FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puljić: I Hrvati u BiH krivi zbog neravnopravnog statusa

SARAJEVO, 13. srpnja 2011.(Hina) - Hrvatski predstavnici u politici i tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini također snose odgovornost zbog činjenice da Hrvati u toj zemlji nemaju status jednakopravnog naroda, izjavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić upozorivši kako je ipak temeljni problem to što je i domaćim i međunarodnim političarima očevidno najlakše ignorirati prava Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda i tako rješavati odnose između druga dva brojnija naroda.

U intervjuu, kojega su u srijedu objavile banajlučke "Nezavisne novine", kardinal Puljić je istaknuo kako će svaki narod u BiH živjeti u strahu za svoja prava sve dok se u toj zemlji ne uspostave mehanizmi zaštite jednakih prava na svim razinama.

Kao primjer naveo je izborni zakon u BiH.

"Svima je jasno da je taj izborni zakon nepravedan, a moćnici ovog svijeta još više produbljuju tu nepravdu. Narodu nije jasno kakvu se to državu pravi: onih koji su jači ili onih kojima međunarodna zajednica da zeleno svjetlo", kazao je vrhbosanski nadbiskup dodajući kako je i sam u čudu kakva se to država u BiH stvara.

Upozorio je kako u BiH i dalje funkcioniraju huškački mehanizmi, posebice kroz medije koji gotovo otvoreno pozivaju na sukobe, čime se stvara dodatna nacionalna netrpeljivost.

Kardinal Puljić pozdravio je poboljšanje odnosa u regiji i učestale susrete dužnosnika iz Hrvatske i Srbije istaknuvši da se ne može živjeti od mržnje nego od uvažavanja i suradnje.

"Ne znači da potpisujem svaku (riječ) koja je u tim susretima izrečena, no smatram da su komunikacije stvar izgradnje međusobnog povjerenja i suradnje", kazao je Puljić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙