirmaciji žetvenih svečanosti.

"Ove marke će ostati i one će cijeloj Srbiji pričati priču koju su godinama ljudi u Subotici i okolici čuvali i njegovali“, naveo je Dulić.

Dužijanca je žetvena svečanost bačkih Hrvata. Sastoji se od dvadesetak manifestacija koje se organiziraju od travnja do konca kolovoza.

Pokrovitelj ovogodišnje – stote Dužijance bit će srbijanski predsjednik Boris Tadić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙