FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upozorenje agencije S&P u vezi američkog rejtinga srušilo cijene nafte

LONDON, 15. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su pale nakon što je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's upozorila da bi mogla sniziti Sjedinjenim Državama najviši kreditni rejting 'AAA'.

Tako je barel sirove nafte na londonskom tržištu pojeftinio za cijeli dolar, na 115,26 dolara. Na američkom tržištu cijena nafte smanjena je za 37 centi, na 95,32 dolara, nakon što je u četvrtak pala za više od dva dolara.

Promjenjivi tjedan na međunarodnim tržištima nafte obilježile su zabrinutosti u vezi američkog manjka i dužničke krize u eurozoni.

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Standard & Poor's u četvrtak se pridružila agenciji Moody's, uvrstivši američki kreditni rejting na razmatranje. Upozorila je također da su šanse jedan prema dva za sniženje vrhunskog, trostrukog A kreditnog rejtinga SAD-a u idućih 90 dana ako Bijela kuća i republikanci ne postignu dogovor o podizanju limita državnog zaduživanja.

Povrh toga, čelnik središnje banke Fed Ben Bernanke prije par dana dao je naslutiti da je banka spremna uvesti treći krug gospodarskih poticaja, da bi u četvrtak kazao da zasad nisu spremni poduzeti takve mjere budući da je inflacija viša nego što je bila u drugoj polovini 2010.

"Općenito su prisutne zabrinutosti u vezi gospodarstva, koje su glavni pokretač jutrošnjeg rasta cijena", kazao je Eugen Weinberg, viši analitičar za robna tržišta u Commerzbanku u Frankfurtu. "Izgledi za trećim programom kvantitativnog popuštanja zamrznuti su na neko vrijeme a iz S&P-a stiglo je upozorenje da je sniženje rejtinga SAD-u moguće čak i ako bude postignut dogovor o podizanju plafona zaduživanja".

S druge strane, ulagači u Europi nestrpljivo iščekuju rezultate provjere testova otpornosti bankovnog sektora u Europskoj uniji, a strahuje se da će neke od njih biti primorane zatražiti državnu pomooć.

Političari i bankari razmatraju radikalne prijedloge za spašavanje Grčke, poput oštrog smanjenja tereta dugova, mjera potpore za banke i novog naglaska na poticanje rasta grčkog gospodarstva, kažu službeni i bankovni izvori.

"Ako Grčka stvarno doživi kolaps, može se očekivati obimno usporavanje globalnog gospodarstva. Kina također bilježi gospodarsko usporavanje i spremaju se ponovno podići kamatne stope. Tijekom idućih tri do šest mjeseci cijene nafte će pasti", kazao je Victor Say, analitičar Informa Global Marketsa u Singapuru.

Analitičar Commerzbanka Weinberg dijeli njegovo mišljenje o padu cijena nafte, prognozirajući da će one pasti u idućih nekoliko tjedana jer je tržište dobro opskrbljeno.

U međuvremenu je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena njezine referentne košarice nafte u četvrtak pala za oko pola dolara, na 112,74 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙